• imsa
GÜNDEMHaber Girişi : 03 Ağustos 2022 13:05

Artık ‘kayıp’ olmayacaklar

Artık ‘kayıp’ olmayacaklar
Her yıl yaklaşık bin 500 parça Antalya toplu taşıma araçlarında unutuluyor. Unutulan eşyaların sahiplerine daha hızlı ulaştırılması adına barkotlu sistem çalışması devam ederken bu sayede vatandaş kaybettiği eşyanın nerede olduğunu bilecek.

Antalya’da halk otobüslerinde kaybolan eşyaların sahiplerine daha hızlı ve güvenli ulaştırılması için geliştirilen uygulama test aşamasında. Vatandaşlara kolaylık sağlama amacı taşıyan uygulamaya isim verme tartışmaları hala sürerken “Kayıp Eşya Bürosu” ismi üzerinde duruluyor.

Her gün toplu taşıma araçlarında yüzlerce eşya ya unutuluyor ya da kayboluyor. Kaybolan bu eşyalar Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Kayıp Eşya Bürosu'nda toplanıyor. Belli bir düzen içerisinde bürolarda muhafaza edilen eşyaların raf ömrü eşyanın kullanım durumuna göre değişiyor. Kayıp eşyaların raf ömrünü kısa tutmak için geliştirilen mobil uygulama, vatandaşların kayıp eşyalarına daha hızlı ve güvenli şekilde ulaşmasını sağlama amacı güdüyor. Fırsatçılığın da önüne geçmek için kurulan mobil uygulamanın test aşaması hala sürüyor. Halen kurum bünyesi tarafından deneme aşamaları takip edilecek olan uygulamanın gerekli onaylardan geçtiği takdirde, başvuruda bulunan vatandaşların kullanımına sunulacak ve kullanıcılar kayıp eşyalarının nerede olduğunu bilebilecek.

DEPODA ADETA YOK YOK

Kayıp eşyalar arasında cüzdan, anahtar, para, şemsiye, kimlik, bebek arabası, çanta,ziynet eşyalar, pazar arabası, tablet, telefon, gitar, paten ve kıyafet gibi birçok materyal yer almakta. Unutulan eşyaların sahiplerine tekrar kavuşturulması süreciyle ilgili bilgiler veren Ulaşım Planlama ve Raylı Sitem Dairesi Başkanlığı Müdürü Osman Günel, “Toplu taşıma araçlarında unutulan eşyaların büroda tutulmaya başlama aşaması önce şoförden başlıyor. Kayıp eşya olduğu zaman şoförler tarafından bizim depolama merkezlerindeki görevlilerimize veya mobil ekiplerimize teslim ediliyor. Teslim edilen bu eşyaların tutanakları tutulduktan sonra kayıp eşya büromuza geliyor ve ulaşma imkanı bulduğumuz vatandaşlara bilgi veriliyor. Vatandaşın müracaatı üzerine de kimlik kontrolü ve imza karşılığı görevliler tarafından eşyalar sahiplerine teslim ediliyor.” şeklinde konuştu.

MERMİLER VE UYUŞTURUCU MADDE DE ÇIKTI

Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı bünyesinde görev alan Münevver Pakize Enhoş “Toplu taşıma araçlarında aylık ortalama 3 bin lira nakit para kaybediliyor. Bu sayı cüzdan içlerindeki paradan bağımsız olarak tespit edildi. Yıllık yaklaşık bin 500 adet kayıp eşya bünyemize geliyor. Bunlar arasında bizi en çok şaşırtan ise mermiler ve uyuşturucu maddeler oldu. Şoförler tarafından bulunduğunda bünyemize getirilen mermi ve uyuşturucu maddeler hız kaybetmeden emniyete teslim ediliyor. Mevsime göre bize gelen eşyalarda da değişiklikler oluyor. Örneğin kış aylarında mont, bot, şemsiye ve atkı gibi kışlık ürünler unutulurken; yaz aylarında plaj şemsiyesi, havlu, termos gibi unutuluyor, akabinde büromuza ulaşıyor.” diyerek tutulan istatistiklerden veriler paylaştı.

Zaman zaman fırsatçıların çağrı merkezini arayıp yalan ihbarlarda bulunduğunu öne süren Münevver Pakize Enhoş,bunun önüne geçmek için güvenlik kamera kayıtlarının ve kart dokümanlarının da incelendiğini sözlerine ekledi.

HER BİRİ İÇİ AYRI İŞLEM

Eşyadan eşyaya değişen raf ömrü bir ay ile sınırlı kalan eşyaların sahiplerini bulamaması durumunda ya imha ediliyor ya da kullanım durumuna göre bağışlanıyor. Kayıp eşyaların sahibini bulma sürecini aktaran Osman Günel, “ Yiyecek ve içecek gibi çabuk bozulmaya meyilli olan eşyalar bulunduklarında çöpe atılıyor. Eğer saklama kabı içerisinde muhafaza edilen eşyalar var ise içindeki ürün çöpe atılıyor ve kabı büroda tutuluyor. Ulaşamadığımız vatandaşların eşyaları raf ömrünü tamamladıktan sonra yani 1 ay sonunda dağıtılıyor. Giyim ve ev eşyaları sosyal hizmetlere; ziynet eşyalar ve paralar da Kuyumcular Odası'nda değer tespiti yapıldıktan sonra bozdurulup Büyükşehir Belediyesi'nin hesabına yatırılıyor. Telefonlar büroda 3 gün tutuluyor. 3 günün sonunda sahibine ulaştırılma sürecini hızlandırmak için emniyete veriliyor. Her bir eşya için süreç ve sonuç farklı ilerliyor.” şeklinde aktardı.

 TÜRKİYE’DE TEKİZ

Kayıp eşya konusunda mağduriyet yaşayan vatandaşlar için barkotlu poşet sistemi için de hazırlıkların sürdüğünü dile getiren Osman Günel, bunun mobil uygulamanın bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.

Osman Günel, “Barkotlu poşet sistemiyle kayıp eşyanın hijyen açısından da muhafazasını sağlayabilmek için mobil uygulamanın bir parçası olarak yürütme kararı aldık. Toplu taşımada eşyayı bulan şoför kendisine verilen barkotlu poşete koyarak depolama ekibine teslim edecek. Bu şekilde doğrudan elle teması de kesmeyi hedefliyoruz. Akıllı ulaşım sistemleri çerçevesinde, personelimizle birlikte mobil uygulama geliştirdik. Bu uygulama vasıtasıyla başta biz idareciler olmak üzere canlı olarak eşyaların takibini yapıyor ve istatiksel verilerini görebiliyoruz. Bu uygulama vasıtasıyla da vatandaşın eşyasına ulaşıp ulaşamadığını da arşiv kayıtlarına bakmadan öğrenebiliriz. Şu an test aşamasına tabi tuttuğumuz mobil uygulama ile Türkiye’de tek örnek olmaktayız. Başlattığımız bu uygulamanın diğer şehirlere de ilham olmasını umuyoruz. Bu şekilde vatandaşın mağduriyetini daha hızlı ve güvenli şekilde gidermeye çalışıyoruz.” dedi.

 

Dilan ANDIÇ – Deniz İŞİSAĞ


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.