• imsa
ÖZEL HABERLERHaber Girişi : 22 Kasım 2024 12:49

Asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücret ne kadar olacak?

Türk-İş Antalya İl Temsilcisi Cemil Ünal, hayat pahalılığı ve gelir dağılımındaki eşitsizliğin toplumun dar ve sabit gelirli kesimlerinin yaşam şartlarını giderek zorlaştırdığına dikkat çekti.

 Cemil Ünal, "Bir rakam açıklamak yerine tespit yapılırken temel alınması gereken ilke; bir işçinin ailesiyle günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir düzeyde asgari ücret tespit edilmeli" dedi

2 Ay Kazandığımız Vergiye Gidiyor

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK vergide adalet talebiyle Meclis’te partilere ziyarette bulunduklarını hatırlatan Cemil Ünal, "Ana problemlerimizden bir tanesi vergi. Ocak ayında aldığımızı Aralık ayında almıyoruz. Ocak ayında 15’ten başlıyor, Nisan’a gelmeden 27’yi buluyoruz. Tabiri caizse 12 ay çalışıyoruz, 2 ay bizim kazandığımız vergiye gidiyor. Bu sürdürülebilir bir şey değil, bir an evvel bu değişmesi lazım. İnsanların dayanma gücü kalmadı. İki dönemdir asgari ücrette imkan olsa da 3 konfederasyon beraber yapsak ama kanunun getirdiği zorunlulukla iki dönemdir. Türk-İş asgari ücret tespit komisyonunda. 5 üyeden 4 tanesi asgari ücretli oluyor, bu dönem de öyle olacak. Dördü oturuyorlar, bir rakam tespit ediyorlar, o rakamı kamuoyuna sunuyoruz. Görüşmeler başlasın, rakamı tespit etsin arkadaşlar, açıklarız. Asgari ücret bir geçim oldu. Bu ülke açısından doğru bir veri değil. Asgari ücretlinin insanca yaşayabileceği bir ücret olmalı. Bir senedir asgari ücrete zam gelmiyor ama enflasyon devam ediyor. Demek ki enflasyonun sebebi asgari ücret değilmiş. Onun için insanca yaşayabilecek bir ücret getirirler, komisyon da kabul ediyorsa üç arkadaş ortaklaşa konuşuruz. Bu ücret bir haftalık bir ücret bile değil” ifadelerini kullandı.

Ücretli Çalışanlar Mağdurudur
Cemil Ünal, artan hayat pahalılığı ve adaletsiz vergi sisteminin işçileri ağır bir yük altında bıraktığını belirtti. Ücretlerin enflasyonun sebebi olarak görülmesine tepki gösteren Ünal, "Ücretli çalışanlar enflasyonun nedeni değil, mağdurudur. Geçim ve çalışma şartlarının bir an önce iyileştirilmesi gerekmektedir" dedi.

Adil Vergi Sistemi ve Sosyal Politikalar 
Ünal, gelir ve servet eşitsizliğini dengeleyebilecek adil bir vergi sistemine ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, "Ülkemizde vergi yükü adil değildir. Dolaylı vergilerin payı doğrudan gelir ve servet üzerinden alınan paya göre oldukça yüksektir. Temel ihtiyaçlar için yapılan harcamalardan alınan dolaylı vergiler, çalışanların gelirini daha da azaltmaktadır" şeklinde konuştu.

Vergi Düzenlemelerinde Talepler
Türk-İş Antalya İl Temsilcisi Cemil Ünal, vergilendirme politikalarına dair somut taleplerini şu şekilde sıraladı: "Gelir vergisi tarifesinin 2002 yılı baz alınarak yeniden düzenlenmesi ve birinci vergi diliminin asgari ücretin 14 katından az olmaması gerekiyor. Ücretlerin asgari ücret tutarındaki kısmının vergiden muaf tutulması uygulamasının devam etmesi gerekiyor. Vergi matrahının çalışanların lehine farklılaştırılması ve ilk vergi basamağı oranının yüzde 10’a düşürülmesi gerekiyor."

Uygulamada Karşılık Bulmalı
Ünal, anayasanın "herkes mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür" ilkesinin uygulamada hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Vergide adaletin sağlanmasının "sosyal devlet" anlayışının bir gereği olduğunu ifade ederek, "Sermaye kesimine tanınan geniş istisna ve muafiyetler emekçiler için de geçerli olmalı. Vergi sisteminde aile yükümlülükleri göz önünde bulundurularak düzenlemeler yapılmalıdır" dedi.

Cemil Ünal, "insan onuruna yaraşır bir yaşam ve adil paylaşım" için, tüm işçi konfederasyonlarının taleplerini bir kez daha kamuoyuna duyurarak, işçilerin haklarının korunması adına çağrıda bulundu.


Haber: Yalçın KÜÇÜK

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.