• imsa
GÜNDEMHaber Girişi : 04 Kasım 2022 12:14

Avakado Hırsızları Bıktırdı

Avakado Hırsızları Bıktırdı
Pazarda, marketlerde fiyatı 15 ila 20 lira arasında satılan avokado üreticilerinin başı hırsızlarla dertte. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, avokado hırsızlarına karşı komisyoncu ve esnafa ‘üretici sertifikası olmayandan ürün almayın’ uyarısında

Avokadonun Alanya’daki üretimi her geçen gün artıyor. Türkiye'de avokado üretiminde büyük pay sahibi olan Alanya'da hasat başladı ancak üreticinin başı hırsızlarla dertti. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, üreticileri erken hasat ve avokado hırsızlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Göktepe, “Hasat döneminin gelmesiyle avokado hırsızlığı arttı. Hırsızlar için toplaması kolay. Arazide 24 saat başında durabileceğin bir şey değil. Hırsız 1 çuval topluyor. Bir çuval 250 tane avokado alıyor. Ondan sonra götürüyor. 250 tane onun çok rahat işin görüyor. Buna bir yaptırım olmasını defalarca talep ettik. Fotokapan kurulan yerlerimiz var. Birkaç yerde bu mücadelede başarılı da olduk. Ama yakalansa da cezalar caydırıcı olmadığı için yaptırım olmuyor” dedi.

Üreticini başı belaya girecek

Hırsızların çalarken ağaca zarar verdiğini kaydeden Göketep, “Zarar gören ağar önümüzdeki sene daha az ürün veriyor. Üretici o anda silahla bekliyor olsa, malına tecavüz eden birisi var orada üreticinin başı belaya girecek.  Köpek koysa ya da elektrik akımı verse o bu sefer hırsıza zarar verecek. Üretici insani boyutta düşünüyor bunları yapmıyor. Nasıl önlem alacağını şaşırdık” diye konuştu.

Avokado üretimi yüzde 10’lara kadar düştü

“Başımız avokado hırsızları ile dertte” diyen Tahir Göktepe, hırsızların yüzde 20’sinin yakalandığını ve ama yargıya intikal ettiğinde yargının uyguladığı cezanın caydırıcı olmadığını ifade ediyor. Göktepe, “Avokado üretiminde geçen yıl ve bu yılı değerlendirdiğinizde yeni bahçeler kurulmuyor. Yüzde 10’lara kadar düştü. Zaten kuraklıkla mücadele ediyor”  dedi.  

Üreticiye kimlikle satış önerisi

Geçici çözüm olarak fotokopan kurduklarını ve ama her üreticinin bunları kurabilmesi için maliyetli bir çözüm olduğunu anlatan Göktepe, “Bizim şöyle bir önerimiz olmuştu; avokado hasadı başladığında üreticilerimize kimlik veriyoruz. Odamıza gelin bu kimlik kartını verelim. Komisyoncuya, hale götürdüğümüzde bu kimlik ile verin. Bu mesaj çağrımıza 4 bin tane üreticimiz var 4 kişi gelip müracaat etmiyor. Bir diğer önerimiz de komisyoncu arkadaşlara; ‘size birisi avokado getirdiyse hırsızlık olup olmadığı belli oluyor. Ya bir çuvalla getirir ya bir sandıkla getirir. Çiftçi belgesini sorun’ diyoruz.  Bu tarz ürünleri almayın diyoruz. Komisyoncu onu yapmıyor. Ucuza aldığı için nerden getirdiğini sorgulamıyor alıyorlar” diye ifade etti.

“Çalınmasın diye erken hasat ediyoruz”

ATB Disiplin Kurulu Üyesi ve avokado üreticisi Nurettin Babaoğlu, “Bu konu yeni bir konu değil. Sürpriz bir olay değil bu Alanya’da 5 - 6 senedir çok yapıyorlar. Benimde 7 bin avokadom çalınmıştı yaptırımı olmayan bir durum.  Ama şunu söyleyebilirim, bu avokado hırsızları bu malları hale satamazlar biz hale kendimize ait kasalarımızla gönderiyoruz. Burada manava satıyor. Esnafa satıyor. Elinde çuvalla gelen hırsızlardan almaması lazım. Hırsız bunu satamazsa sorun çözülür. Birde hırsızlık yapanlara iyi bir yaptırım uygulanması lazım. Yoksa başka çözümü yok. kendi bahçemizde önlem olarak etrafı dikenli telle sardık. Bahçe alanlarına köpek bırakıyoruz. Hatta bazen çalınmasın diye erken hasat ettiğimiz bile oluyor” diye anlattı.