Daha geçtiğimiz yıla kadar neredeyse bitme noktasına gelen ayakkabı tamirciliği mesleği ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin ardından yeniden revaçta.
Son ekonomik sıkıntılar, birçok vatandaşı tasarruf yapmaya ve tüketim alışkanlıklarını gözden geçirmeye yönlendiriyor. Bu dönemde ayakkabı tamircileri, insanların ayakkabılarını yeniden kullanılabilir hale getirmek için kapılarını çalıyorlar. Sonuç olarak, ayakkabı tamiratçılarının işleri giderek artan bir taleple karşı karşıya.
Ekonomik belirsizlikler ve fiyat artışları, birçok insanın yeni ayakkabılar almak yerine eski ayakkabılarını onarmayı tercih etmelerine yol açıyor. Ayakkabı tamiratı, hem tasarruf sağlama hem de çevreye duyarlı bir seçenek sunuyor. Vatandaşlar, dayanıklı ve kaliteli ayakkabılarını yeniden kullanarak bütçelerini korumayı amaçlıyorlar.
Antalya’daki ayakkabı tamircileri son dönemlerde fazla mesai yapmaya başladılar. Muratpaşa Mahallesi’nde uzun yılllardır ayakkabı tamirciliği yapan İsmail Asım Özkol, “Son zamanlarda işlerimizde eskiye nazaran artış var. Bu tabii ki bizleri memnun ediyor. Daha önce 6’da 7’de dükkanımızı kapatıp evimize gidiyorduk. Çok şükür işlerimiz yine iyiydi ama bugünlerde oldukça arttı. Artık akşam 9’lara 10’lara kadar çalıştığımız zamanlar oluyor. Çünkü müşterilerimiz verdiği ayakkabının tamirini en kısa sürede istiyor” ifadelerini kullandı.
Aynı zamanda Bayındır Mahallesi Muhtarı da olan ayakkabı tamircisi Hasan Zorlu da işlerinin son zamanlarda arttığını kaydetti. “Bizim yaptığımız iş bir zanaat” diyen Hasan Zorlu, “Müşterilerimize en iyi hizmeti vermek için çalışıyoruz. Vatandaşın ayakkabısında yırtık var diyelim biz o yırtığı öyle bir tamir etmeliyiz ki anlaşılmamalı. Ayakkabıların tamiratını yaptıktan sonra ayakkabıların bakımlarını da yaparak teslim ediyoruz ki ömrü uzun olsun. Bayanlar genellikle topuklu ayakkabı tamiri için geliyor. Erkek müşterilerimizin en büyük sorunu ise ayakkabıların tabanı oluyor” şeklinde konuştu.
Haber: Murat Şükrü SEYİRCİ