• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 21 Ekim 2020 12:22

Badak’tan ANFAŞ cevabı

Badak’tan ANFAŞ cevabı
ANFAŞ Yönetim Kurulu Eski Başkanı Sadık Badak, mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı’nın kendisiyle ilgili yaptığı açıklamalara cevap verdi. Fuarcılığın detaylı bilgi ve deneyim isteyen ciddi bir iş olduğunu vurgulayan Badak, “Uluslararası fuar merkezler

ANFAŞ Yönetim Kurulu Eski Başkanı Sadık Badak, mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı’nın kendisiyle ilgili yaptığı açıklamalara cevap verdi. Fuarcılığın detaylı bilgi ve deneyim isteyen ciddi bir iş olduğunu vurgulayan Badak, “Uluslararası fuar merkezleri, iş süreçlerini bilmeyenlerin ürettiği dedikodularla değil, sektör verileri ve bilimsel metotlarla yönetildiği takdirde başarılı olurlar” dedi.

 Geçmiş dönemlerde yapılan gereksiz yatırımların faturalarını mevcut yönetimin ödediğini belirten ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı, Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık (Growtech) Fuarı ile ilgili olarak ANFAŞ Yönetim Kurulu eski Başkanı Sadık Badak’ı hedef tahtasına oturtmuştu. Bıdı konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, “Growtech'ten yılda bir kez iyi gelir elde ediliyor. Ancak bu fuar için yapılan yatırım kendisini 20 yılda amorti eder. Geçmiş Mustafa Çalık yönetimi Growtech yatırımını gündeme getirdiğinde, Sadık Badak yapılacak olan yatırımın altından kalkılamayacağını söyledi. Fakat Sadık Badak başkanlık koltuğuna oturduğunda, Çalık yönetiminde karşı geldiği yatırımın düğmesine bastı. Badak yönetiminden kalan 2 milyon 54 bin euro krediyi ödedik. Halen 4 milyon 500 bin euro kredi borcumuz var. Pandemiden dolayı 2020 fuarlarımız iptal oldu. Kasaya para girmeyince, ödenmesi gereken kredinin taksit vadesi geldi. Kasaya para koymak için 19 Eylül'de sermaye artırımına gittik. 9 Ekim'de ödenmesi gereken senedin taksiti için yeterli zamanımız yoktu. Böylece, kasamızda para olmadığı için 9 Ekim'deki 150 bin euro borcu ödeyemedik. Senedin temerrüde düşmemesi için ben kendi şahsi hesabımdan, borç düşmek kaydıyla 12 Ekim'de 150 bin Euro'yu ANFAŞ hesabına yatırdım. Bu vadesi gelen senet temerrüde düşseydi, ANFAŞ'ın bankalara olan kredi puanı düşerdi ve bir daha kredi çekmemiz zorlaşırdı” ifadelerini kullanmıştı.

 İddialara teker teker cevap verdi

Bıdı’nın açıklamalarına Badak cephesinden cevap gecikmedi. Sürecin tam olarak kamuoyuyla paylaşılmadığını vurgulayan Badak, “Süreç tam anlatılmamaktadır. Antalya ile benzer ticari ekosisteme sahip olan İzmir ve Çukurova bölgelerinde fuar merkezlerinin yenilenmesi ve oralarda sektörel fuarların gelişmeye başlamasıyla ANFAŞ, kiracılardan gelen tesisin yenilenmesi ve büyütülmesi talepleriyle daha sık karşılaştığından 2010-2011 yılından itibaren yönetim kurulu konuyu gündemine almıştır. 1997 yılından itibaren tesis planı ve yapımını takip eden Merhum Yönetim Kurulu Başkanı’nın 2013 yılında yönetime getirdiği; bodrum katta fuar salonu öneren büyüme projesine, fuar işletmesine uygun olmadığından tarafımca itiraz edilmiştir. 2015 yılında, yeni proje müellifi, yönetim ve mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ile birlikte geliştirilen, fuar salonları zemin katta olan projeyle ANFAŞ, komşu bölgelerle sektörel rekabet avantajını sağlamıştır. Yatırım-inşaat işlerinin takibi de mevcut Başkan Ali Bıdı tarafından yapılmıştır” dedi. “Çatıya 22 yıldır bakım yapılmamış” ifadesini gerçek dışı olarak nitelendiren Badak, “Binayla makine ve teçhizatların süreli bakımların yapılması zorunludur. Özellikle merhum Mustafa Çalık döneminde Çatıda yağmur olukları ve membranda yapılan periyodik bakım-onarımların belgeleri kayıtlardadır. Yapıldığı açıklanan bir milyon 500 bin lira ana bina çatı onarımı; Ocak 2019’da fırtına hasarından doğmuş olup poliçesi usulüne uygun yapılmadığı ve bu nedenle hasar bedeli sigortadan alınamadığından ANFAŞ bütçesinden karşılanmıştır ve mali sorunu artırmıştır” diye konuştu.     

 “Yanlış yönetim modelinden kaynaklanmakta”

Yaşanan kazanç kayıplarının mevcut yönetimin hatalarından kaynaklandığına işaret eden Badak, “2020 yılında yaşanan mali problemin bir diğer nedeni yatırım 2016 sonunda tamamlandıktan sonra 2017 yılında alınan 500 bin Euro’dan sonra gereksiz alınan ilave 1 miyon 500 bin Euro kredidir. Ayrıca işletme gelir kayıplarıdır. Kazanç kayıpları mevcut fuar merkezi ve fuar organizasyonlarının yanlış yönetim modelinden kaynaklıdır.  Hotel Ekipmanları ve Food Product fuarlarının 2017 Ocak cirosu 3 milyon TL’nin üzerinde oldu. 2017 boyunca turizm yüzde 24.1 büyüdü, 2018 boyunca turizm yüzde 22 büyüdü, 2019 boyunca turizm yüzde 17 büyüdüğü halde bu iki fuarın 2018 Ocak, 2019 Ocak ve 2020 Ocak kazançları yükseltilmedi. Gelirlerin artmadığı görülünce ürün, pazarlama ve yönetim tedbirleri neden alınmadı, alınmıyor?  2017 Ağustos ayında, genel müdürün dosyalarını hazırlayıp teklif ettiği 6 yeni fuarın yapılmasına neden onay verilmediği bilinmiyor. 2019 Nisan-Ağustos arasında fuar direktörü tarafından getirilen 12 fuar firmasıyla neden anlaşma yapılmadığı bilinmiyor. 19 yıldır aralıksız olarak ANFAŞ’ta yapılan Anadolu’nun en önemli yapı fuarlarından YAPEX Fuarı 2019 Ekim’de neden başka fuar merkezine gittiği ve neden ANFAŞ’ın kira geliri kaybettiği bilinmiyor. ANFAŞ’ın yeni toplantı salonları, ikram hizmeti firmaların günübirlik iş-demo organizasyonları için 4 yıldır pazarlanmıyor ve şirket gelir kaybediyor” ifadelerini kullandı.

 “Rapor Bıdı’ya verilmiştir”

Badak, “ANFAŞ 2000’lerin başlarında ülke ekonomisi iki kat daha küçükken yönetimimde ilk yatırım borçlarını gelirleriyle ödemiş ve yeni arsa yatırımı yapmıştır. İşletmeye açıldığı 1999 ile 2016 arasında merhum Başkan Çalık dönemi dahil kazanç beyan eden, borçlarını ve vergilerini ödeyen ANFAŞ, 2017 yılından bu yana zarar etmektedir. Ek yatırımın yapıldığı 2015-2016 yıllarında Rus uçağı düşmesi, Ankara, İstanbul ve Güneydoğu’da büyük terör olayları ve hain fetö darbesine rağmen işletme kar etmiştir. 2016 yılında 30 milyon TL ek yatırımın yarısı işletme gelirleriyle karşılanmıştır. İçinde bulunduğumuz süreçte, yönetim kurulu talebi üzerine tarafımca kapsamlı şekilde hazırlanan 29.07.2020 tarihli çalışma raporu Yönetim Kurulu Başkanı Bıdı’ya verilmiştir. 11 sayfadan oluşan raporda; mevcut durum, değerlendirme, öneriler şeklinde 3 aşamalı metot benimsenmiştir. Raporda yer alan başlıklar; ANFAŞ’a gelir sağlayan fuar organizasyonları, fuar merkezi işletmesi, Antalya fuar kampüsü, Antalya fuar merkezi değeri ve şirket paylarının düşük bedelle toplanması, Antalya fuar merkezi borç yönetimi, fuar merkezi yönetimi değerlendirme, sonuç ve öneriler şeklindedir” açıklamasında bulundu.

 Badak açıklamalarını şöyle devam ettirdi:

“İnsanların başarılı olduğu konular vardır ancak her şeyi iyi yapamayacağı açıktır. ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı aquatherm boru satışında oldukça başarılıdır. Yabancı bir markayı ülkeye yaymıştır. Ayrıca triatlon sporunda başarıları da görülmektedir. 2017 yılında mevcut fuarları büyütmek ve daha çok kazanç sağlayacağı hevesiyle yola çıkılmış ancak 4 yıllık uygulamalarla bir uluslararası fuar merkezinin işletilmesi ve bölgesel-ulusal ve uluslararası fuar organizasyonlarını koordine etmek konusunda başarılı olunmadığı ortaya çıkmıştır.  Çoğunluk payına sahip olduğu işletme hem maddi hem manevi zararlara uğramakta, gelir ve itibar kaybetmektedir. Sadece kendisi ve ortaklar değil, zayıflayan veya yapılamayan fuarlar nedeniyle şehir de zarar görmektedir. ANFAŞ, bir tarafı kamusal hizmet ifa eden, tam rekabet altında çalışan ticari bir işletmedir. Bir dernek olmadığı gibi spor kulübü, parti veya sendika da değildir. TTK, Borçlar Kanunu, Medeni Kanun, Vergi Kanunları ve ilgili resmi mevzuata ve İflasa tabidir.  Türkiye’nin, uluslararası fuarların yapılmasına uygun olan 6 şehri vardır ve Antalya bunlardan birisidir. İzmir’in son 20 yılda yaptığı gibi şehrin kurum ve kuruluşlarıyla  ‘Antalya fuarlar ve organizasyonlar vizyonu’ oluşturulması herkesin yararınadır. Fuarcılık, detaylı bilgi ve deneyim gerektiren ciddi bir iştir. Uluslararası fuar merkezleri, iş süreçlerini bilmeyenlerin ürettiği dedikodularla değil, sektör verileri ve bilimsel metotlarla yönetildiği takdirde başarılı olurlar. Ticari işletmelerin, genel kurullarında psikolojik tatmin için nutuk atılarak başarılı oldukları görülmemiştir. Aksi halde bugünkü gibi olumsuz şartlarla karşılaşılır. Ticari işletmenin-yönetimin karnesi yıllık bilançodur. Gelirlerin artıp artmadığına, işletme giderlerini ve borçlarını işletme gelirleriyle çevirip çeviremediğine bakılır. ANFAŞ’ın aklı selim ortakları ve kent yöneticileriyle birlikte teknik ve idari vizyon çalışmaları yaparak kriz yönetimi oluşturması faydalı olacaktır.”

Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.