• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 24 Haziran 2024 11:37

BAKANLIĞIN RADARINA GİRDİ!

BAKANLIĞIN RADARINA GİRDİ!

Antalya'nın tarihi Kaleiçi bölgesinde yer alan ve 3. derece sit alanı olarak koruma altında bulunan alanda eğlence mekanlarının hukuka aykırı faaliyetleri sürüyor. 

YIKIM YAPILACAĞI GÜN ALINAN KARAR

Daha önce Koruma Kurulu ve KUDEB tarafından tespit edilen hukuksuzluklar nedeniyle Muratpaşa Belediyesi encümeni tarafından yıkım kararı verilen Shaker Pub'ın ardından, benzer bir karar The Bar isimli eğlence mekanı için de alınmıştı. Ancak The Bar, yıkımın uygulanacağı gün yürütmeyi durdurma kararı alarak bu süreci engelledi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Muratpaşa Belediyesi tarafından idari para cezası kesilen ve mühürlenen The Bar, mühür kırarak işletmeye devam etmişti. Bu durum üzerine Muratpaşa Belediyesi, The Bar için mühür kırma suçundan suç duyurusunda bulundu. İki kez yürütmeyi durdurma kararı almayı başaran işletmenin bu kararları nasıl elde ettiği merak konusu olurken, son yürütmeyi durdurma kararının süresi 14 Haziran'da sona erdi.

BAYRAM TATİLİNİ FIRSAT BİLDİ!

Bayram tatilini fırsat bilen işletme, tatil süresince kapılarını açarak haksız kazanç elde ettiği dile getiriliyor. 3. derece sit alanında izinsiz tadilat yaparak tarihi dokuya zarar veren işletme için yeni bir yürütmeyi durdurma kararı alınmazsa bu hafta içinde yıkımın gerçekleştirilmesi bekleniyor. The Bar, yaptığı izinsiz tadilatlar sonrasında 2 bin kişilik bir konser alanına sahip oldu.

KONU BAKANLIĞIN ÖNÜNDE

Antalya Valisi Hulusi Şahin de Kaleiçi'ndeki durumu yakından takip ederken, bu bölgedeki hukuksuzlukların İçişleri Bakanlığı'nın radarına girdiği öğrenildi. Kaleiçi'nde tarihi dokuyu koruma amacıyla başlatılan çalışmaların, hukuka aykırı faaliyetler ve işletmelerin engellenmesi için kararlılıkla sürdürüleceği belirtiliyor.

Bu gelişmeler, tarihi ve kültürel mirasın korunması konusunda kamuoyunun ve yetkililerin dikkatini Kaleiçi'ne çekerken, bölgedeki hukuka aykırı faaliyetlerin son bulması ve tarihi dokunun korunması adına atılacak adımlar merakla bekleniyor.

İŞLETMELERE DENETİMLER SIKLAŞTIRILACAK

Diğer yandan Muratpaşa Belediyesi tarafından yıkımı gerçekleştirilen Shaker Pub isimli işletmenin yıkım sonrasında kurduğu yeni platform ile işletmesine devam ettiği tespit edildi. Koruma Kurulu, KUDEB ve Muratpaşa Belediyesi’nin başta Kaleiçi olmak üzere diğer işletmelerin kaçak, izinsiz tadilat ve eğlence ruhsatı konularında denetimlerinin sıklaşacağı öğrenilirken birçok işletme hakkında yasal cezai işlemlerin uygulanacağı dile getiriliyor.

LARA VE KONYAALTI DA DENETLENECEK

Kaleiçi’nin ardından ilgili kurum ve kuruluşlarının Lara başta olmak üzere Konyaaltı ve diğer ilçelerde de denetimlerde bulunacağı ifade ediliyor. Diğer yandan The Bar isimli işletmenin bazı ünlü isimler ile konser anlaşmaları yaptığı ve mağdur olmamak adına yıkım yapılana kadar kapılarını açık tutmak istediği ifade ediliyor. İşletme sahiplerinin ise olası aksilik durumunda yine Kaleiçi’nde bulunan Holly Stone isimli diğer işletmesine bazı konserleri kaydırmayı planladığı gelen bilgiler arasında.

CİMER’E YAPILAN ŞİKAYETLER

The Bar isimli işletme ile ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne vatandaşların yoğun şikayetinin de bulunduğu ifade edilirken CİMER’den şu şekilde cevap geldi; “Antalya İli, Muratpaşa İlçesi, Kaleiçi Kentsel ve III. Derece Arkeolojik Sit alanında bulunan bazı işletmelerin izinsiz tadilat yaptığı, tarihi dokuya zarar verdiği vb. uygulamalarda bulunduğu belirtilerek gerekli işlemlerin yapılması CİMER başvurusu ile talep edilmektedir. Kaleiçi Kentsel ve III. Derece Arkeolojik Sit alanında bulunan taşınmazlardaki izinsiz uygulamalar ile ilgili 2863 sayılı Yasanın ilgili hükümleri doğrultusunda tespitler yapılarak Koruma Bölge Kurulunda değerlendirilmektedir. Koruma Bölge Kurulunda değerlendirilen izinsiz uygulamaların kaldırılmasına yönelik işlem süreci KUDEB denetiminde ilgili Belediyesince yapılmaktadır.”

Haber: Yalçın KÜÇÜK