• imsa
GÜNDEMHaber Girişi : 03 Mart 2023 15:45

Belediyelere KARAR tepkisi

Belediyelere KARAR tepkisi
Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “Muratpaşa Belediyesi’nin ‘Perde Beton’ ve Konyaaltı’nın ‘Fore Kazık’ Kepez Belediyesi’nin ise yumuşak zemini sağlam zemine oturtulması gibi uygulamaları istemesi olumlu adımlar.Ancak mühendi

Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “Muratpaşa Belediyesi’nin ‘Perde Beton’ ve Konyaaltı’nın ‘Fore Kazık’ Kepez Belediyesi’nin ise yumuşak zemini sağlam zemine oturtulması gibi uygulamaları istemesi zorunlu hale getirmesi olumlu adımlar. Ancak mühendislik bakışı açısından uzak bir yaklaşım” olarak değerlendirdi.

BİLİMSEL DEĞİL DUYGUSAL KARARLAR VERİLİYOR

Akdoğan konuşmasında, belediyelerin deprem bölgesinde yaptığı incelemeler sonrasında kendi belediyelerinde farklı farklı uygulamaları zorunlu hale getirilmesinin mühendislik bakış açısından uzak bir yaklaşım olduğunu duygusal kararlar verildiğini söyledi. ‘Belediyeler arasında bir yarış varmış gibi’ algı oluşturduğunu belirten Akdoğan, “Belediye başkanları bölgeye gittiler.İzlenimlerde bulundular ve insanlar haliyle çok etkiledi.Bu etkilendiğimiz durum, bizleri sağlıklı karar alma durumundan biraz uzaklaştırdı. KonyaaltıBelediyesi ‘Fore Kazık’, MuratpaşaBelediyesi ‘Perde Beton’ Kepez Belediyesi ise yumuşa bir zemin varsa yapının tamamen kaldırılarak sağlam zemine oturtulması yönünde uygulamalar başlatıyor” dedi.

AKADEMİK ÇALIŞMA YAPILMALI

Akdoğan her deprem sonrasında meslek odaları ve üniversiteler bir rapor yayımladıklarını,buradaki rapor sonucunda bu yıkımın nedenleri ve temel problemler, bu sorunları çözümüne yönelik çalışmalar yapıldığını anlattı. Belediyelerin yaptığı bu uygulamaların akademik bir çalışma olmadan duygusal bir yaklaşımla alınmış kararlar olduğuna vurgu yapan Başkan Akdoğan, “Bizim ortada çıkmış bir deprem raporumuz yok. Ön raporlar var ama henüz akademiler çalışmalar yapıyor.Deprem yönetmeliğimiz 2018 yılında değişti. Ama bizim burası ile ilgili yönetmelik yetersiz olduğuna dair bir akademik çalışma yok. Yönetmelikler kolay yapılmıyor, bilimsel veriler değerlendiriliyor, akademik çalışmalar yapılıyor. Deneysel çalışmalar yapılıyor bunların neticesinden yönetmelikler yayımlanıyor. Böyle bir çalışma yok iken belediyelerimizin yaptığı bu uygulamalar olumluolmakla birlikte mühendislik bakış açısından uzak. Mühendislik bakış açısında yeri olmayan kararlar” diye yorumladı.

MÜHENDİSLİK BAKIŞ AÇISINDAN UZAK

Bu uygulamaların doğru olduğunu ancak akademik çalışma sonrasında alınması gereken kararlar olduğu konusuna değinen Mehmet Soner Akdoğan, “ForeKazık uygulaması belkide en doğru uygulamadırancak belki ihtiyaç sadece zemin iyileştirme ile bir zemin ıslahı ile temel sistemi doğru tasarlanan bir yapı inşa edilebilir. Perde gerektirmeyecek yapıda sınırlı süreç inşa edebileceğimiz yapıyı yüksek sünek yaparak daha maliyetli hale getirebiliriz.Buradaki süreçte belediyelerin bir deprem için hazırlıklı olmak adına attığı adımlar olumlu ancak mühendislik bakış açısından uzak” dedi.

ORTAK KARAR ALALIM ÇAĞRISI

Belediyelere çağrıda bulunan İMO Antalya Şube Başkanı Akdoğan, “Bir akademik kısım, üniversite ve meslek odaları oturalım bir çalışma yapalım tartışalım ve bunun üzerine meclisten bir kendi kararlarımız işleyeceksek ondan sonra yapalım.Ben bunu doğru bulmuyorumama maalesef bu kararlar hızlı bir şekilde alındı gönül isterdiki aceleci davranmadan, gerçekçi, üzerinde düşünerek uygulamaların gerekli olup olmadığını tartışarak yönetmeliklerimiz oluşturalım ve karar alalım” dedi.

FARKLI FARLI UYGULAMALAR OLACAK

Akdoğan her belediyenin aldığı farklı farlı kararlar nedeniyle mühendislik ve mimarlar her belediye için ayrı ayrı projeler üretmek durumunda kalacağını anlatarak “Şimdi kararlar Antalya’nın, her belediyesinde farklı uygulamalar yapmaya gidiyor. Piyasada proje ürüten mühendis mimar her belediyenin uygulamasına göre proje üretmek durumunda kalacak. Her belediye kendi yönetmeliğini yazmış olacak. O zaman bizim deprem yönetmeliğimizin ne anlamı kalacak. Bu bizi genel kurallardan yerel kurallara doğru itiyor” diye konuştu.

UZMAN OLMAYANLAR RAPOR YAZIYOR

“Bizim paniği bir kenara koyup bilinçlenmeye doğru gitmeye ihtiyacımız var” diyen Akdoğan. Alınan kararların duygusal olduğunu bir karar alınacaksa zemin etüt raporları akademik çalışmalar incelenerek alınması gerektiğini savundu. Zemin etüt incelemelerini de Geoteknik Uzmanlarının hazırlayabileceğinin Antalya’da Geoteknik uzmanının olmadığını onun yerine uzman olmayanların geoteknik rapor yazdığını söyledi.

BELEDİYELER ÖNCE ŞANTİYE ŞEFLERİNİ DENETLEMELİ

Başkanı Akdoğan, ‘İmzacı şantiye şefleri’ olduğunu dikkat çekerek belediyelerin bu uygulamalar yerine şantiye şeflerini alanında denetim eksiği olduğunu ve bu denetlemeleri yaparak işe başlamaları gerektiğini savundu. Mehmet Soner Akdoğan, “Denetim eksikliği ve uygulama hatalarından kaynaklı çok fazla kayıp oldu. Bugün tüm Antalya’daki inşaatlarda imzacı şantiye şefleri var. şantiyeşefleri yerinde yok. Şantiye şeflerinin denetimin belediyeler yapıyor. Keşke böyle kararlar alacaklarına gerçekten şantiye şeflerinin aktif çalışıp çalışmadığını denetleselerdi daha doğru bir yaklaşım olurdu.bizim sorunu tespit edip ona yönelik çözümler üretmemiz lazım. Böyle palyatif, günü kurtarıcı çözümler ne kadar doğru olursa olsun mühendislik yaklaşımından uzak. Genel mühendislik çözümleri içerisinde, akademiyi, meslek odalarını, bilim insanlarını dinleyerek liyakatli kararlar almamız gerekiyor” dedi.

ÖZEL HABER MÜHÜBE TAŞKIN

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.