• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 25 Eylül 2024 11:58

“Bıçak Kemiğe Dayandı”

“Bıçak Kemiğe Dayandı”

Türk-İş Antalya İl Temsilcisi Cemil Ünal, Türkiye’de işçilerin karşı karşıya olduğu ekonomik zorlukları ve toplumsal sorunları dile getirerek, yaşanan geçim sıkıntılarına dikkat çekti. 

Ünal, hayat pahalılığı, satın alma gücünün azalması, adaletsiz vergi sistemi ve işsizlik gibi sorunların işçileri ve toplumun geniş kesimini etkilediğini belirtti. Ünal, yaşanan bu sıkıntıların dayanılmaz hale geldiğini ve artık işçilerin daha fazla sabır göstermesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Cemil Ünal, işçilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara ve adaletsizliklere dikkat çekmek için daha önce 81 ilde basın açıklamaları yaptıklarını ve ardından Tekirdağ/Çerkezköy ile Zonguldak’ta on binlerce işçinin katıldığı mitingler düzenlediklerini hatırlatarak, diyalog yollarını açık tuttuklarını ancak sonuç alamadıklarını ifade etti. Ünal, "Bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonra sözümüzü meydanlarda yüz binlerle söyleyeceğiz," diyerek, işçilerin hakları için mücadele etmeye kararlı olduklarını belirtti.

“Hayat Pahalılığı Artıyor, Gelirler Azalıyor”

Ünal, hayat pahalılığının hızla arttığını ve işçilerin temel tüketim ürünlerini bile eskisi gibi rahatça alamadığını söyledi. Ev kiralarının büyük şehirlerde asgari ücreti geçtiğini, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların ise kış aylarında büyük bir sorun yaratacağını belirten Ünal, işçilerin ve emeklilerin ekonomik krizle başa çıkmakta zorlandığını ifade etti. Ayrıca eğitim masraflarının altından kalkılamaz hale geldiğini ve ailelerin çocuklarını okula nasıl göndereceklerini düşündüğünü de ekledi.

Gelir Adaletsizliği ve Vergi Sistemi Eleştirisi

Türk-İş Antalya İl Temsilcisi, Türkiye’de gelir adaletinin hızla bozulduğunu ve işçilerin milli gelirden aldığı payın azalırken, işverenlerin kazançlarının her geçen gün arttığını dile getirdi. Ünal, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını ve bu durumun sosyal barışı tehlikeye soktuğunu vurguladı. Ayrıca, işçilerin vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini belirten Ünal, “Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Ancak işçiler 12 ay çalışırken, 2,5 aylık gelirini vergi olarak ödüyor,” diyerek vergi sisteminde acil bir düzenleme yapılması gerektiğini savundu.

Kamu İşyerlerindeki Ücret Dengesizliği

Kamu iş yerlerinde imzalanan toplu iş sözleşmelerinin farklı yürürlük başlangıç tarihlerine sahip olması nedeniyle, işçiler arasında ücret dengesizliğinin ortaya çıktığını belirten Ünal, bu durumun çalışma barışını olumsuz etkilediğini söyledi. Kamu iş yerlerindeki ücret farklılıklarının giderilmesi için ek çerçeve anlaşma protokolü yapılması gerektiğini ifade etti.

Kıdem Tazminatı ve Emeklilik Sorunları

Ünal, işçilerin kıdem tazminatlarının zamanla eridiğini ve bu tazminatların değerinin korunması gerektiğini vurguladı. Kıdem tazminatının brüt asgari ücretin 7,5 katı olması gerektiğini savunan Ünal, ayrıca sosyal güvenlik sisteminde yaşanan sorunlara da değindi. Emekli aylıklarının belirlenmesinde adaletsizlikler olduğunu ve işçilerin emeklilik başvurularında mağduriyet yaşadığını dile getirdi.

"Fedakarlığı İşçiler Değil, Kazancını Artıranlar Yapmalı"

Cemil Ünal, enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığını ve açıklanan resmi enflasyona göre belirlenen ücret zamlarının işçileri daha da yoksullaştırdığını belirtti. "Enflasyonun sebebi işçiler değildir, fedakarlığı kazancını ve servetini artıranlar yapmalıdır," diyerek, ekonomik kriz karşısında işçilerin yükünün hafifletilmesi gerektiğini söyledi.

Ünal, işçilerin haklarını korumak ve geçim sıkıntılarını gidermek için mücadelenin devam edeceğini, ekonominin bedelini işçilerin ödemeyeceğini belirterek, "Yaşasın ekmek, barış ve özgürlük mücadelemiz," dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK