BİR BAŞARI ve ZAFER HİKAYESİ; YE’CÜC ve ME’CÜC

  • SUR YAPIIIIIII

Ebû Hureyre den rivayetle Resulullah(s.a.v.), şöyle buyurdu: "Ye'cuc ve Me'cuc, (seddi) her gün kazarak nihayet güneşin ışığını (açmaya çalıştıkları gedikten) görmeye yaklaşınca, başlarında bulunan âmir (onlara): '(kazı işini bırakıp) geri dönünüz, onu yarın kazacağız', der. Allah da seddi, önceki gibi muhkem hâle getirir. Nihayet (seddin arkasında kalmaları takdir edilmiş olan) süreleri tamamlanıp, Allah, onları insanların üzerine göndermeyi dileyince; (o gün yine) kazacaklar ve nihayet güneşin ışığını (açmaya çalıştıkları gedikten) görmeye başlayınca, başlarında bulunan âmir: '(kazı işini bırakıp) geri dönünüz, Allah Teala dilerse yarın kazacaksınız', diyecek ve onlar da: 'inşallah' diyecekler (veya başlarındaki adam onlara: İnşallah, deyiniz, diyecek). Sonra (ertesi gün) onlar, seddin yanına varacaklar. Sed, onların (bir gün önce açılmış olarak) bıraktıkları vaziyette olacak. Arkasından onlar, seddi kazmaya devam ederek (açacakları gediklerden) insanların üzerine çıkacaklar …….Suneni İbni-Mace, C.10, Hno: 4080, s.342-343

Bu tür hadisler genelde hadis kitaplarının Fiten(Kıyamet) konusunun işlendiği bölümlerde yer alır.Mahiyet olarak  Ye’cüc ve Me’cüc ün  ne olduğu bilinmemekle birlikte  kıyamet habercileri olduğu ve insanlık için büyük bir tehlike ve bela oluşturacağı bildirilmektedir.Mahiyetini bilemediğimiz ve bilsek bile gücümüzün yetmeyeceği bir kötülük simgesiyle karşı karşıyayız. Hadisi şerife korku fenomeninden bakınca Ye’cüc Me’cüc ismini duyunca aklımıza hemen kötülük zulüm kıyamet gelmesinden daha doğal bir şey olamaz. Zaten hadis bizlere insanlık için büyük bir tehlikenin varlığını haber veriyor. Bu Hadisi şerif aynı zamanda işimize yarayacak birçok konuya atıf yapıyor. En büyük atıflardan biri insanın acizliğine ve çaresizliğine yapılan atıftır. İnsanlık ne kadar teknolojik olarak geliştiğini ve gelişeceğini söylesede Allah-u tealanın yarattıkları karşısında hep aciz kalacağı hatırlatılıyor. Bu hatırlatma Ye’cüc Me’cüc hadisi şerif üzerinden yapılıyor.Şu anda ve gelecekte bir düğmeye basarak dünyayı yok edebilecek güce sahip olmanın verdiği sarhoşlukla yaratıcıya kafa tutan insana Ye’cüc Me’cüc örneği verilerek;Ne bugün nede yarın sahip olacağınız  teknoloji ve gücün  Allah-u Tealayı aciz bırakamayacağı bildiriliyor.Ye’cüc ve Me’cüc karşısında tüm ihtişamlı teknolojisine  rağmen insanlık acze düşüp kul olduğunu idarak edip tekrar dini Allaha(c.c) halis kılınca Allah-u Teala rahmetiyle Ye’cüc ve Me’cücün kökükü kazıyıp  insanlığı yok olmaktan kurtaracaktır.

  Bununla birlikte Yecüc mecüc ne kadar kötülük abidesi olsalarda hadisi şerifte bizim işimize yarayacak iki hareketin varlığını görürüz. İlk bakışta olumsuz iki tavırla karşılaşırız. Bunlar sürekli  hep aynı yöntemi kullanmaları ve hedefe ulaşmak için periyodik zaman aralıklarında  çalışmaları.Bu iki olumsuzluk bir araya gelince netice hep hüsran kaçınılmaz oluyor bir türlü duvar delinmiyor.Bu arada takdire şayan bir olayı da göz ardı etmememiz gerekiyor.O da onların kararlılıkları ve azimleri.Yılmıyorlar usanmıyorlar bıkmıyorlar; yapmaları gereken faaliyeti hiç aksatmadan yapıyorlar. Allah-u Teala’nın rızası için mücadele eden biz Müslümanların beklide en büyük handikaplarımızdan biri de bu olsa gerek. Kısa zaman sürecinde ve az bir gayretle sonuç alma beklentisi.Bu beklentinin  neticesi olarak  yılgınlık bıkkınlık bize galebe çalıyor.Daha sonra ise;Ben yaptım, ben ettim onlar anlamıyorsa ben ne yapayım hidayet nasip değilmiş gibi   bin bir  mazeret üreterek yaptığımız çalışmalardan kılıfına uydurarak vazgeçiyoruz.

      İkinci olarak şunu görürüz o kadar başarısızlığa rağmen Ye’cüc ve Me’cüc ün hedefleri değişmiyor. Gayretleri değişmiyor, samimiyet ve inançları hiç değişmiyor. Yılgınlık yok pes etmek de yok. Yapılması gereken ne ise o yapılıyor. Bu kararlılık bu istikrar bilerek veya bilmeyerek yeni bir yöntemin kapısını aralıyor. Bu yeni yöntem veya yeni  metodun neticesi olarak aşılmaz denilen dağlar yıkılmaz denilen duvarlar yıkılıyor.

     İnsan olarak şunu da düşünmeden edemiyoruz.Bizlerin yeni çözümler yeni yöntemler üretemeyip bir arpa boyu kadar yol alamamasının sebebi, Ye’cüc ve Me’cüc kadar  hedefine  varma azminin bizlerde olmamasındanmıdır?

     İnanır iman ederiz;her şey gibi başarıda Allah’ın (c.c.) elindedir  takdirindedir. Lakin en az  Ye’cüc ve Me’cüc  kadar samimi, gayretli azimli olup yeni çözümler üretmek ise bizim  elimizdedir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.