• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 23 Ekim 2024 12:11

‘Borçlu değil alacaklıyız’

‘Borçlu değil alacaklıyız’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in fırınlardaki vergi kaçağına ilişkin yaptığı açıklama, fırıncılar arasında büyük tepki topladı. Bakan Şimşek, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, en düşük KDV oranının ekmekte olmasına rağmen, fırıncıların fiş kesmediklerini ve vergi kaçağının en çok fırınlarda yaşandığını dile getirmişti. Şimşek, "Siz hiç fırıncının size fiş verdiğini gördünüz mü? Yüzde 1'e tenezzül ediliyor. En çok vergi kaçağının olduğu yerler fırıncılar" ifadelerini kullanmıştı.

Bu açıklamalara karşı, Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Murat Ülger, sözlerin gerçeği yansıtmadığını ve fırıncıların haksız yere suçlandığını belirtti. Ülger, Şimşek'in açıklamasını "talihsiz" olarak nitelendirirken, "Biz girişlerde yüzde 20 KDV ile ürün alırken, yüzde 1 KDV ile fiş ve fatura kesiyoruz. Aslında fırıncılar olarak devletten vergi alacaklısıyız. Ancak bu alacakları tahsil etmekte büyük zorluk yaşıyoruz" dedi.

Başkan Ülger, fırıncıların ekmek satışı yaparken yasal zorunluluklara tamamen uyduklarını vurgulayarak, çoğunlukla bakkal ve marketlere satış yaptıklarını belirtti. Bu tür müşterilere yapılan satışlarda her zaman irsaliye ve fatura kesildiğini ifade eden Ülger, "Ekmeklerimizin büyük bir kısmını zincir marketlere, bayilere ve toplu tüketim yerlerine satıyoruz. Bu satışların tamamı irsaliye ve fatura karşılığında yapılmakta, kayıt dışı sevkiyat söz konusu değildir. Tüm ödeme süreçleri de fatura karşılığı gerçekleştiriliyor" dedi.

Ayrıca, Ülger, fırıncıların doğrudan müşterilere satışında fiş kesilmediği algısının yanlış olduğunu savunarak, "Fırıncılar, doğrudan satışlarda da yasal yükümlülüklerini yerine getirmektedir. Ancak fiş talebi olmadan yapılan alışverişlerde tüketicinin de bilinçli olması gerekiyor" diye konuştu.

Ülger, fırıncıların kayıt dışılıkla suçlanmasını haksız bulduklarını ve bu tür açıklamaların sektöre zarar verdiğini belirtti. "Fırıncılar olarak devlete vergi borcumuz yok, aksine vergi alacağımız var. Fakat bu alacakları tahsil edemiyoruz. Sektörümüz zaten zor koşullar altında ayakta durmaya çalışıyor. Bu tür yanlış açıklamalar fırıncıları daha da zor duruma sokuyor" ifadelerini kullandı.

Başkan Ülger, son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in açıklamalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, fırıncıların devlete olan katkılarının ve sektörün içinde bulunduğu zorlukların dikkate alınmasını talep etti.

Haber: Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.