Geçtiğimiz yıl kış aylarında 600 lira olan odunun tonu sezon sonuna doğru bin 1500 liraya çıkmıştı. Rusya – Ukrayna savaşı sonrasında Avrupa odun ve kömüre yönelince odunun tonu 3 bin – 3 bin 500 liraya kadar çıktı.
Geçtiğimiz yıl kış aylarında 600 lira olan odunun tonu sezon sonuna doğru bin 1500 liraya çıkmıştı. Rusya – Ukrayna savaşı sonrasında Avrupa odun ve kömüre yönelince odunun tonu 3 bin – 3 bin 500 liraya kadar çıktı.
Kış aylarında temel bir ihtiyaç olan ısınma maliyeti vatandaşı çok zorlayacağa benziyor. Elektriğe gelen zamlar sonrasında vatandaşlar bu kış soba yakmaya hazırlanırken kötü haber bu kez odun ve kömür fiyatlarından geldi. Odun ve kömür fiyatlarını duyan vatandaşlar kulaklarına inanamazken “Soba yakmak da lüks oldu” dediler. Odun ve kömürün yanına yaklaşılır gibi olmazken havaların daha da soğuması ile birlikte fiyatların daha da yukarıya çıkması bekleniyor. Oduncu esnafına göre, akaryakıt ve enerjideki zamların odunlara ve kömüre yansıması farklı oldu. Ancak esnaf, kış mevsimine doğru fiyatların daha da tırmanabileceğini öngörüyor.
Rusya ve Ukrayna savaşı sonrası doğalgaz enerjisi bakımından sıkıntı yaşayan Avrupa, Türkiye’den kömür ve odun almaya başladı. Kömür ve oduna yönelmeyen diğer Avrupalılar ve savaş mağduru Rus ve Ukraynalı vatandaşlar ise Antalya’ya yerleşti.
Rusya ve Ukrayna savaşı hala sürerken bu savaştan etkilenen sadece savaşın içinde bulunduğu ülkeler ya da vatandaşları olmadı. Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’in tehditleri ile özellikle doğalgazı Rusya’dan alan Avrupa’yı ve vatandaşlarını da etkilendi. Putin’in doğalgaz vanasını kapatma tehdidinin ardından kışa giren Avrupa ısınmak için ikinci bir plan yapmaya başladı. Enerji krizini çözebilmek için odun ve kömüre yönelen Avrupa’nın imdadına Türkiye yetişti. Odun ve kömür alımı yapmayan diğer vatandaşlar ise özellikle Antalya’yı tercih ederek yerleştiler.
ISINMAK LÜKS OLDU
Havalar soğumaya başladı, zamlı doğal gaz faturalarını göze alamayanlar soba kurmaya başladı. Bu yıl odun da kömür de çok pahalı. Dövizdeki artış odun ve kömürü de vurdu. Doğal gaz ne kadar zamlandıysa diğer kalemler de o kadar pahalandı. Dar gelirli kışı nasıl geçireceğini düşünüyor. Tüketici ısınma giderlerini azaltmanın yolunu arıyor ama buldukları tüm yollar pahalı. Elektrik ve doğalgaz faturasından kaçan vatandaşlar odun ve kömüre yöneliyor. Ama yöneldikleri yönde vatandaşları mutlu etmiyor.
ISINMA ARAÇLARI YÜZDE YÜZ ARTTI
Türkiye’de her geçen gün enflasyonun artmasından dolayı çoğu ürüne fahiş zam uygulaması yapılıyor. Özellikle rağbet gören ürünlere serbest piyasa ile eklenen fiyat politikası çoğalıyor. Geçen sene odun fiyatının tonu 600 ile 900 lira arasında değişirken bu sene doğalgaza yapılan fahiş zam ve Rusya vana ambargosu sebebiyle insanlar odun ve kömüre yönelince kışında gelmesiyle birlikte meşe odunun ton fiyatı 3 bin ile 3 bin 500 lira arasında değişiyor. Aynı şekilde geçen yıl kömürün tonu kalitesine göre 2 bin 500-3 bin lira arasında değişirken bu yıl bu rakam 5 bin 500 – 7 bin lira aralığına yükseldi. Geçen sene 700 TL'ye satılan sobalar ise bu sene bin TL'den satılıyor. Esnaf kış fiyatlarında kömür fiyatlarının artacağını söyledi.
VATANDAŞ ISINMAYI DÜŞÜNMEK İSTEMİYOR
Hem yerli hem yabancı vatandaşlar bu sene kışı nasıl geçireceklerini kara kara düşünürken konuya ilişkin görüşlerini paylaşan Cem Sarar şunları söyledi; ‘’Rusya’nın Avrupa ülkelerine ‘doğalgazın vanasını kapatacağım’ diyerek tehdit etmesi bana insanlık dışı geliyor. Bir savaş yüzünden tüm insanların ihtiyacı olan bir enerjiyi bu yüzyılda kesmek hiç normal bir davranış değil. Bizim ülkeye gelince de artık enflasyon belimizi boynumuzu büktü. Eskiden kötü şeylere alışabiliyorduk ama artık bu zamlara alışamıyoruz çünkü alışılacak gibi değil. 600 liralık odun bu sene 3 bin 500 olmuş insan buna nasıl alışabilir ki? Kar yapayım, ay sonu cebimde daha çok param kalsın diye uğraş gösteriyorsun, ihtiyaçlarından kısıyorsun ama yine de olmuyor. İnsan hangi ihtiyacını kısacak ki artık? Odun mu almayalım kömür mü, klima mı çalıştırmayalım? Artık bu zamların Rus, Avrupalı, Ukraynalı ve Türkü kalmadı. Bütün insanlar sadece düzgünce yaşamak istiyor ama beceremiyoruz. Bu pahalılık ısınmamıza bile engel oluyor. İnsanın ısınması hastalıklardan da koruyor ben şimdi soğukta kalırsam hasta olursam hastane, ilaç ücreti çıkacak yani sorun tek bir sorun değil. Sorun çok’’ diye konuştu.
Ayşem SİCİM