• SUR YAPIIIIIII
GÜNDEM Haber Girişi : 04 Temmuz 2020 12:47

Çağlar: “Erteleme bekliyoruz”

Çağlar: “Erteleme bekliyoruz”
Antalya Oto Galericiler Odası Kooperatifi Başkanı İsmail Çağlar, galerici esnafının apartman altlarında faaliyet göstermesini engelleyen yönetmelikle ilgili açıklamalarda bulundu.

Antalya Oto Galericiler Odası Kooperatifi Başkanı İsmail Çağlar, galerici esnafının apartman altlarında faaliyet göstermesini engelleyen yönetmelikle ilgili açıklamalarda bulundu.

 Haziran ayı içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ve 9 Haziran’da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Çağlar, “İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile galerici esnafının apartman altlarında faaliyette bulunması tamamen yasaklandı. Kesinlik kazanan düzenleme öncesi LPG'li araçların patlama ve yangın riski, diğer satışa çıkarılan araçların kaldırım ve yol işgali gündeme gelmişti. Yönetmelikle bu risklerin önüne geçilerek bina altlarında yeni oto galeri açılışına izin verilmeyecek. 9 Haziran 2020 tarihinden itibaren oto galeriler öncelikle toplu iş yerlerinde açılabilecek.  Mevcutta hizmet veren galericiler için taşınmalarına yönelik bir tarih paylaşılacak” dedi.

İllere göre düzenleme yapılsın

Antalya’da galerici esnafının ihtiyacına cevap verecek bir alan bulunmadığı ifade eden Çağlar, “Taşınma süreciyle birlikte binlerce dükkanın boşa çıkması bekleniyor. Antalya’mız genelinde tahminen 600-700 civarında galeri vardır. Dolayısıyla 10 bin kişinin ekmek yediği bir sektör. Aileleri de bu sayıya eklersek yaklaşık 30 bin kişinin ekmek yediği bir sektörden bahsediyoruz. Bu nedenle galericilerimizin mağdur edilmemesi gerekmektedir. Yönetmelik kapsamında gerçekleşecek değişiklikler için illere özel bir düzenleme yapılması gerektiğinden yana hem fikiriz. Pandemi sürecine ilişkin her ilin valiliği nasıl kendi kararlarını alıyorsa yüzlerce esnafı ilgilendiren bu konuda da aynı tutum gösterilmeli. Çünkü her ilin koşulları farklı. Anadolu hiç site olmayan iller var, onlar ne yapacak. O yüzden bu problem il bazında değerlendirilip bir orta yol bulunup esnaflarımıza süre tanınmalı” şeklinde konuştu.

Çağlar, “Antalya'da uzun zamanıdır galericiler sitesi yapmak ve yer bulmak için çalmadığımız kapı kalmadı. Şu an ilk kazma vurulsa sitenin yapımının bitmesi 3 yılı bulur. Bu noktada esnafa yer gösterilmeli, mağdur edilmemeli. İçinde bulunduğumuz galericiler sitesi artık ihtiyaca cevap verebilecek kapasitede değil. Galerici arkadaşlarımız şehrin değişik noktalarında, cadde ve sokak aralarında sıkış tepiş bir şekilde ticari hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Sektörümüzle ilgili atılan adımlardan memnunuz. Yetki belgesi kayıt dışı bu işi yapanların önüne geçiyor. İlimizdeki esnaf arkadaşlarımızın en büyük sorunu mevcut galericiler sitesinin artık kente  yetmemesidir. Kentimiz gelenindeki esnaf sayısı göz önüne alındığında yapılacak galericiler sitesinin en az 7 bin araçlık kapasiteye sahip olması gerekli. Umut ediyoruz ki yeni yönetmelik konusunda esnaflarımız mağdur edilmeyecektir. Sonrasındaysa esnaflarımızın yıllardır özlemle beklediği kapasite sorunu olmayan ve Antalya’mıza yakışır modern bir galericiler sitesine sahip olacağız” diyerek sözlerini noktaladı. 

Mehmet ÖZCAN

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.