Türkiye'yi yasa boğan depremde can kaybı 22 bin 327'ye yükseldi
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde bilanço ağırlaşmaya devam ediyor. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 22 bin 327'ye yükseldi. Yaralı sayısı ise 80 bin 278 oldu.
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde ağır hasara yol açtı. Depremde çok sayıda bina yıkılırken, ekiplerin arama kurtarma çalışması aralıksız devam ediyor.
Depremde bilanço giderek ağırlaşıyor. Son durumu aktaran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 22 bin 327'ye yükseldiğini belirtti. Bakan Koca, yaralı sayısının ise 80 bin 278'e çıktığını ifade etti.
Bakan Koca, gönüllü sağlık hizmeti vermek isteyenlere de bir çağrı yaptı. Koca, "Deprem bölgesinde gönüllü sağlık hizmetine katılmak isteyen personelin, hasta sayısının azaldığını dikkate alarak bulundukları yerde kalmalarını rica ediyorum." dedi.
Sahada yeterli personelin olduğunu ifade eden Fahrettin Koca, "Karmaşaya neden olmamak için gönüllülerin il sağlık müdürlüğünün planlanması dışında ulaşmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Deprem bölgesindeki incelemelerini sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önce Diyarbakır'ı sonra Şanlıurfa'yı ziyaret etti. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "1999 depreminden 3 kat daha büyük ve 3 kat daha yıkıcı bir deprem. Arazilerde oluşan yarıklar karayollarını ve demiryollarını büken kaymalar depremin şiddetinin işaretidir. İkinci deprem gündüz yaşanması nedeniyle nispeten daha az can kaybına yol açtı. Yıkılan binaların yanı sıra yüz binlerce bina oturulamaz hale gelmiştir."
Erdoğan, "Çalışmaların sonlandığı yerlerdeki ekipleri yıkımın ağır olduğu yerlere aktarıyoruz. Aksaklıkları tespit edip, gereken talimatları verdik. Buradaki çalışmaları bitirerek enkaz altında hiçbir vatandaşımızı bırakmayacağız. Ardından hızla enkaz kaldırma ve inşa faaliyetlerine başlayacağız. Yüz binlerce konutu altyapısı ve üstyapısıyla inşa edecek, şehirlerimizi yeni baştan kuracak planlamaları yapıyoruz. Van, Elazığ, Malatya ve İzmir'deki depremlerde, sel felaketlerinde, yangınlarda tüm felaketlerde nasıl insanımızın yanında olduysak buralardaki yaraları da halledeceğiz. 1 yıl süre bekliyorum, 1 yıl içinde inşa ve ihya çalışmalarını halledeceğiz. 160 bin personel 10 ilimizde bilfiil çalışıyor. Kurumlarımız ve hayırseverlerimiz depremzedeler ile yardım ekiplerine sıcak yemek sağlıyor. Askerimiz, polisimiz, jandarmamız güvenliğin yanında yardımların dağıtılması için çalışıyor." dedi.
Sosyal medyadaki paylaşımlara da tepki gösteren Cumhurbaşkanı, "Maalesef bazı odaklar; siyasi parti, STK'lar, ahlaksızca, edepsizce hala bunlar saldırının peşinde. An birlik olma anıdır. Bugüne kadar birçok deprem, sel, yangın felaketlerini hâletiysek bugün de bunları halletme iradesine bu iktidar sahiptir. TSK'mız, gemiler, uçaklar, İHA'lar, iş makinesi faaliyet yürütüyor. Tüm kamu kurumlarımızdan binlerce personel hizmet ediyor. Reklam, çıkar, gündem peşinde olmayan gizli kahramanların hakkını ödeyemeyeceğimizi çok iyi biliyoruz. Tüm dost ve kardeş ülkelere şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.
Öte yandan Erdoğan, mart ve nisan celplerinin mayısa ertelendiğini duyurarak, "Deprem bölgesi illerinin nüfusuna kayıtlı 13 binin üzerindeki hükümlü askerimizin mart ve nisan celpleri de mayısa ertelenmiştir. Yani 13 binin üzerindeki yükümlü askerlerimizin mart ve nisan celpleri mayıs ayına ertelenmek suretiyle burada böyle bir ertelemeyi, ara vermeyi gerçekleştirmiş olduk." diye konuştu.