Resmi gazeteye de yayınlanan karara göre 1 Ekim’den itibaren internetten alınan telefon, bilgisayar, tablet ve akıllı saatte cayma hakkının biteceği açıklanmıştı. Ancak, 1 Ekim’de uygulamaya geçecek olan kararın 1 Ocak 2024’e ertelendiğini açıkladı.
Antalya Tüketiciler Derneği Başkanı Neşet Gündüz ve Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı, Tüketici Konfederasyon Başkan Vekili İbrahim Güllü karardan vazgeçilmemesi halinde yeni bir dolandırıcılık hilesinin ortaya çıkacağından kuşku duyduklarını aktardılar. Son zamanlarda ‘kargonuzu almadınız’ şeklinde hukuk ofislerinin isimlerini de kullanarak yeni bir dolandırıcılık hilesinin olduğunu kararın ise bu hileyi büyüteceğini ve vatandaşları mağdur edeceğini açıkladılar. Tüketiciler Derneği Başkanı Gündüz ise, konuya ilişkin danıştay ile görüştüklerini konunun 2024’e ertelenmemesi aksine tamamen kaldırılması için uğraştıklarını dile getirdi.
KARAR TÜKETİCİ HAKLARINI KORUMUYOR
Kararın Tüketici Dairesi Başkanlığı tarafından alındığını ifade eden Antalya Tüketiciler Derneği Başkanı Neşet Gündüz, ‘‘kararın alındığı başkanlık dairesinin tüketiciyi düşündüğünü düşünmüyorum.’’ dedi. Bu kararın sadece dolandırıcıların işine yaracağını ifade eden Gündüz, ‘’Kargonuzu almadınız, alabilmeniz için şu kadar para yatırmanız gerekiyor gibi yeni dolandırıcılık hilesi çıktı. Bunun önüne geçebilmek için bir an önce kararın tamamen kalması, ertelenmemesi gerekiyor. Tüketiciler Derneği olarak gerekli adli işlemleri başlattık. Kararın tüketicinin hakkını korumakla uzaktan ya da yakından alakası yok.’’ ifadelerini kullandı.
AYIPLI MALIN BEDELİ TÜKETİCİDEN ÇIKIYOR
Bu kararın uygulanması halinde ayıplı, bozuk mallarda bile kargo ücretini tüketicinin ödeyeceğini açıklayan Başkan Gündüz, ‘’Kargo şirketleri bu kararlar da olan şimdiki düzende de kargo ücretlerini alıyorlar ama ürünlerin ayıplı ve bozuk gönderilmesi halinde bunun neden kargo ücretini tüketici karşılıyor? Tüketici burada sadece mağdur oluyor. Böyle bir kararı Tüketici Dairesi Başkanlığı nasıl aldı bilmiyorum.’’ dedi.
KURULUM VE MONTAJ VARSA TÜKETİCİ CAYAMAYACAK
Mesafeli satış sözleşmesindeki maddelerin düzenlendiğini, ek ilaveler yapıldığını bu ilavelere göre kurulum ve montajı olan elektronik eşyalarında tüketicilerin cayma hakkının olmayacağını ama kararın ertelendiğini ifade eden Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı, Tüketici Konfederasyon Başkan Vekili İbrahim Güllü, ‘’Mesafeli sözleşmeler yönetmeliğinin 15. maddesinde “cayma hakkı istisnaları” düzenlenmiştir. Yönetmeliğin bu maddesine Eylül ayında istisna kapsamına ilaveler yapıldı. Tüketicinin cayma hakkını kullanamayacağı ürünlerin kapsamı bu yönetmeliğe yapılan eklemelerle genişletildi. Buna göre mevcut istisnalara ek olarak; “insansız hava araçları (drone), cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayarlar, canlı müzayede şeklinde açık artırma yoluyla akdedilen ve satıcı veya yetkili servis tarafından kurulum veya montajının yapılacağı belirtilen mallardan kurulum ya da montajı yapılanlara ilişkin sözleşmelerde” tüketici cayma hakkını kullanamayacak. 1 Ekim’de yürürlüğe girmesi düşünülen hükmün yürürlük tarihi ise yeni yönetmelikle 1 Ocak 2024 tarihine ertelendi. Yönetmelikle tüketicinin cayma hakkını kullandığı ürünün iade masrafını karşılama yükümlülüğünü içeren hüküm 1 Ekim yerine 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.’’ açıklamalarında bulundu.
YENİ DOLANDIRICILIK HİLESİNE KAPI AÇIYOR
Kargo ücretlerinin hiçbir şekilde tüketiciye yansıtılmaması gerektiğinin altını çizen Başkan İbrahim Güllü, ‘’ tüketicinin koşulsuz cayma hakkının istisnaları genişletilmiş ve cayma hakkının kullanılması halinde kargo masrafının satıcı tarafından tüketiciden talep edilebilmesinin önü açılmış bulunmaktadır. Son zamanlarda kargonuzu almadınız şeklinde hukuk ofislerinin isimlerini de kullanılarak yapılan dolandırıcılar için bu madde yeni dolandırıcılık imkanlarını sağlayabilecek gibi gözükmektedir. Bu nedenle cayma hakkının kullanılması halinde kargo ücretinin hiçbir şekilde tüketiciye yansıtılmaması gerekirdi.
www.haberseri.com