Türkiye Ziraatçılar Derneği Antalya Şube Başkanı Abdurrahman Özcan, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) göre Türkiyede çiftçi sayısı son 12 yılda yüzde 48 azalmış, 4 milyon çiftçiden 2 milyona yakını çiftçilikten uzaklaşmış bulunuyor dedi.
Bir ülkede uygulanan tarım politikalarının doğru olup olmadığının en önemli göstergesi doğurduğu sonuçlardır değerlendirmesinde bulunan Türkiye Ziraatçılar Derneği Antalya Şube Başkanı Abdurrahman Özcan, rakamlarla çiftçinin içinde bulunduğu tabloyu ortaya koydu.
Yapılan tahminlere göre 2050 yılında dünya nüfusu 11 milyara yaklaşacağını söyleyen Başkan Özcan, Bu süre içinde tarım toprakları giderek azalacak. Sınai tarımın gelişmesi ve küresel ısınma nedeniyle tarım topraklarının kalitesi giderek bozulacak. Bu durum nedeniyle gıda ve tarımın taşıdığı önem daha da artacak. Bu nedenlerle günümüzde dünyanın en güçlü devletleri tarım sektörüne daha fazla yatırım yapıyor ve küresel ölçekte tarıma elverişli topraklar giderek büyük uluslar üstü şirketlerin elinde toplanıyor dedi.
ÇİFTÇİ MUTSUZ VE TARIMDAN UZAKLAŞIYOR
Bir ülkede uygulanan tarım politikalarının doğru olup olmadığının en önemli göstergesi doğurduğu sonuçlar olduğunu dile getiren Abdurrahman Özcan, Uygulanan tarım politikaları sonucunda üretim gelişiyor, çiftçiler gerekli destekleri alıyor, tarımsal işletmeler güçleniyor ve sağlanan gelişme sürdürülebil bir nitelik taşıyorsa o ülkede doğru politikalar uygulanıyor demektir. Bu açıdan içinde bulunduğumuz duruma kısaca bir göz attığımızda şu tabloyla karşılaşıyoruz. Tarım alanları da son 18 senede yüzde 12,3 düştü. Sebze bahçeleri alanı ise aynı dönemde yüzde yaklaşık 15 küçüldü. Temel tarım ürünlerinde üretim düzeyleri düşerken ithalat artıyor. Geçen yıl 9.5 milyon ton buğday ithal edildi. Üretim düşüklüğü ve bunun yarattığı pahalılık ithalat yoluyla giderilmeye çalışılıyor; ancak TL'nin değer kaybı nedeniyle ithal ürünler de pahalıya geldiği için sıfır gümrüklü ithalat normal bir uygulamaya dönüşmüş bulunuyor açıklamasında bulundu.
ÜRETİM PLANLAMASI YAPILMIYOR
Tarımsal desteklemeler Tarım Yasası'nın öngördüğü asgari miktarın neredeyse yarısına denk geliyor diyen Başkan Abdurrahman Özcan, Üretim planlaması yapılamadığı için aynı ürün bir yıl ithal edilirken, ertesi yıl aşırı üretim nedeniyle satılamadan elde kalıyor. Çiftçi üretse de üretmese de kaybediyor. Çiftçi borçları 137 milyar TL'ye ulaştı. 2 milyondan fazla üretici borçlarını ödemekte zorlanıyor. Çiftçi örgütsüz ve pazarlama gücünden yoksun, o nedenle çiftçinin elinden çıkan ürün market raflarına geldiğinde yüzde 300'e varan farklarla satılıyor şeklinde konuştu.
2 MİLYON ÇİFTÇİ TARIMDAN UZAKLAŞTI
Türkiye Ziraatçılar Derneği Antalya Şube Başkanı Abdurrahman Özcan, Girdi fiyatları ithalata bağımlılık nedeniyle genel enflasyonun çok üzerinde artarken ürün fiyatları genel enflasyonun altında seyrediyo - Bu nedenlerden ötürü, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) göre Türkiyede çiftçi sayısı son 12 yılda yüzde 48 azalmış, 4 milyon çiftçiden 2 milyona yakını çiftçilikten uzaklaşmış bulunuyor ifadelerini kullandı.
KORONAVİRÜS TARIM SEKTÖRÜNÜ DE VURDU
Bu genel sorunların yanına bir yılı aşan bir süredir devam etmekte olan koronavirüs salgınının getirdiği sorunların da eklendiğini sözlerine ekleyen Abdurrahman Özcan şöyle konuştu: Ekonomi sektöründeki daralma ve kapanmaya yönelik önlemler nedeniyle yaşanan sorunlar nedeniyle çiftçiler borçlarını ödemekte sorunlar yaşıyor. Salgına karşı yapılan ekonomik destek paketlerinden çiftçiye destek çıkmıyor. Son yıllarda tarım sektörünü ayakta tutan sebze meyve üreticileri pazardaki daralma nedeniyle ürünlerini satmakta zorlanıyor. İhracat ve turizmdeki daralma devam ederse bu alanda da üretim gerilemesi yaşanabilir.
Haber: Yalçın KÜÇÜK