• SUR YAPIIIIIII
SİYASET Haber Girişi : 30 Mayıs 2020 14:23

Çiftçilerin Sorunlarına Değindi

Çiftçilerin Sorunlarına Değindi
İYİ Parti Antalya İl Başkanı Mehmet Başaran son zamanda çiftçilerin zor günler geçirdiğini belirtirken destek çağrısında bulundu.
İYİ Parti Antalya İl Başkanı Mehmet Başaran son zamanda çiftçilerin zor günler geçirdiğini belirtirken destek çağrısında bulundu.

Başaran'ın açıklaması şöyle:
Geçtiğimiz günlerde Akdeniz ve Ege bölgesinde yaşanan mevsim normallerinin çok üzerindeki sıcaklıkların ve ardından esen sert rüzgarlar narenciye, zeytin ve buğday gibi tarımsal ürünleri büyük oranda yok etmiş ve üreticilerimiz büyük zararlara uğramıştır.

Zaten mazot, elektrik,gübre gibi artan girdi maliyetleri sebebiyle, bugün çiftçilikle geçinen birçok ailemiz geçimini temin edemez bir halde,iflasın eşiğine gelmiş durumdadır.

Türkiye narenciye üretiminde 4.9 milyon ton yıllık üretim kapasitesiyle dünyada 7. sıradadır. Üretimin 2 milyon tonu ,yaklaşık 1 milyar lira karşılığı ihraç edilmektedir. Yurtdışı pazarlarımızın kaybedilmemesi açısından doğal afette zarar gören çiftçilerimizin desteklenmesi şarttır.

Antalya ilinde aşırı sıcaklardan narenciyemiz %95 lere varan oranda, zeytin ağaçlarımız %80 lere varan oranda zarar görmüştür. Buğdayda bu oran %50 dir.

Bu afetin zararlarının ortadan kaldırılması ve çiftçimizin süreci en az hasarla atlatması amacıyla acilen aşağıdaki tedbirler alınmalıdır.

1-) Bölgemiz afet bölgesi ilan edilmelidir.

2-) Mağdur olan çiftçilerimizin bankalara, birliklere olan borçları faizsiz ötelenmelidir.

3-) Zarar gören çiftçilerimize zararları ile orantılı nakdi destek sağlanmalıdır.

Aksi durumda çiftçilerimizin bu felaketten kendi çabalarıyla kurtulmaları mümkün olmayacaktır. Zaten pandemi sürecinden olumsuz etkilenen çiftçilerimiz bu krizin altında ezilecektir. Üreticilerimize bu zor günlerinde sahip çıkmalıyız. Geleceğimiz için bugünden tedbir almalıyız.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.