• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 23 Kasım 2023 12:06

Çiftçinin 5 TL beklentisi

Çiftçinin 5 TL beklentisi

Çalışmayan emekliye 1 defaya mahsus olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılına özel verilen 5 bin liralık ikramiyelerden çiftçiler de yararlanamadı. Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, "Çiftçilerimiz yaşanan bu mağduriyetin önümüzdeki süreçte verilecek destekler veya ikramiyelere de engel teşkil edeceği endişesini yaşıyor" dedi.

5000 Lira emekli ikramiyesinden çalışan emekliler, 5 bin lira ikramiye düzenlemesi kapsamına alınmamıştı. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçiler de çalışan emekli sayıldığı için 5000 lira emekli ikramiyesi ödemesi alamadı. "Kışa girdiğimiz bu günlerde bu ikramiyeyle az da olsa nefes alacak olan emekli çiftçilerimiz bekledikleri uzun banka kuyruklarından geri döndü, umduğunu bulamadı" diyen Başkan Nazif Alp, "Yani 1 Ekim 2023 tarihinden önce çiftçilerimiz kaydını sildirmiş olsaydı bu ikramiyeden faydalanabilecekti. Fakat şuan kaydını silerek üretimden vazgeçmek sorunu çözmüyor.Tarım sektörünün emektarları olan çiftçilerimiz, Türkiye ortalamasının üçte biri oranında kişi başı gelir elde ediyor" ifadelerini kullandı.

Başkan Nazif Alp, tarım sektöründe çalışanların büyük çoğunluğunun emekli olduğunu belirterek, emekli çiftçilerin 5 bin lira ikramiyeden mahrum edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Tarım sektörünün yapısal sorunları ile son yıllarda hızla artan girdilerdeki fiyat artışları ve doğal afetlerin çiftçilerin üretim maliyetlerini artırdığını belirten Nazif Alp, olumsuz gelişmelere rağmen 2022 itibarıyla tarımın gayri safi yurt içi hasıla içerisindeki payının yüzde 6,5 olduğunu bildirdi.

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, geçen yıl 4,6 milyon kişiye istihdam sağlayan tarım sektörünün, 29,8 milyar dolar ihracat ile 6,6 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğine dikkati çekerek, sektörün 306,3 milyar liralık bitkisel, 108,6 milyar liralık hayvansal üretim değerine ulaştığını ifade etti.

Söz konusu göstergelere rağmen çiftçilerin, Türkiye ortalamasının üçte biri oranında kişi başı gelir elde ettiğinin altını çizen Başkan Nazif Alp şunları kaydetti: "Tarım ve gıdanın gittikçe stratejik önemini artırdığı günümüzde ve gelecekte çiftçilerimizin üretimden vazgeçmemesi için gelirinin artırılması ve desteklenmesi gerekiyor. Bu amaçla emekli olmasına rağmen üretimle ülkemize katkı sağlayan çiftçilerimizin beklentileri karşılanmalıdır. 7464 sayılı Kanun'la çalışmayan emeklilere verilecek 5 bin liralık ödeme, çoğu çiftçimizin aldığı destekten fazladır. Emekli çiftçilerimiz başta olmak üzere tüm çalışan emeklilere 5 bin lira ödeme yapılmalıdır."

5000 Lira emekli ikramiyesi çalışmayan emeklilere verildiği için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi olanlar 5 bin TL emekli ikramiyesini alamadılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli ikramiyesi alamayan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) üye vatandaşlar için de ek düzenleme yapılması talimatı vermişti.

Haber: Yalçın KÜÇÜK