Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu üyesi Cüneyt Doğan, çöpe dökülen salatalıklar ile ilgili olarak ürünleri satılmayan çiftçi ve esnaf için Belediye veya Valilik tarafından, hallerin yanında depolar açılması ve buradan ihtiyacı olan kimselere ul
Geçtiğimiz gün Sosyal medyada bir videoda domates ve salatalıkların fiyat artırmak amacıyla döküldüğü iddiası paylaşılmıştı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, harekete geçti.
Muş, Antalya'da domates ve salatalıkların çöpe döküldüğüne yönelik görüntülerin sosyal medyada yer alması üzerine, Ticaret İl Müdürlüğü'nün inceleme başlattığını bildirdi. Konuyla ilgili olarak ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, Antalyada 500 tona yakın salatalığın dökülmesiyle fiyat artırılması mümkün değil diyerek, kimsenin ürününü çöpe atmak istemeyeceğini, ürünler satılmadığı çöpe döküldüğünü belirtti.
ÜRÜN SATILSA KİMSE ÇÖPE DÖKMEZ
Cüneyt Doğan konuyla yaptığı açıklamasında, Ürün satılsa kimse ürünü dökmez diyerek Ürünün değerinin artsın diye domatesi,salatalığı çöpe döküyorlar söyleminin ters bir mantık olduğunu söyledi. Doğan, Antalyada 500 tona yakın salatalığın dökülmesiyle fiyat atması mümkün değil. Havalar ısındığı için salatalık piyasasını uzun süredir takip ediyorsanız bilirsiniz. Düşük olduğu için satılmıyor. Ürün satılmadığı için çiftçi ya da esnaf, komisyoncu ürünü mecburen çöpe döküyor. Yapacak bir şey yok dedi.
ELDE KALAN ÜRÜNLERE DEPO TEKLİFİ
Satılmayan elde kalan ürünler için Depolar oluşturulması önerisinde bulunan Doğan, Konuyla ilgili yapmış olduğum teklif şu; bu salatalıkları dağıtılabilecek bir yer, kurum var ise esnaf, çiftçiye bir mekan gösterilir. Bundan sonra satamadığınız ürünlerimizi çöpe dökmeyiz. Bu ürünlere baktığınızda bozuk değil ama bugün halde de satılmıyor. Satılmayınca bunun bir raf ömrü var. Satılmayınca mecburen döküyorsunuz. Bunlar için bize bir yer gösterilirse oraya satılmayan esnafta ürünleri oraya götürür teslim eder. Artık ondan sonra belediye, valilik STKlar ihtiyaç sahiplerine dağıtırlar ya da hiç bir şey yapamazlarsa hayvanlara verirler diye konuştu.
SALATALIK VE KABAĞIN SANAYİSİ YOK
Domates ve patlıcanın sanayisi olduğunu onlarda bir çöpe gitme durumu söz konusu olmadığını kaydeden Cüneyt Doğan, Pazardan domates alırsınız, biraz fazla kaldığında aileniz salça yapıp kullanabilir. Domatesin bir sanayisi var. Patlıcanın sanayisi var. Ama salatalık ve kabağın bir sanayisi yok. Çiftçinin esnafın yapabileceği bir şey yok. Satılmıyorsa çöpe döküyor. Kimse para verip aldığı ürününü çöpe dökmek istemez. Çok saçma bir mantık fiyatın artırılması için sağlam ürünü çöpe döküyorlar demek doğru bir algı değil. İşi bilmeyen insanların algısı bu yönde. Bu algıyı değiştirmemiz lazım. Dünya neyle uğraşırken biz salatalığı çöpe döküyorlar, gibi söylemlerle uğraşıyoruz dedi.
Doğan ayrıca sosyal medyasında Antalya Büyükşehir Belediyesini ve Antalya Valiliğini etkileyerek, Bir kaç gündür çöpe dökülen salatalık muhabbeti yapılmakta, @ANTALYABB veya @AntalyaValilik hallerin yanında satılmayan ürünleri çiftçilerin veya esnafın teslim edebileceği depolar açarsa,buradan ihtiyacı olan kimseler ürünlerden yararlanabilir ifadeleriyle önerisini paylaştı.
MÜHÜBE TAŞKIN