Covıd-19 sürecinde tarımsal eğitim-öğretim ve gelecek öngörüleri hakkında açıklamalarda bulunan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, virüs salgını sağlıkla birlikte tarım sektörünü gündemin ilk sırasına oturtmuş
Covid-19 sürecinde tarımsaleğitim-öğretim ve gelecek öngörüleri hakkında açıklamalarda bulunan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, virüs salgını sağlıkla birlikte tarım sektörünü gündemin ilk sırasına oturtmuştur dedi.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HAYATİ ÖNEME SAHİP
Prof. Dr. Özçatalbaş, Küresel ölçekte Korona virüs salgınının bir tehdit olarak ortaya çıkarak tarım ve gıda konusunu öne çıkarması ve tarımsal gıda ürünlerinin insanlığın geleceği ve insan sağlığıyla olan ilişkisi tarım ve toplum sağlığı konusunu bundan böyle dünya gündeminde çok daha canlı tutacaktır. Halen yaşanmakta olan olağan dışı bu dönem de hemen her kesim, insan beslenmesi ve insan sağlığı için tarımsal üretimin ve üretimde sürdürülebilirliğin ne kadar hayati öneme sahip olduğu konusunda hemfikir olmuştur ifadelerini kullandı.
YENİ YAKLAŞIMLARA İHTİYAÇ DUYULACAK
Tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması halen son derece önemlidir ve tarımsal üretimin artırılmasının önünde yeni teknolojilerin yaygınlaştırılamaması ve ekilebilir alanların son sınırlarına ulaşması gibi önemli engeller bulunmaktadır diyen Orhan Özçatalbaş, Doğal olarak kıt bir üretim faktörü olan toprağın artırılamaması gerçeği halen önemli bir sorun olarak tarımsal ürün arzını etkilemektedir. Bunun yanında yeni teknoloji uygulamalarının yaygınlaşmasıyla tarım sektöründe işgücüne duyulan ihtiyacın azalması şeklinde ortaya çıkan istihdam sorunları, hem kırsalda iş alanlarının çeşitlendirilmesi ve hem de tarımsal üretimde görev alan beşeri kaynağın etkin ve verimli çalışmasını sağlayacak donanımın ve ortamın sunulmasını gerekli kılmaktadır. Söz konusu nitelikli insan kaynağına sahip olmak içinse dünden bugüne eğitim ve öğretim faaliyetlerinin planlanmasıyla ilgili çalışmalar önem kazanmakta ve yeni normal şartlarında etkinliğini artıracak ve yaygınlaştıracak yeni yöntem ve yaklaşımlara ihtiyaç bulunmaktadır açıklamasında bulundu.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VURGUS
Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Yine bu dönemde öne çıkan bir başka önemli konu ise COVID-19 sürecinin kentte yaşayanların tarımsal üretim faaliyetlerine ve kırsal yaşama olan ilgilerini artırdığı gerçeğidir. Buna göre pek çok ülke için gündemde olmayan ancak salgınla birlikte kentte yaşayanlar için bir ihtiyaç olarak ortaya çıkan tarımda sürdürülebilirlik ve kırsalyaşam hakkında bilgilenme ve bilinçlendirilme ihtiyacı bir eğitsel etkinlik konusu olarak önem kazanmaktadır. Buradanhareketle kırsal alan bilgilerinin doğru eğitim ve öğretim çalışmalarıyla kentsel nüfusa ulaştırılması üzerinde de durmak gerekmektedir şeklinde konuştu.
HEDEF KİTLELELER YÖNELİK OLMALI
Bu çalışmada, mevcut durumu dün ve bugün düzleminde bir bütünsellik içinde ele alarak söze konu beklentileri karşılamak üzeretarımın tüm paydaşlarına yönelik uygun ve doğru yöntemlerin neler olabileceği konuları tartışıldığını dile getiren Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Özellikle küresel salgınla birlikte ortaya çıkan yeni normal şartlarında tarım ile ilgili öğretimde öne çıkan yeni öğretim yaklaşımları ve teknikleri üzerinde durulmuş, tarımsal üretimde arz güvencesini ve sürdürülebilirliği sağlamak için hedef kitlelere yönelik yürütülmesi ve hızla yaygınlaştırılması gereken çalışmalar çeşitli örnekler üzerinden ele alınmıştır dedi.
Haber: Yalçın KÜÇÜK