Antalya’da açılması istenen mermer, taş ve kömür ocaklarının ardı arkası kesilmiyor. Geçtiğimiz gün iptal kararının ardından bu sefer de istekler Antalya’nın Gündoğmuş İlçesindeki köylere ve Korkuteli’ndeki Dereköy’e çevrildi.
Antalya’da açılması istenen mermer, taş ve kömür ocaklarının ardı arkası kesilmiyor. 2020 senesinde Beşkonak’ta ayrı ayrı lokasyonlarda 3 adet mermer ocağının açılması hedefleniyordu. Geçtiğimiz gün iptal kararının ardından bu sefer de istekler Antalya’nın Gündoğmuş İlçesindeki köylere ve Korkuteli’ndeki Dereköy’e çevrildi. Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Başkanı Hakan Halim Okudan Beşkonak zaferinden sonra bu sefer de Dereköy’ü halkının yanında olduğunu bildirdi.
Antalya ili Korkuteli ilçesinde bulunan Dereköy’ü dünyaca ünlü, kayısı, elma ve şeftali üretimini yapıldığı yer. Bölgenin köylüleri yetiştirdikleri meyvelerin hem ithalatını hem de ihracatını gerçekleştiriyorlar. Yapılacak olan mermer, taş ya da kömür ocağının köylülerin gelir kaynaklarına darbe vuracağını, ekolojik dengeyi bozacağını söyleyen Başkan Okudan, ‘’kömür ocaklarının yapılmaması için Dereköy'ün ekolojik, ekonomik ve hukuki gerekçeleri var. Kömür ocağı kurulmak istenen saha Korkuteli 17 köyü besleyen su kaynaklarının bulunduğu lokasyon. Korkuteli Barajını besleyen bir kaynak. Yine köyümüz tarımsal üretimde meyvecilikte ihracat potansiyeli bulunan bir yerleşim yeri. Dünyaca ünlü kayısı, elma ve şeftali meyvelerinin üretiminin yapıldığı yer. Dereköy'ün sahipsiz olmadığını siyasi ve bürokratik erk sahiplerine Diplomasiyle, diyalogla ve müzakereyle hissettireceğiz’’ diye konuştu.
ANTALYA KAZANDI
2020 yılından bu yana Beşkonak Köprülü Kanyonunda 3 farklı lokasyon da mermer ocaklarının açılacağını ve en son Kırkkavak köyümüzde izni verilen mermer ocağı idare mahkemesi kararıyla iptal edildiğini ifade eden Başkan Okudan, ‘’Beşkonak Köprülü Kanyon da 2020 yılından bu yana uzun uğraşlar sonucunda ayrı ayrı lokasyonlarda 3 adet mermer ocağını hemşehrilerimizle büyük bedeller ödeyerek kamuoyu oluşturarak gündemde tutarak bölgemizde açılmasını durdurduk. En son Kırkkavak köyümüzde izni verilen mermer ocağı idare mahkemesi kararıyla iptal edildi. Bu iptalle birlikte Beşkonak kazandı, Antalya kazandı. Şimdi sıra Korkuteli Dereköy'de. Beşkonak köprülü kanyon bölgesindeki mermer ocağının iptal edilmesi ulusal basında yankı buldu’’ ifadelerini kullandı.
‘’UMUTSUZLUĞA YER YOK’’
Beşkonak başarısının ardından Korkuteli Dereköy’ü halkı Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan çağırdı. Köylülerin ikiye ayrıldığnı, çaresizlik içinde bir umut kapısı ve kararı beklediklerini söyleyen Başkan Okudan, ‘’geçen hafta Korkuteli Dereköy halkımızda telefon aldım. ‘İsminizi duyduk, bizim burayada desteklerinizi bekliyoruz, Kömür ocağı açmak istiyorlar köy ikiye bölündü. Size inanıyoruz yardımcı olur musunuz’ dediler. Bir vatanperver ve doğa sever olarak kayıtsız kalmak mümkün değildi. Bu hafta sonu cumartesi günü Dereköy halkımız, muhtarımız ve heyetiyle buluştuk toplantı yaptık, kömür ocağı kurulmak istenen sahayı yerinde inceledik. Gözü yaşlı teyzeler, amcalar gördüm. Biz bu çaresizliği Beşkonak Kırkkavak köyümüzde yaşamıştık. Gözü yaşlı amcamıza sarıldım. Ve umutsuz olmamaları gerektiğini bundan sonra da yanlarında olacağımızı söyledim. Bu coğrafya da umutsuzluğa yer yok’’ dedi.
‘’KÖYÜMÜZ SAHİPSİZ DEĞİL’’
Memleketi Beşkonak’ta olduğu gibi Antalya’da da yapılması planlanan başka mermer ocakları içinde elinden geleni yapacağını belirten Başkan Okudan, Kokuteli Dereköy’ün sahipsiz olmadığını tüm Türkiye’ye duyuracağını belirtti. Başkan Okudan, ‘’burası Korkuteli ve Dereköy halkının istemediği hiçbir projeyi Dereköy de sahaya dökemeyeceklerini belirttim. Bu durumu çözebilmek için sorunu Dereköy dışına çıkartarak Antalya’ya taşıyacağımızı ve seslerini Dünyaya duyuracağımızı dile getirdim. Muhtarımız, heyeti ve halkımıza aynı Beşkonak mermer ocaklarında olduğu gibi Antalya kaleiçi Attalos heykelinin orada basın açıklaması yapmamızın gerekli olduğu kabul ederlerse bu pazar bir basın açıklaması yapmamızın doğru olacağını söyledim. Teklifimizi Dereköy halkımız kabul etti. Çarşamba günü netlik kazandırarak tıpkı Beşkonağımızın sahipsiz olmadığını duyurduğumuz gibi Korkuteli Dereköy'ümüzünde sahipsiz olmadığını Türkiye'ye duyuracağız.’’ sözlerini kaydetti.
17 KÖY AYNI SU KAYNAĞINDAN BESLENİYOR
Kömür ocağının kurulmasını istenen bölgenin 17 köyü besleyen su kaynağına sahip olduğunu bu kaynağın özellikle köyün tarımsal üretimde meyvecilik ihracatını sağladığını söyleyen Başkan Okudan, ‘’Dereköy'ün ekolojik ekonomik ve hukuki gerekçeleri var. Kömür ocağı kurulmak istenen saha Korkuteli 17 köyü besleyen su kaynaklarının bulunduğu lokasyon. Korkuteli Barajını besleyen bir kaynak. Yine köyümüz tarımsal üretimde meyvecilikte ihracat potansiyeli bulunan bir yerleşim yeri. Dünyaca ünlü kayısı, elma ve şeftali üretimi yapılmaktadır. Su önümüzdeki yıllarda en önemli maden değeri taşıyacak yeraltı kaynağımız olacaktır. O yüzden suyumuzu korumak, geliştirmek ve yönetmek için bugünden harekete geçmemiz gerekmektedir. Davaya bakan avukatlarımız ile de görüşmeler sağladım. Korkutel'i Dereköy halkımızı, açıldığı takdirde telafisi mümkün olmayan sonuçlar yaşatacak bu projenin iptali konusunda yalnız bırakmayarak, Dereköy'ün sahipsiz olmadığını siyasi ve bürokratik erk sahiplerine Diplomasiyle, diyalogla ve müzakereyle hissettireceğiz’’ açıklamalarını yaptı.
Ayşem SİCİM