Cessna Caravan uçaklar Türkiye'nin havadan maden röntgenini çekiyor. O uçaklar Antalya semalarında tespit edildi. Devlet, Antalyada petrol, altın ve büyük kömür yataklarını arıyor.
Havadan Jeofizik Araştırmaları Projesi kapsamında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Antalyada da maden arayışında.
Türkiyenin maden ve yer altı zenginliğini ortaya çıkarmak için başlatılan Havadan Jeofizik Araştırmaları Proje kapsamında maden rezervlerinin yoğun olduğu bölgeleri tespit ederek nokta atışlarla, maden arama ve sondaj çalışmalarını yapılıyor. Böylelikle Türkiyenin maden kaynaklarının adeta röntgeni çekiliyor.
200 METRE YÜKSEKTE ARANIYOR
Uçuşlar yüzeye yakın yaklaşık 200 metre yükseklikte maden arayan uçaklar Antalya semalarında tespit edildi. Çevresel ve fiziki koşulların imkansızlığı nedeniyle maden arama ve tespit çalışmalarının yapılamadığı bölgeler de dahil olmak üzere bütün Türkiyenin havadan jeofizik haritalarını oluşturarak, potansiyel alanların tespit edilirken bir plan dahilinde aramalar gerçekleştiriliyor.
CESSNA CARAVAN TİPİ UÇAKLAR ARIYOR
Havadan jeofizik verilerin toplanmasını esas alan proje kapsamında 2 uçağa gerekli olan cihaz, sensör ve tüm ek donanımların entegrasyonunun tamamlanırken araştırmalar Cessna Caravan modeli sabit kanatlı uçaklarla yapılıyor.
Uçakların kuyruk kısmına monte edilen Düşey Manyetik Gradient Sensörü, bu model uçaklar için dünyada ilk defa Türkiyenin projesi için geliştirilip, üretildi. Bu sensörün projeye getirdiği avantajla yüzeye yakın yeraltı yapılarını daha kolay ve net bir şekilde tespit edilebiliyor. Havadan Jeofizik Araştırmalar, dünyada madencilik sektöründe başı çeken ülkeler tarafından aktif şekilde kullanılıyor.
PETROL MÜ ARANIYOR?
Bilindiği üzere Akdeniz açıklarında bir süredir Oruç Reis gemisi araştırma yapıyordu. Oruç Reisin ardından havadan yapılan aramalar Antalya ve açıklarında maden bulunduğu yorumlarına neden oldu. Kıyıya yakın yerlerde maden rezervlerimizi ve kaynakları, kıyıya uzak yerlerde ise hidrokarbon yani doğalgaz ve petrol rezervlerini keşfetme çalışmaları Antalya semalarından yapılıyor.
HER BÖLGEYE ÖZEL HARİTA
Her bölge için hazırlanan özel haritaya göre uçuş planlaması yapılıyor. NOTAM adı verilen izin ile o bölge \'havadan jeolojik ölçüm\' için diğer hava araçlarının geçişine kapatılıyor. İki pilottan oluşan uçuş ekibi,1\'er kilometrelik aralıklarla rota çizerek bölgeyi tarıyor. Uçuşlar yerden 150 metre yükseklikte gerçekleştiriliyor. Eğer toprak altında maden varsa, cihazlar tespit ederek bölgeyi işaretliyor. Cihazların aldığı sinyaller, MTA\'nın jeofizik mühendisi tarafından kaydediliyor. Bu bilgiler Ankara\'da MTA\'ya götürülerek analiz ediliyor.
Yalçın KÜÇÜK