• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 20 Kasım 2023 12:21

DİPLOMA KARABORSASI

DİPLOMA KARABORSASI

Kiralık diploma ilanları sitelerde boy göstermeye devam ediyor. Arama motoruna 'kiralık diploma' yazıldığında dahi onlarca kiralık diploma ilanı ile karşılaşılabiliyor.Antalya'da da diploması kiraya çıkartanlar mevcut. 

Son dönemde, diploma kiralamak veya kiraya vermek isteyenlerin arttığına dair bir eğilim gözlemleniyor. Bu durum, özellikle iş kurma veya istihdam süreçlerinde, belirli bir diploma veya belge gerekliliğini karşılamak için geçici çözüm olarak görülüyor.

Kiralık diplomalar son dönemlerde daha ziyade işe girişler için tercih ediliyor. Başvurdukları pozisyon için gereken sertifika ve diplomalara sahip olmayan kişiler, bu alanda gerçekten eğitim alarak diplomalarını edinmiş insanlardan diploma kiralayabiliyor. İşsizlik ve rekabet koşulları nedeniyle kendi diplomalarını ticari amaçla başkalarına kiralayan insanlar, aslında bilerek ya da bilmeyerek hem kurumları hem de toplumu büyük tehlikeye sokuyor.

EK KAZANÇ ELDE ETME DÜŞÜNCESİ

Bir de kiralık diplomalar ile işyeri açanlar bulunuyor. Üniversite okumamış, okusa da açacağı işyeri için istenilen diplomaya sahip olmayan kişiler diploma kiralamakta çözüm buluyor. Üniversite okuyup diplomasını alan ama mesleğini icra etmeyenler de diplomasını kiralayarak ek gelir elde etmenin peşine düşüyor.

Diploma sahipleri deyim yerindeyse kendileri yatıp diplomalarını çalıştırarak para kazanırken, işyeri sahipleri de çalıştırmak zorunda olduğu uzmanlara yüksek maaş ve sigorta primi ödemeden maliyeti düşürüyor. Meslek odaları ise diploma kiralama sorunuyla yıllardır mücadele ediyor.

DEPREME DAYANIKLI DİYE ALINIYOR!

İnşaat mühendisi diplomasını yoğunluklu olarak yapı denetim firmaları kiralıyor. Bakanlık müfettişleri ilgili inşaatlarda problem gördüğü zaman, tutanak ve dosyalarını meslek örgütüne gönderiyor. Diplomasını kullandıranlara meslekten men cezası veriliyor. Olan ise her şeyden habersiz vatandaşa oluyor. Depreme dayanıklı diye aldığı evin kâğıt üstünde “Sağlam” raporu aldığından habersiz yaşıyor, gittiği merkezde hekim diplomasını gördüğü için içi rahat şekilde tıbbı işlem yaptırıyor. Vatandaş evi alırken kiralık diploma ile iş yapanları bilmediği için başı yanan taraf oluyor.

Özellikle eczacı, gözlükçü gibi mesleklerde kiralık diplomalar tercih edilirken eczane açıldıktan sonraki denetimlerde durum ortaya çıkarsa ruhsat iptal oluyor. 5 yıl mesleğini icra edemiyor. Gıda mühendislerinde de tespiti halinde meslekten mene kadar gidilebiliyor. Eğer gıda mühendisi rağbet etmiyorsa, veteriner hekim rağbet etmiyorsa, kimyacıyı istihdam ediyor aynı şartlarda. Veterinerlerde de kiralık diploma kullananlar konusunda önce uyarı ardından diploma iptaline kadar gidilebiliyor.

Haber: Yalçın KÜÇÜK