• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 14 Haziran 2024 11:26

DOĞAL MİRASIMIZ TEHLİKEDE

DOĞAL MİRASIMIZ TEHLİKEDE

TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan İKK Sekreteri Şaban Tat, Antalya falezlerinin yapılaşma baskısı altında olduğunu belirterek doğal mirasın tehlikede olduğuna dikkat çekti.

FALEZLER DOĞAL SİT ALANI

Antalya'nın 640 km'lik sahil şeridinde yer alan, 17 km uzunluğunda ve 30 m yüksekliğindeki falezlerin doğal zenginliği, eşsiz flora ve faunası nedeniyle "Doğal Sit Alanı" ilan edildiğini hatırlatan Tat, bu alanlarda kesin yapı yasağı bulunduğunu vurguladı.

YASALARA AYKIRI KULLANIM

Şaban Tat, Konyaaltı Varyantı'ndan Karpuz Kaldıran Özel Eğitim Merkezi Komutanlığı'na kadar tüm falez kıyı bandında yapılan incelemeler sonucunda, falezlerin birçok işletme tarafından kamu yararı dikkate alınmadan özel mülk gibi kullanıldığını tespit ettiklerini belirtti. Şaban Tat, Şirinyalı Mahallesi'nde ve Güzeloba Mahallesi'nde yapılaşma faaliyetlerinin dikkat çektiğini ifade etti.

"Ecrimisil" Para Cezaları ve Kaçak Yapılaşma

Özel işletmelerin kıyıda yaptıkları işgaller için "Ecrimisil" adı altında para cezaları kesildiğini ancak bu cezaların işletme sahipleri tarafından kira bedeli gibi algılandığını belirten Tat, falez kıyı bandında birçok kaçak ve izinsiz yapının bulunduğunu kaydetti. İmar barışından faydalanan yapıların tahliyesinin sağlanması ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

GERİ DÖNÜLMEZ HASARLAR

Falezlerdeki yapı yasağına muhalefet ve doğal yapıda yaşanan tahribatın devam etmesi halinde, bölgenin doğal yapısında geri dönülemez hasarların oluşabileceğini ve olası doğal afetlerin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Tat, halkın kıyılardan yararlanma hakkının Anayasa ve Kanunlarca güvence altına alındığını hatırlattı.

SORUMLU İDARELERE ÇAĞRI

Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği'ne bağlı Meslek Odaları İl Koordinasyon Kurulu olarak, halk ve gelecek kuşaklar adına sorumlu idarelerden beklentilerinin falez kıyı bandındaki doğal dokuya aykırı tüm yapılaşmaların denetlenmesi ve ivedi müdahaleler yapılması olduğunu belirten Tat, bu konuda taviz verilmemesi gerektiğini vurguladı.

Haber: Yalçın KÜÇÜK