• SUR YAPIIIIIII
KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 04 Kasım 2020 11:43

Dokuma’ya Selçuklu kitabesi ...

Dokuma’ya Selçuklu kitabesi ...
Kepez Belediyesi, kentin bir tarihi mirasını daha DokumaPark’a getirdi. Anadolu Selçuklu dönemine ait burç kitabesinin kopya çalışması DokumaPark’ta sergileniyor.

Kepez Belediyesi, kentin bir tarihi mirasını daha DokumaPark’a getirdi. Anadolu Selçuklu dönemine ait burç kitabesinin kopya çalışması DokumaPark’ta sergileniyor.

Kepez Belediyesi, DokumaPark’ın kültür, sanat adası kimliğini, kentin kültürel ve tarihi objeleriyle zenginleştirmeye devam ediyor.
Adeta açık hava müzesi haline getirilen eski Dokuma Fabrikası alanında oluşturulan botanik parkta, Anadolu Selçuklu döneminin mimari izlerini taşıyan ve Yörük kültürünün kente armağanı olan Zeytinli Sarnıcı’nın birebir örneği yapılmıştı.
Antalya Kalesi'nin Tophane kısmındaki surların yıkılması sırasında sökülen ve Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın oğlu II. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırıldığı belirlenen 3 metre 22 santimetre yüksekliğindeki kale burç kitabesi de DokumaPark açık hava müzesinde yerini aldı.

Dokuma’nın nizamiyesine kitabe
Eski Dokuma Fabrikası’nın nizamiye bahçesinde sergilenmesi amacıyla görsel sanatları uzmanlarınca, 1926 yılında sökülerek Antalya Müzesi'ne taşınan burç kitabesinin kopya çalışması yapıldı.
Aslındaki ebatlarında ve ayrıntılarında yapılan kitabe, Bir Zamanlar Antalya Müzesi binasının yanında inşa edilen kale burcuna yerleştirildi. Kitabenin yapımında mermer ve taş malzeme kullanıldı.

Selçuklu mührü Dokuma’da
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de, DokumaPark’a kazandırdığı kale burcu kitabesinde incelemelerde bulundu.
Başkan Hakan Tütüncü, yaptığı açıklamada Antalya’nın, Türkler tarafından fethinin Anadolu Selçukluları devrinde yapıldığını anımsattı. II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in, Antalya Kalesi’nin burçlarına güzel bir kitabe ile Türklerin mührünü vurduğunu belirten Başkan Tütüncü, açıklamasında şunları kaydetti: “Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev (1237-1246)’in, yapılmasını emrettikleri o kitabenin bir kopyasını, DokumaPark’ın içerisinde canlandırdığımız bir kale burcunun tam da ortasına yerleştirdik. Buradaki temel amacımız, yaşam merkezi olan Dokuma Park’ta,  Gıyaseddin Keyhüsrev’e ve onun maneviyatının şahsında bütün Anadolu Selçuklularına bir selam göndermekti. Çünkü onlar bu güzel şehri fetih etmeseydi bugün bu güzel şehirde yaşıyor olamayacaktık. Onlara çok şey borçluyuz.  Kitabe ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, “Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir” sözüyle övdüğü bu güzel kenti bize kazandıran atalarımıza gönül borcumuzu ödemek, onlarla aramızdaki gönül bağını kuvvetlendirmek istedik.

“Antalya’yı imar edenlere selam gönderiyoruz”
Bir yandan şehri imar ederken diğer yandan manevi dinamikleri ihya etmek için de elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.  Yapmalıyız ve yapacağız da. O yüzden parklarımızın, bahçelerimizin, tesislerimizin en özel noktalarına kitabeler gibi eserler yaparak; ecdadımıza, atalarımıza bu güzel şehrin imar ve ihyasında emeği geçenlere, katkıda bulunanlara güzel selamlar gönderiyoruz. DokumaPark’a, yaptığımız kitabe ile bu selamlardan birisini uzun yıllar yaşatacağız.” 

 Dokuma Antalya Müzesi
Türkiye’nin önemli 84 mimari eserin minyatürünün açık hava müzesinde sergilendiği Dokuma alanında, Antalya’nın önemli bir kültür mirası olan Elmalı Arı Sereni ile Likya Tahıl Ambarı’nın birebir kopyası yapılmıştı. Kepez’de yaşanan şehirleşmeyi anlatmak amacıyla gecekondu müzesi kazandırılan Dokuma’da, Bir Zamanlar Antalya Müzesi, Anadolu Oyuncak Müzesi ile Klasik Otomobiller Müzesi de buluyor.

Burç kitabesinde ne yazıyor?
Burç kitabesinde;  'Bu mübarek burcun yapılmasını yüce sultan, ulu şahlar şahı, milletlerin dizginlerinin sahibi, dünya sultanlarının sultanı, Arap ve Acem hükümdarlarının efendisi, ufukların bekçisi, dünyanın ve dinin yardımcısı, İslam'ın ve Müslümanların yücelticisi, dünyanın ve ahrette Allah'ın gölgesi, fetih babası, müminlerin emiri Keykubat oğlu Keyhüsrev emretti' deniliyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.