Drone Hayat Kurtarır mı?

  • imsa

Teknoloji geliştikçe hayal bile edemediğimiz noktaya doğru geliyoruz.

Bir zamanların uçan arabaları, şoförsüz araçlar dahi günümüzde geliştirildi ve üzerinde çalışılmaya devam ediyor.

Hayatımıza giren teknolojik aletlerden bir tanesi de droneler.

Droneler önce çocukların oyuncağı olarak çıksa da sonrasında geliştirildikçe geliştirildi ve tek kişinin binebildiği helikopter haline dahi geldi.

Teknolojiyi takip eden marketler siparişleri droneler yardımı ile götürmeye başladığı dönemlerden geçiyoruz.

Son zamanlarda bu doreneler cankurtaran olarak da görev almaya başladı.

Ne kadar başarılı olur ya da oldu bilemiyorum.

Bugüne kadar kaç kişi droneler yardımı ile kurtarıldı inanın onu da bilmiyorum.

Ancak drone cankurtaranlar ile ilgili konuştuğum insan olan cankurtaranların kafalarında soru işaretleri var ve bu soru işaretleri doğrultusunda drone cankurtaranların başarılı olamayacığını düşünüyorlar.

Boğulma olayının sabit bir olay olmadığını ve o anda insanların panik halinde olduğuna işaret eden cankurtaranlar panik halinde olan bir insan dorenenın uzattığı aparatı çektiğinde dronenin de düşebileceğini söylüyor.

Panik halinde yapılan hareket ile insanın canının kurtulmadığı gibi dronenin de suya gömüleceğini ve ikisinin de kurtarılması için tekrar gerçek cankurtaranlara ihtiyaç duyulacağını söylüyorlar.

Cankurtaran arkadaşlarımızın kafalarındaki en büyük soru işareti ise boğulmakta olan kişinin tamamının suyun altında olması durumunda drone cankurtaran nasıl bir eylemde bulunabilecek?

Drone cankurtaranın boğulmakta olan kişiyi kurtarmak için kullandığı aparat su üzerinde kaldığını söyleyen cankurtaran dostlar suyun altında olan ve boğulmakta olan kişiye müdahale edebilecek kişilerin yine kendileri olduğu görüşündeler.

Yani cankurtaranlara göre; drone cankurtaranların kendi yerlerini alması mümkün görünmüyor...

Not: Yazının hemen ardından drone cankurtaran ile ilgili telefonum çaldı ve anında cevap geldi.

En temel vazifesinin en kısa sürede boğulma tehlikesi yaşayan kişiye ulaşmak ve cankurtaran simidi atmak olduğunu söylediler.

Yani; can simidini 8-10 saniyede ulaştırarak ilk müdahaleyi yapmak.

Drone cankurtaran buluşunu yapan Erdoğan bey insan olan cankurtaranların daha denize atlarken drone cankurtaranların boğulmakta olan kişiye 80 km hızla giderek can kurtaran simidini atmak olduğunu söyledi.

Cankurtaran dronelerın zaten 2-3 kilogram ağırlığında olduğunu ve insanı sudan çekerek çıkarma gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyleyen Erdoğan bey, amacın en kısa sürede vakaya ulaşarak can simidini atmak ve hayatta tutunmasına yardımcı olmak olduğunu söyledi.