DURUP DURURKEN TARTIŞILMIYOR

  • SUR YAPIIIIIII

Mesleğimiz gereği haber ile ilgili hemen her konuya eğilmeye ve altlığını öğrenmeye çalışıyoruz.

Akşama kadar haberin içinde olsak da akşam olunca ana haber bültenlerini ve tantışma programlarını da kaçırmamaya çalışıyoruz.

Malum son günlerde Anayasa Mahkemesi tartışılır hale geldi. Bu konuda biraz araştırma yaptım ve biraz da değerli büyüklerimiz ile sohbet etme fırsatım oldu.

AYM ile ilgili tartışmalar noktasında bende oluşan intibaya gelince tamamen Cumhurbaşkanlığı seçimine bağlayabilirim.

Şimdi gelelim bu sonuca nereden vardık noktasına…

AYM’nin 16 üyesi var. Bu üyelerden biri Ahmet Necdet Sezer, 6’sı Abdullah Gül, 6’sı Recep Tayyip Erdoğan döneminde atanmış.

Üçü ise TBMM tarafından seçilmiş. Önümüzdeki aralıkta Sezer’ in, ocakta ise Gül’ün atadığı üyelerden birer ismin görev süresi doluyor.

Erdoğan bu iki ismin yerlerine yenilerini atayacak.

Yani ifade edildiği gibi bu isimleri hükümet atamadı. Geçmişten gelen konular da var.

İçişleri Bakanı Süleyman  Soylu yaklaşık AYM Başkanı’nı Mahkeme’nin bir kararı nedeniyle eleştirdi. Bu eleştiri birkaç gün süreyle ve ısrarla devam etti.

Bakan Soylu’nun bu eleştirileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilgisi olmadan yapacağına ihtimal vermem.

Soylu’nun eleştirileri ile AYM Başkanı’ nı tartışma minderine çekme çabası sürerken, TBMM’nin açılışına birkaç gün kala MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den ‘durup dururken’ AYM ’nin yapısı ile ilgili sert bir eleştiri geldi.

Meclis’in açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da Bahçeli’nin AYM ile ilgili yapısal değişiklik önerisini desteklediğini söyledi.

Haber ayrıntıda gizlidir ve işte ayrıntılar da bizim aklımızın erdiğince şöyle:

Elbette AYM’nin kuruluşu ile ilgili bir kanun bulunmakla birlikte, temelde Anayasanın 146-153 arası maddeleri AYM’nin kuruluş ve işleyişini düzenliyor. Yani AYM’nin kuruluş kanununu değiştirerek, Bahçeli’nin ifade ettiği gibi yapısını ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uygun hale getiremiyorsunuz. Anayasa’nın 146’dan başlayıp 153’de son bulan maddelerini de değiştirmeniz gerekiyor.

Son değişikliğe göre 600 sandalyeli yeni Meclis’te anayasa değişikliği nasıl yapılacak? Anayasa değişikliği için TBMM’nin 400 üyesi müspet oy verirse bu değişiklik referanduma götürülmeden Cumhurbaşkanı’nın imzası ile yürürlüğe giriyor.

Yok, Anayasa değişikliği teklifi 360-400 arası vekil tarafından kabul edilecek olursa Cumhurbaşkanı değişikliği referanduma götürmek zorunda.

Yani şu anki Meclis aritmetiğine göre AK Parti ve MHP’nin milletvekilleri ile anayasa değişikliği teklifini TBMM’den referandum aralığında bile değiştirme ihtimali yok.

Anayasa’nın 101. maddesi ikinci fıkrasında şöyle bir hüküm var: “... Cumhurbaşkanı’nın görev süresi 5 yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2014 ve 2018 yıllarında iki kez seçilmiş sayılabilir mi?

İşte asıl soru bu ve asıl sorun da burada başlıyor…

Türkiye’de geçmişte AYM nice hukuk dışı kararlarla Türk siyasetini ve demokrasisini dizayn etti.

367 garabetinin üzerinden daha 13 yıl geçti unutmayın…

Bana göre 2 yıl sonra yapılması muhtemelen yeni Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimi öncesinde AYM, Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014’de ve 2018’de halk tarafından seçildiği gerekçesi ve anayasanın 101. maddesine göre ‘aday olamaz’ diyebilir mi?

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre Cumhurbaşkanının seçimi 2017 Anayasa değişikliği ile oldu. Yani aslında iki değil 1 kez Cumhurbaşkanı seçilmiş oldu.

Ayrıca Anayasa kararları ve hükümleri geriye doğru işlemez. Bu durumda ilk seçimde Recep  Tayyip Erdoğan’ın 3. kez adaylığını AYM’nin gündeme getirebileceği endişesi ile böyle bir çıkış yapılmış olabilir.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.