• imsa
SAĞLıKHaber Girişi : 09 Haziran 2021 11:58

Eczacılar Aşılamaya Talip Oldu

Eczacılar Aşılamaya Talip Oldu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, haziran ayı sonuna kadar 18 yaş üzeri herkesin aşılanmasının hedeflendiğini açıklarken Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, eczanelerin de aşılama yapması gerektiğini söyledi.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan koronavirüs ile mücadele tüm hızıyla devam ediyor. Virüsten kurtuluş için tek yol aşılama olarak gösteriliyor. Bu noktada adımlar atılırken haziran ayı içerisinde Türkiye’ye 10 milyonu Sinovac, 30 milyon dozu da BioNTech olmak üzere 40 milyon doz aşının gelmesi bekleniyor.

Ülkemizde halen iki çeşit aşı kullanılırken Rusya aşısının da yakın zamanda kullanılması bekleniyor. Yerli ve milli aşı çalışmaları da devam ederken yıl sonuna doğru kullanılmaya başlanması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 10 milyonu Sinovac, 30 milyon dozu da BioNTech olmak üzere 40 milyon doz aşı Türkiye’de olacağını ve haziran ayı sonuna kadar 18 yaş üzeri herkesin aşılanmasının hedeflendiğini açıklamıştı.

Avrupa’nın bazı ülkelerinde aşılamanın hızlı bir şekilde yapılabilmesi adına eczaneler devreye sokuldu. Vatandaş istediği eczaneye giderek aşısını randevu almadan ve sıra beklemeden aşı olabiliyor. Ülkemizde şu anda BioNTech aşısı sadece hastanelerde vurulurken Sinovac aşısı hastanelerin yanı sıra aile sağlık merkezlerinde de vuruluyor.

ALTLIĞI ECZANELERDE HAZIR

Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, Antalya’daki eczacılar olarak aşılamanın eczanelerde yapılması noktasında hazır olduklarını söyledi. Başkan Ertekin, “Avrupa’da halk sağlığı hizmetlerinde eczanelere de aşılama dahil birçok hizmette rol biçilmektedir. Ülkemizde çatı örgütümüz olan Türk Eczacıları Birliğinin uzun süredir yürüttüğü Rehber Eczanem uygulamaları tam da bahsi geçen eczacılık modeline hizmeti yaratabilmek açısından altyapıyı hazırlamaktadır” dedi.

ECZACILAR AŞILAMA İÇİN HAZIR

Başkan Mehmet Ertekin, “Bu süreç hem hizmet sunumu hem de mevzuat değişikliği ile vücut bulabilmektedir. Türkiye’deki meslektaşlarımızın çoğu bu süreçte teorik ve pratik çalışmalarla diabet, tansiyon, koah, astım gibi kronik hasta takiplerinde tecrübe kazandılar. Elbette ki bir sonraki basamaklarda çeşitli tetkikler ve aşı ve benzeri uygulamalar için de pratiklere katılma imkanları oluşturulacaktır” şeklinde konuştu.

BİZLER AÇISINDAN ASLA YÜK DEĞİL

Hükümetin alacağı karar doğrultusunda göreve hazır olduklarının altını çizen Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, “Günümüzde tüm bu uygulamalar eczacılığın görev ve yetki alanı içerisine yasal mevzuatla yerleştirilmesi tamamlanana kadar olasılık şeklinde sırasını bekleyecektir. Aşılamanın eczanelerde yapılması asla bir yük değildir. Avrupa’da bunu angarya haline getirmemek için de aşılama başına (hem influenzada hem de covid de) devlet eczacılara ücret ödemektedir.Bu uygulamada rol almanın en kolay yolu da budur aslında. Amerika’da ve Avrupa’da tüm sağlık sektöründe görevli eczacılara sadece aşılama için eğitim vererek covid başında hazırlık yaptılar” açıklamasında bulundu


Haber: Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.