• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 04 Kasım 2024 10:13

Eczacılar enflasyona eziliyor

Eczacılar enflasyona eziliyor

Eczanelerin enflasyon karşısında ezildiğini dile getiren Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, fiyatlandırma politikalarının eczanelerin ayakta kalmasını zorlaştırdığına vurgu yaptı

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan "Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar" kapsamında, ilaç kurlarında önemli bir artış yapıldı. 

Euro kuru güncellenerek 17,54 TL’den %23,5 oranında zamla 21,67 TL’ye yükseltildi. Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, bu güncellemenin eczaneler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. “Uzun zamandır kur güncellemesini bekliyorduk; çünkü piyasada ilaç bulunmaz hale gelmişti. Ancak bu güncellemeden biz eczaneler olarak memnun değiliz, çünkü güncelleme sadece ilaç üreticileri ve ecza depolarının işine yaradı,” dedi.

Başkan Erçin, eczanelerin enflasyon karşısında zorlandığını belirterek, “Yüzde 65 enflasyon varken ilaçlara yapılan bu güncelleme, eczanelerin kar oranlarını iyice düşürdü. Üreticilere ve depolara yapılan karlılık güncellemeleri eczaneler için yapılmadı, bu yüzden yapılan değişiklik bizleri tatmin etmedi,” dedi. Erçin, ayrıca kur artışının kademelere yansımasında eczanelerin %19-20 oranında bir pay aldığını ve bu yüzden eczanelerin kârlılık oranının daha da düştüğünü ifade etti. “Eczaneler daha fazla ciro yapacak ama daha az kazanç sağlayacak” diyerek durumu özetledi.

“Barem Güncellemesi Şart”

Erçin, fiyatlandırma politikalarının eczanelerin ayakta kalmasını zorlaştırdığına vurgu yaptı. Erçin, “Enflasyon yüksek, maliyetlerimiz arttı. Kar marjlarımız her geçen gün azalıyor. Eczaneler sürekli kan kaybediyor ve her iki eczaneden biri iflasın eşiğinde. Ancak yetkililer ne yazık ki bu duruma çözüm sunmuyor. Baremlerin güncellenmesi artık bir zorunluluk haline geldi; çünkü mevcut fiyatlandırma sistemi gerçek piyasa koşullarını yansıtmıyor,” dedi. Eczanelerin hastaların ilaca ulaşmasını sağlamak için zorluk yaşadığını ifade eden Erçin, “Biz vatandaşın ilaca ulaşamama lüksüne karşı mücadele ediyoruz ama artık dayanma gücümüz kalmadı,” şeklinde konuştu.

“İlaç Yokları %25 Seviyesinde”

Aranılan ilaçların bulunamaması ile ilgili olarak da Başkan Erçin, özellikle insülin iğneleri ve romatoloji ilaçları gibi önemli ilaçların bulunamadığını belirtti. “İlaç yokları %25 seviyesinde ve güncelleme ile kısmi bir rahatlama sağlanabilir; ancak yeterli değil. Bakanlık acilen bu soruna kalıcı bir çözüm bulmalı,” diyerek ilaç yoklarının önlenmesi için acil bir düzenleme çağrısında bulundu.

“Yerli Üretim Çözüm Olabilir”

Başkan Erçin, ilaç tedarikindeki problemlerin çözümü için yerli üretime geçilmesi gerektiğini ifade etti. “Türkiye olarak ham maddeyi kendimiz üretmeli ve ilaçta yerli üretimi desteklemeliyiz. Ülkemizin geçmişte SGK ve SSK’ya ait ilaç fabrikaları vardı; yeniden bu tür yatırımlar yapılmalı. İlaca erişim bir temel hak, fakat vatandaşlar bazı ilaçları kara borsadan almak zorunda kalıyor,” dedi. Başkan Erçin, son olarak, uygun fiyatlandırmanın korunmasının önemli olduğunu, ancak ilaçların da gerektiği değerde olması gerektiğini belirterek, “Çorba 200 TL iken antibiyotik 92 TL. Bu fiyatlarla ilaç üretiminin sürdürülebilir olması zor,” dedi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.