• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 28 Mayıs 2024 10:26

Ekonomide sabır çağrısı

Ekonomide sabır çağrısı

“Enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadelenin, Türkiye için bir gereklilik değil zaruriyet olduğuna inanıyoruz” diyen ATSO Başkanı Ali Bahar, “enflasyonu yenmek için ihtiyacımız olan üç şey sabır, disiplin ve tüm tarafların yükü paylaştığı bir dezenflasyon sürecidir” ifadesini kullandı.

EŞDEĞER FİYATLAMA VE POLİTİKA FAİZİ 

“Faiz yüzde 50’ye çıktı ama enflasyon düşmüyor”, “Faiz yüzde 50’ye çıktı ama yabancı sermaye gelmiyor”, “Faiz yüzde 50’ye çıktı ama değişen bir şey yok” şeklinde şikayetler olduğunu dile getiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, “En büyük sorunumuz nedir? Enflasyon!  Bu sorunu nasıl çözeriz? Sadece enflasyonu yaratan sebepleri ortadan kaldırarak çözebiliriz. Enflasyona sebep olan neydi? 2021’in Eylül’ünde başlayan negatif reel faiz politikası idi. Dikkat edin, faiz indirimi demiyorum. Faizi enflasyonun altına çekmek ve buna ısrarla devam etmekten bahsediyorum. Bu yanlış tercihin ülkemize ve milletimize nelere mal olduğuna değinip vaktinizi almak istemiyorum. Demek ki; bu sorundan çıkmanın yolu, enflasyonla eşdeğer fiyatlama ve politika faizine ulaşmaktır” şeklinde konuştu.

DÜNYANIN HER YERİNDE BÖYLE

Ekonomi yönetimi, genel seçimlerden hemen sonra bir anda faizi artırmadığını kaydeden Başkan Ali Bahar, “ Kademeli bir şekilde yüzde 50’ye geldik. Hatta biz de bunu defalarca dile getirdik. “Aman bir anda şok faiz artışları ile reel ekonomiyi durdurmayın, iş dünyasını zora sokmayın” dedik.Yani iş dünyası da hükümet kanadı da, sorunun olası yan etkilerinden kaçınmak için zamana yayılan bir çözüm istedi. O yüzden, “Faiz yükseldi, neden enflasyon düşmüyor” maalesef diyemeyiz. Sizler de çok iyi biliyorsunuz ki; enflasyonla mücadele ederken uygulanan para politikası araçlarının etkileri, gecikmeli olarak hissedilir. Bu sadece bizde değil, dünyanın her yerinde böyledir. Bakın mevcut faiz düzeyi daha birkaç aydır, beklenen enflasyon düzeyinin üzerine çıkmış durumdadır” açıklamasında bulundu.

TEMMUZ – AĞUSTOS DÖNEMİNİ İŞARET ETTİ

 Şirketlerin de, insanların da yavaş yavaş TL varlıklara, geçmeye başladığını dile getiren Ali Bahar, “Yabancı yatırımcılar kademeli olarak TL repo, TL tahvil ve hisse senetlerine yatırıma dönüyorlar. Temmuz-Ağustos dönemlerinde enflasyonun hızla düşmeye başladığını, hep birlikte göreceğiz. Daha önceki açıklamalarımda da dile getirdiğim gibi, enflasyonu yenmek için ihtiyacımız olan üç şey sabır, disiplin ve tüm tarafların yükü paylaştığı bir dezenflasyon sürecidir. Sonbahar sonuna kadar enflasyonla mücadelede önemli bir yol kat etmiş olacağımızı düşünüyoruz. Gerek iş dünyamız gerekse vatandaşlarımız bu konuda üzerine düşen hassasiyeti göstermişlerdir, göstermeye de devam edeceklerdir” dedi.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK