Kritik dava öncesi Ekrem İmamoğlu herkesi Saraçhane'ye çağırdı! Akşener'den 'destek' yanıtı gecikmedi
İmamoğlu'nun YSK üyelerine "ahmak" diyerek hakaret ettiği öne sürülen davada kritik gün geldi çattı. 4. duruşma bugün görülüyor. İmamoğlu'na siyasi yasak getirilip getirilmeyeceği merak edilirken bugünkü duruşmada İmamoğlu'nun avukatlarının 'reddi hakim' talebi yeniden reddedildi. Siyasi yasak isteminin yinelendiği duruşmaya gündüz verilen ara 16'da sona erdi.
Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki 11 Kasım tarihinde görülen duruşmada savcı mütalaasını açıkladı.
Cumhuriyet savcısı mütalaasında ‘Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret' suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar cezalandırılması isterken, siyasi yasak uygulanmasını da talep etti.
Anadolu Adalet Sarayındaki duruşma saat 11.00’de başladı.
Bir önceki duruşmada reddi hakim talebinde bulunulmuştu. Hakim Mehdi Komşul, talebin reddedildiğini açıklamıştı. İmamoğlu'nun avukatları, Gazete Duvar'da yer alan habere göre reddi hakim itirazının Ceza Muhakemesi Kanununun 31’inci maddesine göre bir kez daha ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti. Hakim, itirazın daha önce sonuçlandırıldığını, yeniden karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.
Duruşmada savcı eski mütalaasını tekrar ederek İmamoğlu'na yeniden 'siyasi yasak' istendi. Duruşmanın saat 16.00'ya dek ertelendi.
Saat 16.00 itibarıyla duruşma yeniden başladı.
Bu sırada Ekrem İmamoğlu, Twitter'dan şu mesajı paylaştı:
'16 milyon İstanbullunun evi Saraçhane’dir. İstanbul ve Türkiye, iradesine daha önce nasıl sahip çıktıysa bugün de çıkacaktır. Karar ne olursa olsun, kâh sevincimizi kâh irademizi göstermek adına herkesi saat 16.00’da Saraçhane’ye davet ediyorum.'
Metro İstanbul'un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Saraçhane'de 16.00'da gerçekleşecek buluşma sebebiyle oluşan yolcu yoğunluğu nedeniyle M1, M2, M4, M5, M7, T1, T4 ve T5 hatlarımızda seferlerimiz sıklaştırılmıştır." denildi.
Öte yandan Canan Kaftancıoğlu da davaya verilen ara sırasında tüm İstanbulluları Saraçhane'ye çağırdı ve şunları söyledi:
"Ne kadar ahmakça bir dava olduğunu söylemeye gerek yok. Bütün iddialar, bütün söylenenler, somut, belgeli şekilde defalarca çürütülmesine rağmen her şey ortadayken avukatların yine hiçbir talebi kabul edilmeden sizler burada Ekrem başkanın hakkın, hukukun, adaletin yanındayken davaya bugün karar verilmek üzere 4'e kadar ara verildi.
Görünen o ki bugün saat 4'te mahkeme yeniden toplanacak ve karar verilecek. Biz bugün 4'te mahkemede olurken sizlerin hepinizi bir kez daha teşekkür ederken Saraçhane'ye, Ekrem başkanın yanına yolluyoruz. Bugün burada olan arkadaşlarımızı ve bütün İstanbulluları mahkeme saatinin başladığı andan itibaren Ekrem başkanımız Saraçhane'de bekliyor."
İmamoğlu'nun Twitter'dan herkesi Saraçhane'ye çağırması üzerine İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener yola çıktı. Twitter hesabından paylaşım yapan Akşener, "Ankara’dan yola çıktım, Saraçhane’de görüşürüz" dedi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da İmamoğlu'nun davasıyla ilgili paylaşımda bulunarak şunları kaydetti:
"Siyasi yargı kararlarıyla milli iradenin engellenemeyeceğini en iyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilmesi gerekir. İBB Başkanı Sayın İmamoğlu ile ilgili yargıdan adil bir karar bekliyoruz."
Türkiye İşçi Partisi'nin İstanbul İl Örgütü de İmamoğlu'nun çağrısına olumlu karşılık vererek "İstanbul İl Örgütümüz halk iradesine sahip çıkmak ve dayanışmamızı göstermek için bugün saat 16:00'da Saraçhane'de olacak" açıklamasında bulundu.
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'den ise İmamoğlu'nun davasıyla ilgili şu mesaj geldi:
“Yargının siyasi talimat ile hareket etmesini ve Ekrem İmamoğlu'na yönelik siyasi yasak talebini kabul etmiyoruz. İstanbul'daki tüm Memleket Partilileri Saraçhane'ye gitmeye ve bu demokrasi mücadelesine ortak olmaya davet ediyorum.”
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İBB başkanlığı seçiminin 6 Mayıs'ta iptal edildiği, yenilenen seçimde Ekrem İmamoğlu'nun seçildiği, 4 Kasım tarihli basın açıklamasında YSK üyelerine hakaret ettiği öne sürülüyor.
İddianamede İmamoğlu'nun 'Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret' suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar cezalandırılması isteniyor.
İddianamede dönemin YSK Başkanı Sadi Güven'in de aralarında olduğu 11 kişinin mağdur olduğu belirtiliyor.