• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 21 Ekim 2024 12:05

Elden Kira Ödeme Dönemi Bitti

Elden Kira Ödeme Dönemi Bitti

Gayrimenkul Danışmanları Meltem Şahin ve Esin Vatan, ev sahipleri ve kiracıları ilgilendiren önemli bir düzenleme hakkında açıklamalarda bulundu. Şahin ve Vatan, "Elden kira ödeme dönemi sona erdi" diyerek, yeni tebliğin yürürlüğe girdiğini ve elden yapılan kira ödemelerinde ciddi cezalarla karşı karşıya kalınacağını belirtti. Artık tüm kira ödemelerinin banka veya PTT üzerinden yapılması zorunlu hale geldi.

Hem Kiracıya Hem Ev Sahibine

Meltem Şahin, elden kira ödemelerinin yasal sonuçlarına dikkat çekerek, "Kira ödemelerini banka veya PTT üzerinden yapmayan hem kiracılar hem de ev sahipleri ceza alacak. Cezalar kira tutarının %10’u kadar olacak ve en az 5 bin lira ceza kesilecek. Eski uygulamada bu oran %5’ti ve ceza alt sınırı 3 bin liraydı. Ayrıca ceza üst sınırı da 20 milyon liraya kadar yükseltildi," dedi.

Tüm Kira Ödemelerini Kapsıyor

Esin Vatan ise yeni düzenlemenin kapsamını açıklayarak, "Eskiden iş yeri kiralarında tutar gözetilmeksizin, konut kiralarında ise 500 TL’yi aşan ödemeler için banka zorunluluğu vardı. Ancak şimdi bu sınır kaldırıldı ve tüm kira ödemeleri banka veya PTT aracılığıyla yapılmak zorunda. Günlük ya da haftalık gibi kısa süreli kiralamalar bile bu kapsama alındı," ifadelerini kullandı.

Kiracıya Yeni Sorumluluklar

Meltem Şahin, kiracıların yeni yükümlülüklerine değinerek, "Eskiden konut kiralarında kiracılar cezadan muaf tutuluyordu, ancak yeni düzenlemeyle kiracılara da ceza uygulanacak. Fakat kiracılar, elden ödeme yaptıklarını 5 iş günü içinde yetkililere bildirirse, kendilerine ceza kesilmeyecek," dedi.

Yatırımcılara da Önemli Düzenleme

Esin Vatan, sadece kira ödemeleri değil, başka ekonomik ilişkileri de ilgilendiren bir düzenlemenin yürürlüğe girdiğini hatırlattı. "Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ'de yapılan değişiklik de 1 Eylül 2024’te yürürlüğe girdi," diyerek, kira ve diğer ekonomik işlemlerin bu düzenlemeye göre yapılması gerektiğini vurguladı.

Şahin ve Vatan, yeni düzenlemelere uyulmadığı takdirde hem kiracıların hem de ev sahiplerinin ciddi mali yükümlülüklerle karşılaşabileceğini ifade etti.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.