• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 24 Ocak 2024 15:38

Emekliye fakirlik yardımı çağrısı

Emekliye fakirlik yardımı çağrısı

En düşük emekli maaşı 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarken kişi başına düşen gelirin 5 bin lira olduğu aileler fakirlik yardımında bulunabiliyor.

Türkiye Emekliler Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, son zamlara karşın emeklinin hâlâ yasal olarak fakir tanımından çıkamadığını ve bakanlığa başvurarak fakirlik yardımı alabileceğini belirtti.

FAKİR VE MUHTAÇ SINIFINDAYIZ

3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’nun 2. maddesini hatırlatan Tezcan, "Hane içindeki kişi başına düşen aylık gelirin, asgari ücretin 1/3’ünden az olması hâlinde, hane fakir ve yardıma muhtaçtır demektedir. 2024 yılı ocak ayı için asgari ücret net 17 bin 2 TL’dir. Bunun 3/1’i de 5 bin 667 TL’dir. Aylık 10 bin TL gelire sahip iki kişilik emekli hanesinin, kişi balına düşen geliri ise 5 bin TL’dir. Yani yasayla tanımlanan fakir ve muhtaç sınıfına girmektedir. Bu durumdaki emeklilerimiz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün Aile Destek Programı’na başvurarak yardım talep edebilirler" ifadelerini kullandı.

AİLE DESTEK YARDIMI ALABİLİRLER

Kişi başına düşen gelirin 5 bin lira olduğu kişilerin fakir kabul edildiğini ve fakirlik yardımı alabileceklerini dile getiren Tezcan, "Bu kişiler, kanunen fakir kabul edildiğinden Aile Destek Yardımı alabileceklerdir. Bunun yanı sıra kapsamın genişletilmesiyle birlikte uygulamaya konulmuş olan Çocuk Destek Bileşeni ile hanedeki çocuk sayısına göre belirlenecek ek yardım da ödenecektir. Ne yazık ki bu durum; emekli, dul ve yetimlerimizin yasada tanımlandığı şekliyle fakir ve yardıma muhtaç duruma geldikleri yasayla da tespiti olmuştur" açıklamasında bulundu.

E-DEVLET'TEN BAŞVURULABİLİR

Emekli, dul ve yetimin fakir ve yardıma muhtaç haline getirildiğini belirten Türkiye Emekliler Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, "Derneğimizce yapılan hesaplamalara nazaran 3 milyonun üzerinde emekli, dul ve yetim topluluğumuz bu durumu yaşamaktadır. Hane içindeki kişi başına düşen aylık gelirin, minimum fiyatın 3’te 1’inden az olması halinde emeklilerimiz, TÜED şubelerine başvurup ya da e-devlet üzerinden şahsen başvurup aile dayanak yardımından faydalanabilirler" şeklinde konuştu.

Her zaman için emekli aylığının asgari ücret kadar olması gerektiğini dile getirdiklerini söyleyen İbrahim Tezcan, “Diyorlar ki 2024 emekliler yılı olsun. Emekliler yılı mı olsun, sefalet yılı mı olsun? Sefalet yılı olacak. Asgari ücrete, emeklilere zam açıklandı ama marketlere gidin fiyat etiketlerinin değiştiğini göreceksiniz. Emekli neyle geçinecek? Antalya’da gecekondu dahi en düşük kira 10 bin lira. Biz de alacağız 10 bin lira. Emekli ne yiyip ne içecek?” diye sordu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK