• SUR YAPIIIIIII
SAĞLıK Haber Girişi : 03 Ağustos 2022 11:56

Enflasyon farkı güneş kremlerini vurdu

Enflasyon farkı güneş kremlerini vurdu
. Enflasyonun etkilemiş olduğu ürünlerden biri olan güneş kremlerinin satışında yaşanan düşüş hakkında görüşlerini aktaran Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı İsmail Erçin, “Satışta geçmiş yıllara oranla yüzde 50 oranında düşüş var” dedi.

Yaz aylarında ülke genelinde sıcaklığı yoğun yaşayan şehirlerin başında gelen Antalya hissedilen sıcaklıklar 51 dereceye kadar ulaştı. Plajlarıyla ünlü Antalya yaz aylarında milyonlarca turist ağırlarken, plajlara konuk olan yerli ve yabancı turistler plaj kenarında güneşlenmeye de bayılıyor. Uzmanların özellikle yaz aylarında sık sık yaptığı “Güneş kremi sürmeden dışarı çıkmayın. İki saatte bir kreminizi yenileyin” uyarıları enflasyonla beraber havada kalıyor. Vatandaşlar güneş kremi fiyatlarını görünce ‘ucuz’ sanarak sahte güneş kremlerine yöneliyor. Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı İsmail Erçin güneş kreminin içinde bulunduğu durum hakkında görüşlerini aktardı.

Satışta yarı yarıya düşüş!

Güneş kremi satışında düşüş yaşandığını söyleyen başkan İsmail Erçin, “Satışta büyük oranda düşüş yaşandı. Fiyatlar çok arttı ve alım gücü düştü. Alım gücünün düşmesi güneş kremi satışlarını da etkiledi ve yüzde 50 oranında bir düşüş gerçekleşti” dedi.

Sahte kremlere dikkat!

Sahte güneş kremi satışının enflasyonla beraber arttığını dile getiren Erçin, “Eczanede sahte ürün olma ihtimali pek yok. Tedarik zinciri önemli. Çünkü kaçakçılar neredeyse aynısını üretiyor. Genelde internette satılan ürünlerde, merdiven altı veya ne olduğu bilinmeyen dükkanlarda satılan ürünlerde sahte olma ihtimali çok fazla. Bizim ortalama kârımız 15 ila 20 lira arası. Çok uçuk kârlar yok yani. İnternetle eczaneler arasında ortalama 20 liralık değişimler olabilir. Fakat çok uçuk rakamlar oluyor. Bu durumda ancak ürünün sahte olmasıyla açıklanabilir. Diğer türlü o kadar büyük bir fiyat farkı olması mümkün değil” şeklinde konuştu.

Vatandaşları Uyardı

Sahte güneş kremi konusunda vatandaşları uyaran Erçin konuşmasında, “Vatandaşlarımız güneş kremi tercih ederken internet yerine eczaneleri tercih ederlerse çok daha sağlıklı olur. Yalnızca güneş kremlerinde değil takviye edici gıdalar içinde durum bu şekilde. Çok ucuz fiyatlar duyuyoruz. Komik geliyor. Örneğin müşteri geliyor eczaneye fiyatı soruyor. Kendisine de izah ediyoruz ama internette daha ucuz deyip sitem ederek gidiyor. Bizde tercihi kendisine bırakmak durumunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

Fiyatlar artmaya devam edecek

Enflasyondan etkilenen güneş kreminin fiyatının artmaya devam edeceğini kaydeden Erçin, “Enflasyon oranı yüzde 70’lere ulaşmış durumda. Bu sebeple fiyat artışlarını garipsemiyorum açıkçası. Zaten ülkemizde fiyatı artmayan sadece ilaçlar kaldı diyebilirim. O da yılda 2 kez falan zamma uğradı. Bir müdahale olacağını düşünmüyorum. Belki daha yüksek fiyatlı markaya sahip güneş kremindense daha uygun fiyatlı bir güneş kremi tercih edilebilir. Onun haricinde ne üreticiyi ne de satıcıyı eleştirebilirim. Zaten yakıt maliyetinin artması her şeyi etkiledi. Lojistik, hammadde fiyatları, Çin’den gelen konteynırların fiyatları arttı. Bu sebeple güneş kremlerinin bu fiyatlara ulaşması kaçınılamaz. Bu ekonomik planla fiyat artışları devam edecek. Umarım devlet yetkililerimiz, siyasi otoriter bu konuya bir çözüm bulur. Enflasyon düşürülür ve her şeyin fiyatı dengelenir diye umuyorum. Fakat yine de şahsi öngörüm fiyatların artacağı yönünde” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Melike SARIKAYA – Ergün DEMİR

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.