Kahramanmaraş merkezli toplam 10 ilde hissedilen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremde arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor.
Kahramanmaraş merkezli toplam 10 ilde hissedilen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremde arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor.
ENGELLİLER KENDİLERİNİ KORUYAMAZ
Türkiye’nin büyük bir deprem faciası ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Engel Tanımayanlar Dernek Başkanı Bedriye Hilal Gönenç, depremde engelli vatandaşların durumuna dikkat çekerken “Acımız gerçekten çok büyük. Yüreğimiz yanıyor. Gözümüzü televizyondan ayıramıyoruz. Her canlı çıkan can için sevinirken engelli bireylerimiz için de endişe duyuyoruz. Çünkü onların kendilerini savunabilecekleri ve deprem anında kendilerini koruyabilecekleri bir durumları ne yazık ki yok” dedi.
ŞEHİR İNŞAA EDİLİRKEN ENGELLİLER DÜŞÜNÜLMEDİ
Yetkilileri şehri inşaa ederken engellilerin de düşünülmesi gerektiği noktasında defalarca uyardıklarını belirten Gönenç, ne yazık ki ailelerin de evlerini engelli bireye dizayn etmediğine dikkat çekti. Engelli bireylere duyarlı afet yönetimi; risk ve yıkıcı etkileri göz önüne alınması gerektiğine vurgu yapan Başkan Gönenç, “İnsanlık, tarih boyunca biyolojik, psikolojik, sosyal ve ekonomik yaşamda önemli yıkımlara yol açan birçok afetle karşı karşıya kalmıştır. Türkiye’de geçmişten günümüze yaşanan doğa kaynaklı afetler incelendiğinde yüzde 64’lük bir oranla deprem ilk sırada yer almakta. Son depremler hariç son yüzyıl içerisinde yaklaşık 90 bin kişinin yaşamını yitirdiği, 600 bin konutun ağır hasar gördüğü, 200’den fazla orta ve büyük ölçekte depremin meydana geldiği Türkiye; deprem kaynaklı can kaybı açısından dünyada üçüncü, etkilenen insan sayısı açısından sekizinci sırada yer almakta” şeklinde konuştu.
AFET YÖNETİM STRATEJİLERİ OLUŞMALIYDI
Kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere ailelerin de mutlaka engellilere yönelik bazı adımlar atılması gerektiğini kaydeden Başkan Bedriye Hilal Gönenç, “Afet meydana gelmeden önce hangi şartlarda neyin ne kadar tehlike oluşturacağını bilmek, bu tehlikelerin meydana getirebileceği yıkımları en asgariye indirgeyebilmek için sistematik önleme ve hazırlık çalışmaları yapılmalı. Bu kapsamda önlem deprem olduktan sonra değil deprem olmadan önce alınmalı. Engelli bireylerin dezavantajlarından dolayı meydana gelen savunmasız durumlarının azaltılması, afet ile mücadele ve afet direnci hususunda gerçekleştirilecek engele duyarlı afet yönetimi stratejileri, engelli bireylerin afet durumundan en az zararla etkilenmesini sağlayacak biçimde planlanmalı ve uygulanmalı” açıklamasında bulundu.
“2021 Yılı verilerine göre Türkiye’de genel nüfus içerisinde 3 yaş ve üzeri en az bir engeli olan nüfus oranı 6,9’dur” diyen Başkan Gönenç, “Bu veriye bağlı olarak engelli bireylerin aileleri de düşünüldüğünde yaklaşık 18 milyon insanın yani Türkiye genel nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sinin engellilik olgusundan doğrudan etkilendiği söylenebilir. Yani; ne yazık ki engelli bireylerimiz de enkazların altında kalmış durumdalar. Onların kendilerini ifade edebilmeleri çok zor. Bazıları konuşamıyor, bazıları duyamıyor. ‘Sesimi duyan var mı?’ şeklindeki çağrılara cevap veremeyebilirler. Çünkü ya duyamıyorlar ya da cevap veremiyorlar. Termal kameralar ile daha dikkatli aramaların yapılması gerektiğine inanıyoruz. Yetkililer ses gelen yerlerde arama kurtarma yapmak yerine termal kamera sayısını arttırarak her binayı incelemeli. Bu sayede daha fazla canın kurtulabileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yalçın KÜÇÜK