GÜNDEM Haber Girişi : 12 Eylül 2023 12:13

Esnaf kredilerine 6 ay şartı

Esnaf kredilerine 6 ay şartı

Esnafın düşük faizle krediye ulaşabildiği esnaf kefaletlerde sistem değişti. Bazı esnaf kefaletlerin üst limiti 500 bin lira olurken yeni sistem ile birlikte esnaf nace koduna göre kredi alabiliyor. Daha önce Vergi Dairesi’ne kayıt tarihi baz alınarak esnafa kredi verilebilirken buna ilgili oda kaydının en az 6 ay olma şartı getirildi.

Hükümetin ekonomik tedbirleri kapsamında şu an için krediye ulaşmakta genel bir sıkıntı olduğunu söyleyen KONESKOOP (Konyaaltı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi) Başkanı Durali Kolpak, yılbaşından sonra ekonominin de kredilerin de normala dönmesini beklediklerini kaydetti.

Seçim öncesinde kredi musluklarının açıldığına işaret eden Başkan Kolpak, “Esnafımız da vatandaşlarımız da krediye koştu. Alınan kredileri doğru kullanan ya da yatırımda kullanan kazandı. Şu anda esnaf kefaletlerin kredi vermesi nace kodu ve oda kaydı şartları getirildi. Kefaletlerimizde para yok demiyoruz. Daha yeni bir miktar para geldi ve bu çerçevede esnafımızın kredi taleplerine cevap vermeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bugüne kadar birçok krizden geçtiğinin altını çizen KONESKOOP Başkanı Durali Kolpak, “Bu krizi de aşacağımızdan şüphemiz yok ama biraz sabretmemiz gerekiyor gibi görünüyor. Kaldı ki ekonomik kriz sadece bizim ülkemizde olan birşey de değil. Dünyanın bir çok ülkesi ekonomik kriz ile boğuşuyor. İnanıyoruz ki orta vadeli ve uzun vadeli ekonomik planlar doğrultusunda Türkiye ekonomisi yeniden şahlanacak” şeklinde konuştu.

Esnafa da krediyi doğru kullanma çağrısında bulunan Durali Kolpak, “Borç ödemek için ya da başka birisi adına çekecekseniz tavsiyemiz bunu yapmamanız. Şayet işinizi büyütmek, yeni cihazlar almak ya da yeni şubeler açmak istiyor iseniz kredi çekmeniz sizlerin geleceği açısından daha önemli olacaktır. Bizler esnaf kefaletler olarak görevimiz esnafımıza destek olmak. Bunu yaparken de doğruyu göstermemiz gerekiyor. Tüm esnafımıza hayırlı işler bol bereketli kazançlar diliyorum” açıklamasında bulundu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK