• SUR YAPIIIIIII
EKONOMİ Haber Girişi : 13 Haziran 2021 15:24

Esnafa kredi desteği

Esnafa kredi desteği
Pandemi her kesimden insanı ekonomik olarak olumsuz yönde etkilerken esnaf kredilerle ayakta kalmaya çalıştı. Kredi ihtiyacı olan esnaf düşük faizleri nedeniyle esnaf kefalet kooperatiflerini tercih etti.

KONESKOOP Başkanı Durali Kolpak, 3 yılda 2 bin 754 esnafa 277 milyon TL kredi desteği sağladıklarını açıkladı.

Konyaaltı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (KONESKOOP), son 3 yılda 2 bin 754 esnafa 277 milyon TL kredi desteği sağladı. 2018 yılında 642 esnaf ve sanatkara 71 milyon 983 bin TL kredi dağıtan KONESKOOP, 2019 yılında 772 esnafa 96 milyon 908 bin TL kredi kullandırdı. Kredi kullandırımında 2020 yılında ise pandemiye rağmen rekor düzeyde artış gerçekleşti. 1340 esnaf, 108 milyon 295 bin TL hazine destekli kredi kullandı. 

YÜZDE 20’Sİ KADIN ESNAF

Hazine destekli esnaf kredisini en çok taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren esnaf tercih etti. Kredi için başvuranların yarıdan fazlasını araçlarını yenilemek isteyen taksici, servisçi ve otobüsçüler oluşturdu.  Kuaförden çiçekçiye, marangozdan kantinciye kadar birçok sektörden esnaf, düşük faizli krediden yararlanma fırsatı buldu. Kredi kullananlar arasında kadın işletmecilerin oranı da dikkat çekti. Üyelerin yüzde 20’si kadınlardan oluştu. 

HER YIL YÜZDE 15 BÜYÜME

2021 yılında 120 milyon TL kredi kullandırmayı hedeflediklerini belirten KONESKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Durali Kolpak, “Kullandırdığımız kredi miktarı her yıl yaklaşık yüzde 15 oranında artıyor. Pandemiye rağmen geçtiğimiz yıl da hedeflediğimiz rakamlara ulaştık. 2020’de 1340 esnaf kredi kullandı. Bunların yaklaşık 700’ünü devlet destekli kredi kullananlar oluşturdu. Devlet destekli kredi kullanan esnaf sayısında bölgede ilk 2 sırada yer aldık. Plansmanımız 2020 sonu itibariyle 235 milyon TL’yi buldu” dedi.

ESNAFIN NEFES ALMASI SAĞLANDI

Kooperatif kredileri sayesinde esnafın yüksek faiz ödemekten kurtulduğunu belirten Kolpak, şunları söyledi: “Hazine destekli krediler özellikle pandemi döneminde esnafa can suyu oldu. Bölge Birliği Başkanımız Ahmet Tural ve TESKOMB Genel Başkanımız Abdulkadir Akgül’ün girişimleriyle plansmanlar kesilmedi. Krediler ötelendi. Esnafın nefes alması sağlandı. Kooperatif kredileri esnaf için bir fırsattır. Bu fırsatı bize sunduğu ve esnafı her zaman desteklediği için devletimize teşekkür ediyoruz. 

Kredi kullandırımında ilk 20 kooperatif arasında yer alan KONESKOOP’un kuruluşundan bugüne kadar kullandırdığı kredi miktarı 621 milyon TL’yi geçti. Bugüne kadar 4 binin üzerinde esnafa kredi desteği sağlandı.  


Haber: Yalçın KÜÇÜK


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.