Iban ile ödeme kaldırılırken küçük esnaf pos cihazlarının yüksek olmasından dolayı şikayet ediyor. Yüzde 5'lere varan kesintilerin çok yüksek olduğunu belirten esnaf vergiden fazla bankaya ödeme yapmak zorunda kaldıklarını dile getiriyor.
BAŞKAN TEKDEMİR: KOMİSYON ORANI DÜŞMELİ
Antalya Lokantacılar Kebapçılar Ve Aşçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Yasin Tekdemir özellikle gıda işi ile uğrayan esnafın kredi kartındaki yüksek kesintiden dolayı zorda olduğunu kaydetti.
Pos cihazlarından alınan komisyon oranlarının düşmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Tekdemir, "KDV ve pos komisyonları esnafımızı zor durumda bırakıyor esnaf çok mağdur oluyor. Gıdada bazı ürünlerde KDV yüzde 1 ama pos cihazından kesinti yüzde 3 civarında. IBAN ile ödeme de yasaklanınca esnaf bankaların yüksek pos ücretlerine mecbur bırakılıyor" dedi.
KDV YÜZDE 1 KESİNTİ YÜZDE 5
Gıdada verginin yüzde 1 olduğunu ancak bankanın kesintisinin yüzde 5'lere vardığını dile getiren lokanta işletmecisi Mahmut Soylu, "Biz tabldot usulü çalışan küçük esnafız. Müşterilerimizin çoğu kredi kartı ile ödeme yapıyor. Pos cihazının anlaşmalı olduğu banka kartlarından kesinti yüzde 3,04 iken farklı bankalardan kesinti yüzde 5'leri buluyor. Bu da bizim kazancımızı düşürüyor. Bunun bir de vergisi var. Yemek sektöründe bu kesintileri müşteriye de yansıtamıyoruz" ifadelerini kullandı.
AYDA 4 BİN 500 LİRA KESİYORLAR
Bankaların adeta kendi işyerine ortak olduğunu dile getiren bir başka lokanta işletmecisi Dilek Yılmaz, "Vatandaşın cebinde para yok. Temel ihtiyaç olmasa insanlar öğlen yemeğini yemeyecek. Gelen müşterilerimizin yüzde 70'i kredi kartı ile ödeme yapıyor. Günlük 5 bin lira iş yaptık dediğimizde yüzde 3 kesintiden banka benden 150 lira kesiyor. Günlük 150 lira kestiğinde aylık 4 bin 500 lira kesiyor. Parayı da hesaba 32 gün sonra geçiyor. Bu işe bir el atılmalı ve kredi kartlarından kesinti indirilmeli. Küçük esnafın yok olmaması adına birilerinin bişeyler yapması gerekiyor" şeklinde konuştu.
SATILAN MALI YERİNE KOYAMIYORUZ
Market işletmecisi Kemal Altun ise, "Vatandaş ekmeği, sigarayı dahi kredi kartı ile alır hale geldi. Müşteriye kredi kartı yok diyemiyoruz. Ciddi anlamda bankaların kredi kartlarından kestiği oranlar bizleri çok zorluyor. Banka bize parayı 32 gün sonra ödüyor ama biz sattığımız ürünü yerine kısa sürede koymak zorundayız. Sirkülasyonu sağlamakta zorlanıyoruz" dedi.
Haber: Yalçın KÜÇÜK