2022 yılında 575 bin 891 olan evlenen çiftlerin sayısı, 2023 yılında 565 bin 435 olurken evlenen sayısının neden düştüğü merak edilmeye başlandı. Türkiye’de artan hayat pahalılığı ve evlilik yolunda yapılacak harcamaların yüksekliği, evliliklerin de azalmasına yol açtı.
Türkiye'de evlenen çiftlerin sayısı 2023 yılında 565 bin 435 olurken Antalya'da 20 bin 4 kişi evlenmişti. Evlenenlerin sayısı düşerken evlilik yaşı da yükselmeye başladı. Bunun bir nedeni olarak da ekonomik durum gösteriliyor. Günümüzde evliliğin maliyeti 600 bin lirayı bulabiliyor. enflasyonla birlikte düğün maliyetleri de son yılların zirvesinde. Beyaz eşyasından mobilyasına, gelinlikten salon kirasına kadar bir düğünün maliyeti en az 600 bin TL. Ev kirası maliyeti ise bu rakamın dışında.
DÜĞÜNLER BÜYÜK BİR PAZAR
Mobilyacısından gelinlikçisine, kuyumcusundan beyaz eşyacısına, züccaciyesinden tekstilcisine kadar birçok iş kolunu besleyen düğünler, büyük bir pazar oluşturuyor. Evlenmenin başlıca masraf kalemleri olan düğün, çeyiz, takı, ev eşyaları için çiftler minimum 600 bin TL’lik bir harcama yapması gerekiyor. Yeni evlenecek çiftleri en çok zorlayan masrafların başında salon kiraları geliyor. 300 kişilik bir organizasyon için kuru pasta ve meşrubat ikramından oluşan en basit düğün bile 70 – 80 bin TL’den başlıyor.
BÜTÇELER ALT ÜST OLUYOR
Çiftlerin bütçesini alt üst eden bir başka kalem ise mobilya. Sektörde ortalama kalitedeki salon, oturma, yatak odası takımları ve aksesuarlarının toplam fiyatı 150 – 200 bin TL’den başlıyor. Televizyon, bilgisayar, buzdolabı, çamaşır-bulaşık makinesi, ocak, fırın, ütü, süpürgeden oluşan beyaz eşyaların ortalama fiyatı da en düşük etiketli ürünler tercih edilse bile 80 - 100 bin TL’yi buluyor.
Perdeler, halılar, yemek takımları, küçük ev aletleri gibi küçük kalemler isimlerinin aksine maliyette 65 - 75 bin TL’yi bulan toplam fiyatları ile bütçeyi sarsıyor. Gelinlik, damatlık, fotoğraf ve video çekimleri, gelin arabası süslemesi, depozito dahil ilk ev kirası da 60 - 70 bin liralık maliyetiyle çiftlerin ve ailelerin cüzdanlarını hırpalıyor.
İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ YAPIYORLAR
Düğün alışverişlerinde de eskiye oranla online kanaldan alışveriş artarken çiftler tek bir noktadan alışveriş yapmak istiyorlar. Bu yüzden markalarımız düğün paketlerine ağırlık vermeye başlarken, birçok markamızın da artık tek bir ürün grubundan ziyade elektrikli küçük ev aletlerinden tencereye kadar bir evin ihtiyacı olacak her şeyi tüketicilerin beğenisine sunmaya başladılar. Genel bütçe olarak çiftlerin minimum 35 - 40 bin TL’yi gözden çıkarmaları gerekiyor.
Tüm bu harcamalara altın yani takı da girince işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Damat tarafı geline iki çift bilezik taktığında evlenecek çiftlerin hesap makinesi bozuluyor.
HAYAL ETTİĞİMİZ DÜĞÜNÜ YAPAMIYORUZ
Evliliğe hazırlanan Emre ve Aylin çifti, “"Düğünümüzü hayal ettiğimiz gibi planlamak gerçekten zorlaştı. Her adımı atarken bütçemizi aşan yeni masraflarla karşılaşıyoruz. Alternatif çözümler arıyoruz ama bu süreç bizi oldukça strese sokuyor" derken Can ve Zeynep çifti, “"Ekonomik zorluklar bizi düğünümüzü sadeleştirmeye ve daha samimi bir atmosfer oluşturmaya yönlendirdi. Artık daha küçük bir davetle, sevdiklerimizle daha yakın bir şekilde bir araya gelmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Barış ve Elif çifti ise düğün sonrasını düşünürken, “Düğün sonrası için birikim yapmak ve geleceğimizi güvence altına almak istiyoruz. Bu nedenle düğün harcamalarında dikkatli olmak ve bütçemize sadık kalmak zorundayız” dediler.
Haber: Yalçın KÜÇÜK