• imsa
EKONOMİ Haber Girişi : 11 Kasım 2021 11:26

‘Fahiş Fiyat’ mercek altında

‘Fahiş Fiyat’ mercek altında
Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Tüketicilerin zincir marketlere açacakları davalar için yaptıkları alışverişi fiş ve faturayla belgelemesi gerekir” dedi.

Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Tüketicilerin zincir marketlere açacakları davalar için yaptıkları alışverişi fiş ve faturayla belgelemesi gerekir” dedi.


ÜÇ KATI TAZMİNAT SÖZ KONUSU OLABİLİR

Rekabet Kurumu’nun soruşturması kapsamında 5 zincir markete ve bir tedarikçi şirkete 29 Ekim’de toplam 2,7 milyar lira civarındaki yönetimsel para cezası kesildiğini hatırlatan Başkan Gündüz, “Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 57. unsuruna nazaran, kanuna karşıt davrananların, bu işten ziyan görenlerin her türlü ziyanını tazmin hakkı vardır. Bir malı 1000 liraya satın aldım. Rekabet sınırlanmasaydı veya fiyatlar beraber belirlenmemiş olsaydı bu malı 500 liraya alabileceğimi ispatlarsam malı satan zincir market bana 1500 lira ödeme yapmak zorunda kalacaktı. Benim ziyanım 500 lirayken 1500 liraya alıyorum. Burada zararın tazmini yanında rekabeti engelleyerek fiyat belirleyen firmaların cezalandırılması amaçlanmıştır. Yani zincir marketler zararın üç katı oranında tazminat ödemek zorunda kalabilir” ifadelerini kullandı.


FİŞ YA DA FATURAYLA BELGELENMELİ

Tüketicilerin zincir marketlere açacakları davalar için yaptıkları alışverişi fiş ve faturayla belgelemesi gerektiğinin altını çizen Neşet Gündüz, “Yargıtay, bazı kararlarında, tüketicilerin dava açması için Rekabet Şurası kararının nihaileşmesinin beklenmesi gerektiğine hükmetmiştir. Doktrinde de bu hususta görüş birliği bulunmamaktadır. Bundan dolayı Rekabet Konseyi sonucuna karşı dava açmayan zincir marketlere karşı kararın bildirisinden 60 gün sonrasında tüketiciler tazminat davası açabilir. Şu sebeple dava açma müddeti geçtikten sonrasında karar mutlaklaşmış oluyor. Lakin sonucu yargıya taşıyan firmalara karşı dava açmadan evvel ilgili yargı kararının kesinleşmesini beklemek daha uygun olur” şeklinde konuştu.


TAZMİNAT DAVASI AÇILABİLİR

Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz son olarak şöyle konuştu: “Fahiş fiyat sebebiyle ziyan gören tüketicilerin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun haricinde Türk Tecim Kanunu (TTK) kararlarına nazaran da zararın tazmini için dava açılabilir.

TTK’nin 54. unsuruna nazaran haksız rekabet sayılmıştır. Söz mevzusu bu aksiyon birebir vakitte TTK’nin 55/1-e sonucuna nazaran iş kurallarına uymama kapsamında da haksız rekabet sayılır. Haksız rekabet hallerinde ziyan gören tüketiciler ve tüketici sayılmayan diğer müşteriler, TTK’nin 56. hususuna nazaran tazminat davası açabilir.”


Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.