• SUR YAPIIIIIII
EKONOMİ Haber Girişi : 13 Temmuz 2021 10:35

Faizsiz ev uyanıklarına DUR

Faizsiz ev uyanıklarına DUR
Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Ev ucuz bir şey değil, araba ucuz bir şey değil bunlara girenler dar gelirli insanlar. Belki yaşamı boyunca birikimini kaptıracak. Nitekim 380 bin tüketicimiz dolandırılmıştır” dedi.

Tüketicileri 4 yıldır mağdur ve eziyet eden faizsiz ev ve otomobil vaadinde bulunan firmalara gelen düzenlemeden memnun olduklarını belirten Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Ev ucuz bir şey değil, araba ucuz bir şey değil bunlara girenler dar gelirli insanlar. Belki yaşamı boyunca birikimini kaptıracak. Nitekim 380 bin tüketicimiz dolandırılmıştır” dedi.

2 İKEN 4 YILDA 35 FİRMAYA ÇIKTILAR

 Özellikle dar gelirli ve ev hayali kuran tüketicileri 4 yıldır mağdur ve eziyet eden faizsiz ev ve otomobil vaadinde bulunan firmalar denetim altına alındığının altını çizen Gündüz, “ 4 yıldan bu yana yaklaşan tehlikenin boyutunu anlattık. 2017’ye kadar sadece 2 firmanın faaliyet yürüttüğü Tasarrufa Dayalı Finans sektörü, son üç yılda 34 firmaya yükseldi. Firmaların Türkiye genelinde 760 şubesi bulunuyordu. BDDK’nın tasfiyesi tüketiciler açısından önem arz ediyor. Çünkü biz bundan yaklaşık 3 yıl önce bir açıklama yaptık ‘bu uygulamalar tüketici açısından risk teşkil ediyor, yeni bir titan ve saadet zinciri olayı karşımıza çıkmasın’ dedik. BDDK, SPK ve Rekabet kurulunu göreve çağırdık. Bu çağrılarımız ses bulmuştur. BDDK faizsiz ev ve oto firmaları 21 Nisan’a kadar bildirim yapma zorunluluğu ve tüketici lehine olan her türlü çalışmanın üzerine süratle gidilmiştir” ifadelerini kullandı.

TÜKETİCİ KANUNUNDA GEÇİT YOK

Tüketici kanunu ön ödemeli konut satışlarını düzenleme altına aldığını söyleyen Neşet Gündüz, “2014/28 Mayıs’a yürürlüğe girmiştir. Kampanyalı satışlar yapabilmek için yani ön ödemeli, önceden teslim edilmeyecek avans alınacak. Aynı bu sistem de olduğu gibi. Ev araba gibi ürün pazarlayacak olanlar bakanlıktan izin alacak ve bakanlığın ön gördüğü teminatı yatıracak. Neden biz endişeliydik? Bunlar çeşitlemeler yapmış işte bir yılda, 3 yılda, 10 yılda garanti ediyoruz. Faiz yok diye bir hizmet bedeli alıyorlar ve çekiliş yapıyorlar. Kanun diyor ki; çekiliş yapacaksan Milli Piyango idaresinden ve devletten izin alacaksın, para topluyorsan Sermaye Piyasası  Kurulu’n dan, mevduat olarak hisse satıyorsan SPK’dan, mevduat topluyorsan BDDK’dan izinlerini alacaksın. Hiçbir izinleri yok kırtasiye dükkanı açar gibi bu firmaları kurdular para topluyorlar” açıklamasında bulundu.

MAĞDURİYET ÇOK FAZLA

Gündüz, “Ev ucuz bir şey değil, araba ucuz bir şey değil bunlara girenler dar gelirli insanlar. Belki yaşamı boyunca birikimini kaptıracak. Nitekim 380 bin tüketicimiz dolandırılmıştır. İşte biz de bu konuda hassasiyet gösterdik. Açıklamalar yaptık, yazılar yazdık ve basın yayım aracılığı ile tüketicilerimizi de uyarılarımızı yaptık. Sonunda bir düzenlenme geldi.  Çekiliş mi yapıyorsun, hisse mi satıyorsun, para mı, mevduat mı topluyorsun bunların izinlerini al. Şimdi alıyorlar” dedi.

TÜKETİCİLER MAĞDUR EDİLMEYECEK

“Tüketiciler diyor ki 0 21 şirkette para yatırmış olanlar ne olacak?” sorusuna da cevap veren Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Onlarla ilgili TMSF ve BDDK’nın oluşturduğu üçer kişilik o kayyumlar o şirketlerin tasfiyesine girişecek. Zaten mal varlıklarına el konuldu, donduruldu, yurt dışına çıkış yasağı da getirildi şirketlerin yönetici ve sahiplerine. Oradan paralarının iadesini sağlayacaktır. Mal varlıkları yeterli olmaz ise mağdurlar savcılıklara şikayette bulunabilirler. BDDK artık o altı şirketi denetimine aldı, bu demek değildir ki risk sıfır oldu denemez. Devlet otoritesi firmaları takip ve kontrol altına aldı” şeklinde konuştu.

Başkan Gündüz, “Bizim tüketicilerimize uyarımız; bu gibi firmaların BDDK veya diğer bir devlet kurumları tarafından denetlenip denetlenmediğini kontrol etsinler. Bir de, çok büyük kazanç peşinde koşmak çok büyük risk demektir.Geçte olsa 4 yıl sonra güvence altına alınması bizi sevindirdi. Çünkü 4 yıl içerisinde 2 firmadan 34 firmaya çıkması tehlikenin de boyutunu göstermişti. Sistemde bulunan 380 bin tüketicimizin kalpleri müsterih olarak herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmayacaklarını, ayrılmak istedikleri takdirde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) vasıtasıyla hak ve menfaatlerinin en iyi şekilde korunacağın ifade edilmektedir. Sisteme girmek ihtiyari, sistemden çıkmanın da kişinin kendi talebi doğrultusunda olabilmesi hala devam ediyor. Sisteme gelen kişi 3 ay, 1 yıl hatta 3 yıl sonra da çıkma ihtiyacı olduğu takdirde sistemden çıkabilir. Paranız bankadaki veya sigorta şirketinde olduğu gibi devlet güvencesinde olacaktır” ifadelerine yer verdi.


Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.