GÜNDEM Haber Girişi : 11 Temmuz 2024 10:20

Falezler Üzerine Asansörler Nasıl Yapıldı?

Falezler Üzerine Asansörler Nasıl Yapıldı?

FALEZLER ÜZERİNE YAPILAN ASANSÖRLERE KARŞIYIZ…
MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Antalya’da son günlerde asansör öncelikli olmak üzere, falezler üzerine inşa edilen yapıların yoğun bir şekilde kamuoyunda tartışıldığına vurgu yaparak, falezler üzerine asansör inşa edilmesine kesinlikle karşı olduklarının altını çizdi.  
Falezler üzerindeki söz konusu yapıların içerisinde asansörlerin de olması nedeniyle, akla gelen ilk kurumun haliyle Makina Mühendisleri Odası (MMO) olduğunu ancak; asansör proje kontrolü ve inşaat ruhsatı dahil gerekli izinler için yetkinin, yerine göre ilgili Bakanlık ya da Belediyelerde olduğunu önemle vurgulayan Başkan Atmaca, “Net bir şekilde ifade etmeliyiz ki; asansörlerin proje onay, ruhsat ve gerekli izinler aşamasında MMO’nun herhangi bir yetkisi yoktur ve MMO falezler üzerine asansör inşa edilmesine kesinlikle karşıdır” dedi.  
Falezleri korumak hepimizin görevi…
MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “Doğal sit alanı olarak koruma altında olan falezlerimiz üzerine yapılan asansör dahil her türlü yapıya, Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi olarak karşı olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isteriz. Bu yapıların, falezlerin doğal yapısında geri dönülemez bozulumlara sebep olacağı unutulmamalı ve bu yapılara kesinlikle izin verilmemelidir. Kanunlara aykırı bir şekilde farklı farklı birçok işletme tarafından kamu yararı gözetilmeksizin, ticari bir düşünce ile falezlerin kullanıldığına üzülerek şahit olmaktayız. Geçmişte bilim ve teknikten uzak bir yaklaşım olan imar barışı ile inşa edilen birçok uygunsuz yapı da dahil olmak üzere gecekondu görünümündeki artan yapılaşmanın önüne bir an önce geçilmelidir. Falezleri korumak ve gelecek nesillere taşımak Antalya’yı seven herkesin görevidir.” diye konuştu.  
MMO izin kurumu değildir…
“Falezler, Muratpaşa Belediyesi ilçe sınırlarında olduğundan, asansör söz konusu olduğunda, akla gelen ilk kurum haliyle MMO olmaktadır” diyen Atmaca, “Açıkça ifade etmeliyiz ki, proje kontrolü ve inşaat ruhsatı dahil gerekli izinler aşamasında MMO’nun yetkisi yoktur. Bu konularda yetki, yerine göre ilgili Bakanlık ve Belediyelerdedir. MMO’nun görevi, yapı kullanım izni aşamasında, yani inşaatın bitiminde başlamaktadır. Eğer asansör ilgili kurumlardan ruhsatlı ise MMO ilk tescil kontrolü için gider, ruhsat yok ise kontrole gitmesi zaten mümkün değildir.  MMO’nun görevi, asansörün güvenli olarak devreye alınmasında teknik olarak bir eksikliğinin bulunup bulunmadığını tespit etmektir. Yani MMO, asansör için bir izin kurumu değildir. MMO, asansörün kullanıcı için güvenli olup olmadığını kontrol eden akredite muayene kuruluşudur” ifadelerini kullandı.
Falezler üzerine inşa edilen asansörlerin, proje kontrolü ve inşaat ruhsatı dahil, gerekli izinler aşamasında MMO olarak yetkileri olmasa da, falezlerin korunması ve gelecek nesillere doğal yapısı bozulmaksızın taşınması hususunda kaygılarının her zaman mevcut olduğunun altını çizen Başkan Atmaca, “Bu konuda üzerimize düşen görevlerden kaçmamızın mümkün olmadığını da kamuoyunun bilgisine sunmak isteriz” diyerek sözlerini noktaladı.