07 Engel Tanımayan Spor Kulübü ve Lider Kadınlar Platformu, Dünya Engelliler Günü nedeniyle farkındalık yaratmak için yabancılar korosu ve sergi etkinliği yapıldı.
Dünya Engelliler Günü nedeniyle engellilerin sorunlarına dikkat çekmek için 07 Engel Tanımayan Spor Kulübü ve Lider Kadınlar Platformu, bir alışveriş merkezinde yabancılar korusu ve sergi etkinliği yapıldı.
Zorluklara son vermeli
Lider Kadınlar Platformu Başkanı Zera Vareldzhi konuşmasında “3 Aralık Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Engelliler Günü olarak kabul ediliyor. Böylece engellilerin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel hayattaki görünürlüğünü sağlamak, daha rahat bir yaşam sürmeleri için çözüm üretmek, sahip oldukları haklara dair farkındalığı artırmak, yaşadıkları zorluklara son vermek hedefimiz” dedi.
Sergi açıldı
Farkındalık kazandırmak için Lider Kadınlar Platformu Başkanı Koro şefi Zera Vareldzhi, Türk müziği ile konser verdi. 07 Engel Tanımayanlar Spor Kulübü engelli aileleri üyelerine açmış olduğu Çamlıbel Halk Eğitimi Merkezi El sanatları alanında açtığı keçe kursunda yapılan el emeği göz nuru ürünlerin satış sergisinin açılışını gerçekleştirdiler.
Hedef hayatı güzel yaşamak
Vareldzhi, “Rusya, Ukrayna, Tatarstan, Azerbaycan, Kazakistan, Kore, Kırım ve yabancı olarak bizimde katkımız olsun diye bu konseri düzenledik. Engel tanımayanlarla birçok iş yapmak istiyoruz. Çünkü bizim hedefimiz güzel bir hayat yaşamak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
Sarı çizgilere dikkat uyarısı
07 Engel Tanımayanlar Spor Kulübü Hilal Gönenç ise görme engelliler için yollarda sarı çizgilerin önemli olduğunu bu çizgiler sayesinde yolda kimseye ihtiyaç duymadan sosyalleşmesinin önemli olduğunu söyledi. Gönenç, “Bir görme engelli üyemiz, bir gün derneğimize gelirken yol kenarına bırakılan iş makinesi nedeniyle kafasının yaralanmasına sebep oldu ve acile kaldırılmasına sebep oldu. Bakmakla görmek arasında fark var. Bizlerde bakmayalım çevremizdeki görme engelli arkadaşlarımızı görelim” diye konuştu.
Empati vurgusu
Engelli vatandaşların ve ailelerin sorunlarına dikkat çeken Gönenç, “İşitme cihazı takan arkadaşlarımız sizi duymadığı için kulak cihazı takıyor. Sizi duymuyorsa yüz yüze gelmeye çalışıp konuşmayı denemeli, işaret dili öğrenme imkânınız varsa anlaşmak için öğrenin. Zihinsel, Down, otizmli yaşı kaç olursa olsun onlar hiç büyümeyen çocuklarımız onlara sevgiyle ötekileştirmeden bakabilir miyiz? O ailelerinde sizi rahatsız etme korkusundan evden çıkamama duygusuyla baş başa bırakmamalıyız. O ailenin de gezmeye, hava almaya ihtiyacı var, hepimiz insanız. Aramızda hiç farkımız yok” dedi.
Gülşen KABAAĞAÇ