Gıda fiyatlarına gelen yüksek zamlardan sonra üretici firmalar küçük gramajlı ürünler üretmeye başladılar. Raflarda yeni yeni görmeye alışık olduğumuz küçük gramajlı ürünler ilk önce zeytin, peynir, çikolata gibi ürünlerde başladı şimdilerde ise bakliyatl
Yüksek enflasyon nedeniyle gıda fiyatlarının artması düşük maaş ile çalışan vatandaşların belini büktü. Fiyatların yüksekliğinden dolayı üretici firmalarda çözümü daha az gramajlı ürün satmakta buldu. Enflasyonun yükselmesinin ardından yeni yeni gramaj çeşitleri görmeye başladık. Önceden yarım kilo ve bir kiloluk paketli peynirler varken şimdilerde 350 gramlık peynirler görmek mümkün. Gözlerimizin maalesef alışmaya başladığı küçük gramajlı peynir ve zeytinlerden sonra şimdilerde de küçük paketlerde satılan bakliyatlar görmeye başladık.
BAZI GRAMAJLAR BEBEK KARNI DOYURACAK CİNSTEN
Kırmızı mercimek, nohut, fasulye, yeşil mercimek,sarı mercimek, pirinç gibi temel gıda ürünü olan bakliyat çeşitlerinin zincir marketlerde yarım gramajlı yeni paketleri çıktı. Markasına göre kalite ve fiyat değişikliği yaşayan bakliyat ürünleri için yorum da bulunan Emel Karagöz,Zincir marketler en az iki marka ile karşı karşıya kalıyoruz. Biri örneğin 20 lira ise diğeri 40 lira oluyor. Burada gramaj farklılığı yok sadece kalite ve marka farkı var. A markası daha kaliteli ve 40 lira olmasından dolayı vatandaşların hepsi biraz daha kar yapalım, marketten 10-20 lira fazla parayla çıkalım diye kalitesiz ama düşük fiyattaki ürünü seçiyoruz. Şimdi bir de yeni gramajlar çıkmış. Küçücük peynir paketleri görüyoruz fahiş fiyatlarda. Bir öğün anca yetecek peynire tonlarca para ödüyoruz. Üretici firmalar vatandaşların ürün alabilmesi için yapıyor belki ama bazı gramajlar da bebek karnı doyuracak cinsten ayıptır. dedi.
ÖNCEDEN GRAMAJ OYUNU VARDI ŞİMDİ HER ŞEY GÖZLER ÖNÜNDE
Enflasyonun yeni yükselmeye ve hayat pahalılığının yeni başladığı zamanlarda üretici firmaların gizli gramaj değişikliği uyguladıklarını şimdilerde ise küçük paket, pahalı fiyat politikasını vatandaşların gözü önünde yaptıklarını ifade eden Emre Bazık,Gramaj sahtekarlığını ilk önce kuruyemiş, çikolata, şarküteri ve deterjanda yapmaya başladılar. Türk halkının 100, 200, 250, 300, 500 ve 1000 gram olarak bildiği pek çok ürün 111, 225, 130, 40, 172, 960, 1440, 810 gibi küsuratlı gramajlarla satılmaya başlandı. Ürün 80 gramken fiyatı artırmamak adına gramajı düşüren firmalar var. Ama bu şekilde müşteriyi kandırıyorlar. Vatandaşların fark etmeyeceklerini düşündüler ama bir kişi bile fark edip sosyal medyada paylaşınca artık tüm dünya haberdar oluyor. O zamanlarda böyle olmuştu herkes fark edip paylaşmıştı. Ne değişti derseniz cevabım hiçbir şey olur. Hatta artık üretici firmalar her şeyi gözümüze sokarak yapıyorlar. Bütün gramajlar, ürünler ortada. Mecburuz almaya insan yemekten kısamıyor. Ama bazı gramajların özellikle şarküteri bölümlerindeki gerçekten şaka gibi. Küçücük kavanozlar da bal, reçel, sürmelik çikolata satılmaya başlandı. Daha estetik gibi gözükse de bakıldığında daha pahalıya denk geliyor. dedi.
TEK ÖĞÜNLÜK YÜKSEK FİYAT
Sözlerinin devamında her ürünün gramajını mecburen incelediğini söyleyen Emre Bazık, Küçücük peynirler, içinde az miktarda dilimler olan pastırmalar var. 350 gramlık bir keçi peyniri bugün en ucuz olduğunu iddia ettiği zincir marketlerde bile 46,5 liradan başlıyor. 200 gramlık tel peynir 38,40 lira. 220 gramlık bir sucuk 53 lira. Benim gözlerim 100 gramlık peynir gördü. 100 gramlık peynir kime, nasıl yetsin? Fiyatı da öyle 5 lira falan değil 17 lira. 250 gramlık bir sepet peynir 45 lira. Satılan bu ürünler sadece bir öğün yeter. Sonraki günlerde ne yapacağız? Yüksek gramajda ürün almaya kalksan ateş pahası 100 liraya peynir var. 100 liralık peynir mi olur? Oluyor elimizden geldiğince almaya çalışıyoruz. açıklamalarında bulundu.
Yeni çıkan küçük gramajlı ürünler içinde yorumunu ekleyen Emre Bazık, Eskiden bakliyatlar her yemekte kullanıldığı için bol miktarda alınırdı çünkü her gün yemek yapıyorsun hızlı bitiyor. Şimdilerde onunda çözümü çıkmış küçük paketlerde bakliyatlar satılıyor. Biraz gramaj hesabı yaptığında küçük paketlerin daha pahalı olduğunu görüyoruz ama keşke bu fiyatlar biraz düşürülse çok zorlanıyoruz artık. Marketlere eskiden mutlu girerdik. Şimdi ne mutlu gidiyoruz ne de mutlu çıkıyoruz. Biraz halkı düşünsün herkes zor zamanlardan geçiyoruz. diyerek üzüntülü bir serzenişte bulundu.
DAHA AZ ÜRÜNÜ DAHA PAHALIYA SATIYORLAR
Toz deterjan ve bulaşık makinası tabletlerinde de küçük boyların çıktığını ama hesaplandığında uygun fiyatlı olmadıklarını ifade eden Mediha Göz, Rafların önünde biraz durup hesap makinanızı çıkartıp bir hesaplama yaparsanız aslında küçük boy toz deterjanların ve çamaşır makinası tabletlerinin daha pahalı olduğunu görebilirsiniz. Bir zincir markette 75li bulaşık tableti 342 lira ama 22li olanı 121 lira. 3 tane 22li olandan alsam 66 adet yapar bu da 363 liraya tekabül ediyor. Hem büyük boyun adet miktarını geçiyor hem de fiyatını. Aynı şekilde 1,5 kiloluk bir toz deterjan 48 lira. Aynı markanın 4 kiloluk olanı ise 113 lira. 1,5 kiloluktan 3 tane alsam 4,5 kilo yapar bu da 144 lira yapıyor. Miktar yarım kilo artsa da fiyatı yine de büyük boya nazaran yüksek. Fiyatlandırmaya baktığımızda evet cebimizden çok para çıkmasın diye küçük gramajlıları tercih ediyoruz ama aslında daha pahalıya denk geliyor. Bence üretici firmalar daha az ürünü daha çok pahalıya satalım diye böyle bir yolu tercih ettiler. Gerekirse alışverişleriniz biraz uzun sürsün ama mutlaka hesaplama yapın. ifadelerini kullandı.
www.haberseri.com