ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 21 Mayıs 2024 09:36

Gastronomi turizmi atağı

Gastronomi turizmi atağı

Son yıllarda gittikçe popülerliği artan gastronomi insanoğlunun mutfağa bakışını değiştirdi. Yemek olgusunu gastronomi düzeyine taşıyarak, kültür, sağlıklı yaşam, kişisel gelişim, keşfetme gibi unsurları

deneyimleme formuna dönüşen bir kitle oluşturdu.

 

AKTOB Başkanı ve TGA Yönetim Kurulu Üyesi ve Sözcüsü

Kaan K. Kavaloğlu gastronomi turizmine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

TURİZM ÇEŞİTLENMESİ İÇİN ÖNEMLİ

 

Turizmin çeşitlenmesi özellikle kıyı bölgelerinin mevsimsellik yükünü alması nedeniyle sektörümüzü çok yakından ilgilendiren bir konu olduğunu söyleyen Kavaloğlu,"Tek başına da bir turizm çeşidi olan gastronomi diğer tüm turizm ürünlerini, etkin kullanıldığında pozitife yöneltebiliyor. Turist taleplerinin artık sadece “görmenin” yeterli olmadığını, diğer duyuların özellikle tat duyusunun motivasyon unsuru olduğunu konaklama işletmeleri, destinasyonlar, kafe ve restoran değerlendirmelerinde görebiliyoruz" dedi.

 

Kavaloğlu, "Özellikle yeni nesil influencerlerin ya da Türk mutfak ustalarının programları milyonlarca insanın tatil yerlerini seçmelerini etkileyebiliyor. Tatil taleplerini yönlendiren görme duyusundan sonra tat duyusunu ikinci motivasyon unsuru olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

 

ÖZGÜN MUTFAK TANITIMI

 

Gastronominin turistik destinasyonların rekabetçiliğinde kilit bir faktör haline geldiğinin söylenebildiğini aktaran AKTOB Başkanı Kaan K. Kavaloğlu, "Markalaşma sürecinde özgün mutfaklar tanıtım aracı olarak sunuluyor. Dünyanın en fazla ziyaretçi çeken ülkelerine baktığımızda tanıtım stratejilerinde mutlaka özgün mutfaklarına yer veriyorlar, Fransa, İspanya, İtalya örneklerinde olduğu gibi" şeklinde konuştu.

 

ZENGİN MUTFAK KÜLTÜRÜ

 

Kavaloğlu, "Kültürel bir değere sahip olan gastronomi ve ağırlama bir destinasyonun sosyal ve kültürel sermayesinin, birikiminin, tarihinin ifadesi aynı zamanda. Çok kültürlü, binlerce medeniyete ev sahipliği yapmış coğrafyamız da zengin bir mutfak kültürü barındırıyor. Yiyecek içecek arkeolojisinin kökleri Anadolu’ya çıkıyor. Bir kaç hafta önce Çatalhöyük’te 8600 yıllık mayalanmış ekmek buluntusu ortaya çıkarıldı" açıklamasında bulundu. 

 

SUNULAN ÜRÜNLERDE YENİLİK

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, TGA (Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı) Gastronomiyi ülke tanıtımında son derece aktif ve etkin şekilde

kullandığını belirten Kavaloğlu şöyle konuştu: "Turistik bir değer zinciri oluşturan gastronomimizin katma değerini artırmak hem de diğer turistik destinasyonlarla rekabet edebilmek için gastronomi turizmi tarafından sunulan ürünlerde yeniliğe ihtiyaç var. Mutfak sanatını öğreten eğitim kurumları ve üniversitelerin gün geçtikçe çoğalması bu ihtiyacı kısmen karşılayacağını umuyorum. F summit gibi güçlü etkileşim yaratan organizasyonlar da çoğalarak farklılık ve farkındalığı artırıyor. Bu nedenle, yılın her ayı seyahat eden lezzet deneyimleri arayan ziyaretçiler bizlerin de yakın takibinde."

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK