• imsa
GÜNDEM Haber Girişi : 21 Ağustos 2024 12:26

Gerçeğini aratmayan tatbikat

Gerçeğini aratmayan tatbikat

Antalya'da olası bir büyük depreme karşı Antalya Valiliği koordinesinde Antalya Saha Uzantılı Masabaşı Tatbikatı gerçekleştirildi. Vali Hulusi Şahin'in katılımı ile gerçekleştirilen tatbikatta olası bir afet durumunda ekiplerin koordinasyonu ve müdahale yetenekleri test edildi.
AFAD İl Müdürlüğü Afet Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen tatbikata Vali Hulusi Şahin’in yanı sıra, Vali Yardımcısı Tahsin Aksu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Durmuş Ali Arslan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu ve ilgili kurum müdürleri katıldı.  
Kemer Merkezli 6.0 Büyüklüğünde Deprem Senaryosu
Antalya’nın Kemer ilçesinin 5 kilometre açığında ve 9.7 kilometre derinlikte meydana gelen 6,0 büyüklüğünde bir deprem senaryosu üzerine planlanan tatbikatta, Kemer ve Döşemealtı ilçelerinde meydana gelen bina hasarları ve enkaz altında kalan vatandaşlar için 908 personel ve 186 aracın katıldığı arama kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi. 23 yerel afet çalışma grubunun katıldığı tatbikatta, İçişleri Bakanlığı'nın ‘100. Yılda 100.000 Arama Kurtarma Personeli Eğitimi’ projesi kapsamında eğitimini tamamlayan personel de görev aldı. Olay yerlerinden il AFAD merkezine canlı görüntüler aktarılırken, ekiplerin olay yerine ulaşma süreleri, arama kurtarma faaliyetleri ve sağlık çalışmalarıyla ilgili detaylı raporlar hazırlandı.
Tatbikatın sonunda, olası bir afet durumunda ilk üç saat içerisinde yapılan çalışmalar değerlendirilerek ekiplerin koordinasyonu, iletişim ve müdahale yetenekleri ve daha etkin bir müdahale için yapılması gerekenler belirlendi.
Ekiplerimiz Hızla Müdahale Ettiler
Tatbikatın sona ermesinin ardından Antalya Valiliğinde tatbikat raporlarını açıklayan Vali Şahin, “Senaryo gereği Antalya ili Kemer ilçesinde 07.59’da 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 08.00 ‘da SMS yolu ile bilgilendirme yapıldı. Yani bir dakika içerisinde tüm çağrı sistemlerimiz çalıştı. Havadan görüntüleme sistemlerimiz de kısa süre de belirlenen yerlere ulaştılar. Kemer ve Döşemealtı ilçelerinde bazı binaların yıkıldığına dair ihbar aldık. Son olarak Döşemealtı ilçesinde asar kule bölgesinde mahsur kalmaların ve yüksekten düşme vakalarının olduğuna dair ihbarlar aldık. Arama kurtarma ekipleri 21 dakika içerisinde yıkım olan noktalara ulaşarak arama kurtarma çalışmalarına başladılar. Sağlık ekiplerimizde 6 dakika içerisinde yıkım noktalarına ulaştılar. Bizlerde 08.20 itibariyle AFAD İl Müdürlüğü Afet Koordinasyon Merkezine gelerek ekiplerimizin arama kurtarma faaliyetlerini ve diğer çalışmalarını inceledik. “ dedi.
Afetlere Hazırlıklı Olmak İçin Elimizden Geleni Yapıyoruz
Vali Şahin, deprem afetinin en zor ve en büyük afetlerden birisi olduğunu belirterek, “Deprem, binası yıkılanı da etkiliyor, yıkılmayanı da etkiliyor. Dolayısıyla tüm şehir depremzede oluyor ve tüm kapasite elden çıkıyor. Bunu 6 Şubat depremlerinde gördük. Bu tatbikat ile mevcut kapasitemizi gözden geçirdik. Afet durumunda yardım alan ve yardım gönderen konumunda nasıl bir reaksiyon göstereceğimizi ele aldık. Her türlü olumsuzluğa karşı hazırlıklı olmak için elimizden geleni yapıyoruz. İnşallah ülkemiz afetlerden uzak olur.” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.