• imsa
GÜNDEMHaber Girişi : 20 Mart 2023 13:14

“Güçlü parola hayat kurtarır”

“Güçlü parola hayat kurtarır”
Bilişim güvenliği ve madde bağımlılığı konularında verdiği seminerler ve yazdığı kitaplarla tanınan emekli emniyet mensubu İsa Altun, “Zayıf şifreler can yakıyor. Güçlü parola hayat kurtarır” dedi.

Bilişim güvenliği ve madde bağımlılığı konularında verdiği seminerler ve yazdığı kitaplarla tanınan emekli emniyet mensubu İsa Altun, “Zayıf şifreler can yakıyor. Güçlü parola hayat kurtarır” dedi.

 

 

Bilişim güvenliği ve madde bağımlılığı konularında verdiği seminerler ve yazdığı kitaplarla tanınan emekli emniyet mensubu İsa Altun, internet kullanıcılarına bilişim güvenliği konusunda yine önemli uyarılarda bulundu. Zayıf şifrelerin can yaktığını, güçlü parolaların ise hayat kurtardığını kaydeden Altun, “Her hesap için farklı şifreler belirleyin. İnternet kullanıcılarının yarısı ya tüm hesaplarında birkaç parola kullanıyor ya da her çevrimiçi hesap için tek bir parola kullanıyor. Bu, tek bir şifrenin ele geçirilmesiyle birçok önemli hesabın ele geçirilebileceği anlamına geliyor. Kullanıcılar her hesap için farklı şifreler kullanmalı. Güçlü şifreler oluşturun. Her zaman tahmin edilmesi zor şifreler belirleyin. Bu, en az sekiz karakter uzunluğunda hem büyük hem de küçük harfler, sayılar ve ‘#%$’ gibi özel karakterler kullanmanız gerektiği anlamına gelir” dedi.

 

ŞİFRE YÖNETİCİSİ KULLANIN

Şifre yöneticisi kullanılmasını öneren Altun, “Herkes, her hesap için farklı ve güçlü bir şifreyi akılda tutmanın oldukça zor olduğunu kabul eder ancak öngörülemeyen bir veri ihlalinden kaynaklanan hasarı sınırlamak istiyorsak yapılması gereken budur. Sosyal medyada, e-ticaret sitelerinde ve online bankacılık uygulamalarında aynı parolayı kullanırsanız, bu hizmetlerden birinin ihlale uğraması yeterlidir ve tüm hesaplarınızın parolası karanlık ağda siber suçlulara satılır. Güçlü şifreler oluşturmakta ve akılda tutmakta zorlanıyorsanız Bitdefender Şifre Yöneticisi gibi bir şifre yöneticisi kullanabilirsiniz. Bu uygulamalar sizin için güçlü parolalar oluşturur ve bunları, ihtiyaç duyduğunuzda kolay otomatik doldurma için en güçlü veri güvenliği protokollerinin arkasında güvenle saklar” diye konuştu.

 

ÇOK FAKTÖRLÜ KİMLİK DOĞRULAMA

“Çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin” diyen Altun, şöyle devam etti: “Bugünlerde hemen hemen her çevrimiçi hizmet, basit parola ile oturum açmanın ötesine geçen ikincil bir kimlik doğrulama biçimini etkinleştirme seçeneği sunuyor. İster SMS yoluyla gönderilen bir dizi numara ister gelen kutunuza düşen dört harfli bir kod olsun, çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA), oturum açanın parolanızı çalan biri değil, siz olduğunuzu gösterir. Bunu sunan sosyal medya ve bankacılık hizmetleri başta olmak üzere her hizmet için mutlaka özelliği etkinleştirin.”

 

 Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.