ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 22 Temmuz 2024 14:20

GÜRÜLTÜ HAD SAFHAYA ÇIKTI

GÜRÜLTÜ HAD SAFHAYA ÇIKTI

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi 6. Dönem Yönetim Kurulu, özellikle turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği Kaleiçi gibi bölgelerde artan gürültü kirliliğine dikkat çekerek, denetimlerin artırılması çağrısında bulundu.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ VE DENETİM İHTİYACI
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından yapılan açıklamada, kentlerde yaşayan insanların en fazla maruz kaldığı kirlilik türlerinden birinin çevresel gürültü olduğu belirtildi. Açıklamada, Antalya’nın tarihi, kültürel ve coğrafi yapısı ile turizmin başkenti konumunda olduğuna dikkat çekilerek, eğlence yerlerinden kaynaklanan çevresel gürültü şikayetlerinin, özellikle Kaleiçi gibi yoğun turist ve ziyaretçi alan bölgelerde giderek arttığı ifade edildi. Eğlence yerlerinin ruhsatlandırılması ve müzik yayın izin belgesi süreçlerinin çevresel gürültü yönetiminin temel dinamikleri arasında olduğu ifade edildi. Açıklamada,  gürültü kirliliği konusunda daha etkin ve sıkı denetimlerin yapılması gerektiği belirtildi.
DENETİMLERİN YOĞUNLAŞMASI GEREKİYOR
Açıklamada, Antalya’da çevresel gürültü yönetiminden sorumlu kamu kurumlarının denetimleri titizlikle yürüttüğü vurgulandı. Antalya’da "Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği" çerçevesinde denetim yetkisine sahip üç belediye bulunuyor: Kemer, Manavgat ve Alanya. Bu üç belediyenin dışındaki tüm ilçelerde ise denetimler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. İl Müdürlüğü, şikayetler ve planlı denetimler doğrultusunda yoğun bir çalışma yürütmekte ve yönetmelikteki sınır değerlerin aşılması durumunda idari yaptırımlar uygulamaktadır. Ancak, bu denetimlerin yoğun şekilde devam etmesine rağmen halkın gürültüden duyduğu rahatsızlığın devam ettiği de biliniyor.
UZAK İZLEME SİSTEMİ ÖNERİSİ
Çevre mühendisliğinde kaynakta önlemin esas olduğunun altını çizen Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, eğlence yerlerinin açılacağı alanların belirlenmesinin kentsel kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Eğlence yerlerinin ruhsatlandırılması ve müzik yayın izin belgesi süreçlerinin çevresel gürültü yönetiminin temel dinamikleri arasında olduğu ifade edildi. Eğlence mekanlarının ruhsat ve müzik yayın izin belgelerindeki şartlara hassasiyetle uymaları durumunda, vatandaşların gürültü maruziyetinin azalabileceği belirtildi.Açıklamada ayrıca, gürültü problemlerinin çözümü için yeni yaklaşımlara ve bilgi değişimlerine ihtiyaç olduğu vurgulandı. 
Haber: Yalçın KÜÇÜK