• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 12 Kasım 2024 15:57

Gürültü yapan evden çıkartılabilir mi?

Gürültü yapan evden çıkartılabilir mi?

TÜKONFED Başkan Vekili ve ASİYED Başkanı Avukat İbrahim Güllü, “Komşularını rahatsız eden kiracı ya da ev sahibi evden çıkarılabilir mi?” Sorusuna “evet” diye yanıt verdi.

 İbrahim Güllü, apartman ve site yaşamında sıklıkla karşılaşılan "gürültücü komşu" sorununa dair “Toplu yaşam, bir kültür olduğu kadar belirli kurallar ve karşılıklı saygı gerektirir. Gürültü gibi, bireylerin dinlenme ve huzur hakkını ihlal eden durumlar sık sık sorun yaratmaktadır. Bu nedenle son dönemde gürültü sebebiyle tahliye davaları ve suç duyurularında artış gözlemlenmektedir” dedi.

 İstatistikler Önemli Bir Gösterge Olacak

Güllü, Adalet Bakanlığı tarafından bu konuda açıklanacak verilerin, sorunun büyüklüğünü ve çözüm yollarını net bir şekilde ortaya koyacağını belirtti. Gürültücü kiracı ya da kat malikine karşı yasal süreç hakkında bilgi veren Güllü, "Toplu yaşamda herkesin belirli kurallara uyması zorunludur; örneğin, komşuları rahatsız edecek seviyede televizyon ya da müzik sesi yükseltilemez" dedi.

Komşuları Rahatsız Eden Evden Çıkarılabilir mi?

Güllü, komşuları rahatsız eden bir kiracının evden çıkarılabileceğini belirterek, bu sürecin Borçlar Kanunu'nun 316. maddesi doğrultusunda yürütüldüğünü söyledi. Bu maddeye göre ev sahibi, önce kiracıya rahatsızlık durumunu düzeltmesi için ihtarname gönderir ve en az 30 gün süre tanır. Bu sürede sorun giderilmezse, ev sahibi tahliye davası açabilir.

Kat Malikinin Hissesinin Devri de Talep Edilebilir

Güllü, özellikle sürekli gürültü yaparak komşularını rahatsız eden kat malikine karşı diğer maliklerin de sulh mahkemesine başvurarak müdahale isteyebileceğini söyledi. "Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 25. maddesi uyarınca, bu tip rahatsız edici durumlar, mülkiyet devrine kadar gidebilir. Yani, komşularını rahatsız eden kat malikinin mülkiyet hakkının sona erdirilmesi istenebilir," dedi.

Yargıtay Kararları ve Arabuluculuk Zorunluluğu

Güllü, Yargıtay kararlarının da komşulara rahatsızlık veren durumlarda kiracının evden tahliye edilmesini onayladığını belirtti. Örneğin, yüksek sesle müzik açarak komşularını rahatsız eden kiracıların tahliyesine karar verilmiştir. Ayrıca, yeni düzenlemeye göre 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren tüm tahliye davalarında arabuluculuk zorunlu hale gelmiştir. Arabuluculuktan sonuç alınamaması halinde, tahliye davası açılabilir.

Güllü, bu sürecin taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde açılacağını ve davada kiracının neden olduğu rahatsızlıkların somut olarak ispatlanmasının önemli olduğunu belirtti. Bu kapsamda tanık olarak komşulara başvurulması da tavsiye edilmektedir. Gürültü sıklığı ve yoğunluğunun hâkimin takdirinde olduğunu hatırlatan Güllü, komşularını rahatsız eden kiracı veya ev sahibinin evden çıkarılmasının, kanun ve Yargıtay kararları ışığında mümkün olduğunu vurguladı.

Haber: Yalçın KÜÇÜK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.