Büro Memur-Sen Antalya Şube Başkanı Ünal Hisarkaya, Memur-Sen olarak 7. Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde ne kadar haklı olduklarının geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası’nın açıkladığı rakamlarla net olarak ortaya çıktığını söyledi.
“Bizim için doğru yolda yürümek kadar yolu doğru yürümek de önemlidir” diyen Hisarkaya, “Bu yürüyüş, insandan, emekten yana, gelir dağılımında, vergide, ücrette adaletten yana, insan onuruna yaraşır bir çalışma hayatından yanadır. Bu bilinçle hazırlandığımız ve yürüttüğümüz 7. Dönem Toplu Sözleşme’yi geride bıraktık. Tekliflerimizin toplum ve emek örgütleri nezdinde takdir gördüğü, istişare ve titizlikle hazırlandığımız, ‘Gelir dağılımında adalet, ücret skalasında adalet, vergide adalet’ şiarıyla yola çıktığımız ve imzayla sonuçlanması için elimizden geleni yaptığımız, hizmet kollarında bir mutabakat zemini yakaladığımız ama genele ilişkin imza atacak teklifler alamadığımız 7. Dönem Toplu Sözleşme kısmi mutabakatla sonuçlandı” ifadelerini kullandı.
MERKEZ BANKASI’NA DİKKAT ÇEKTİ
Hisarkaya, “Merkez Bankası’nın sürekli enflasyon tahminini yükseltmesi, önceki gün de yeniden yukarı doğru revize ederek yüzde 68,01’e çıkarması, Memur-Sen olarak duruşumuzun ne kadar haklı olduğunu ortaya koyuyor. 2024 enflasyon tahmininin 8 puan, 2025 için de 4 puan altında kalan, refah payı, kira yardımı, Temmuz düzenlemesindeki eksikliğin tamamlanması, artışların üçer aylık dilimler şeklinde yapılması gibi taleplerimizi karşılamayan bir toplu sözleşmeye imza atamazdık, atmadık. Şu ana kadar yedi toplu sözleşme yürüttük. Dördünde tam mutabakat, ikisinde mutabakatsızlık, sonuncusunda ise kısmi mutabakat oluştu. 11 hizmet kolunda mutabakatla sonuçlandı” şeklinde konuştu.
3600 EK GÖSTERGE VERİLDİ
Toplu İş Görüşmelerinde elde edilen kazanımları yeniden hatırlatan Ünal Hisarkaya, “Hizmet kollarımızın tamamında sabit olan ödemeleri göstergeye bağladık. Toplu sözleşme ikramiyesini aylık ödenecek şekilde hüküm altına alarak miktarını artırdık. Birinci dereceye yükselen memurlara 3600 ek gösterge verilmesi ile 4688 sayılı Kanun’la ilgili bu toplu sözleşme dönemi içinde çalışma yapılmasını hüküm altına aldık. Son kazanımlarımızla birlikte, ‘Emek Mücadelemizde 802 Kazanım” kitabımızı ‘Emek Mücadelesinde 1007 Kazanım’ olarak güncelledik” açıklamasında bulundu.
ONLARCA KAZANIMA İMZA ATILDI
“Hizmet kolumuzda onlarca kazanıma imza attık” diyen Hisarkaya şunları söyledi: “İl müdür yardımcısı, ilçe müdürü, şube müdürü, mimar, mühendis, sayman, genel sekreter yardımcısı, fakülte-enstitü-yüksekokul sekreteri kadrolarında bulunanların özel hizmet tazminatı oranının 20 puan artırılmasını, öğretim görevlisi kadrolarında bulunan akademisyenlere geliştirme ödeneğinin ilave 10 puan daha artırılmasını, şef kadrolarında bulunan personelin özel hizmet tazminatı oranındaki artışın 22 puana çıkarılmasını, üniversitelerde görevli idari personelin üniversiteler arası yer değişikliği konusunda çalışma yapılmasını, teknik hizmetler sınıfına dâhil personelin ek ödeme oranında ünvan ve kadrosuna göre değişmek üzere 5 puan, 10 puan, 20 puan artış yapılmasını, teknik hizmetler sınıfına dâhil personelden açık mahallerde fiilen çalışanlara ek özel hizmet tazminatı oranında yüzde 20 artış yapılmasını, kamu avukatlarının ek ödeme oranında 10 puan artırılmasını, naklen atamalarda ev eşyasını fiilen taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın yer değiştirme masrafı ödenmesini, öğretim elemanlarına ödenmekte olan eğitim-öğretim ödeneğinin bir kat artırımlı ödenmesini ve daha birçok konuda kazanımların elde edilmesini sağladık. Tam bu noktada bir hususun altını çizmek istiyorum. Yaygın bir algı var. Sadece ilk defa yeni olarak aldıklarımız kazanım görülüyor, diğerleri kazanımdan sayılmıyor. Bu anlayış, bir hokus pokusla kazanımlarımızın yok sayılması, alın terimizin değersizleştirilmesidir. Bu hokkabazlığa prim veremeyiz.”
Haber: Yalçın KÜÇÜK