• imsa
GÜNDEM Haber Girişi : 30 Mayıs 2021 14:17

Havalar Isındı Klimalar Açılmaya Başladı. Ama...

Havalar Isındı Klimalar Açılmaya Başladı. Ama...
Evrim Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı ve Mitsubishi bayii Cengiz Topcuoğlu, havaların ısınması ile birlikte klima ayarlarının sıcaktan soğuğa alınmaya başladığını hatırlatırken bazı uyarılarda bulundu.

Evrim Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı ve Mitsubishi bayii Cengiz Topcuoğlu, havaların ısınması ile birlikte klima ayarlarının sıcaktan soğuğa alınmaya başladığını hatırlatırken bazı uyarılarda bulundu.

Klima kullanırken kapı ve pencerelerin kapalı olması gerektiğine dikkat çekilerek, hava filtrelerinin en az haftada bir kez temizlenmesi gerektiği vurgulayan Topcuoğlu, “Klimanın kullanıldığı ortamın ısı izolasyonu ne kadar iyi olursa, kapasitesi ve dolayısı ile elektrik tüketimi azalacağı gibi verimi de o kadar artacaktır. Klima kullanılan ortamda kapı ve pencereler kapalı olmalı, güneş alan camlarda bulunan panjur vb. kapalı tutulmalıdır. Doğrudan güneş ışığının içeri girmesi daha fazla enerji harcamanıza neden olur. Klima cihazlarının serpantinleri, fanları, iç aksamı ve filtreleri toz tutar ve zamanla kirlenir. Bu durum hem klimanın verimliliğini etkiler hem de zamanla klima cihazını yıpratır. Bu tozlar çalışma esnasında birçok hastalığa neden olabilir, içinde mikrop ya da bakteri barındırabilir veya oluşturabilir. Bu nedenle klima cihazı yaz-kış kullanılıyorsa en az her geçiş mevsiminde, sadece yazın kullanılıyorsa her kullanma dönemi öncesi en az bir kez serpantinler temizlenmeli ve periyodik bakım yapılmalıdır. Hava filtreleri düzenli olarak en az haftada bir kez temizlenmeli” ifadelerini kullandı.

 Enerji tasarrufuna da dikkat çeken Cengiz Topcuoğlu, “Klima cihazları konfor için üretilmiş cihazlardır, aşırı ısıtma ya da aşırı soğutma yapmak bu cihazların daha fazla enerji tüketmelerine neden olacaktır. Klima cihazlarının kumandasından istenilen oda sıcaklığının, sıcak havalarda soğutma yaparken dış hava sıcaklığına göre 8-12 °C'lik bir farka göre (min. 24°C) ayarlanması yeterlidir. Daha fazla soğutmak klimanın daha çok enerji harcamasına neden olur. Klima cihazında bulunan dikey ve yatay kanatların yönü ayarlanarak ya da sürekli hareket ettirilerek üflenen havanın odaya dağılmasının sağlanmasıyla homojen bir soğutma elde edilmesini, istenilen oda sıcaklığının daha çabuk yakalanmasını ve enerjinin verimli kullanılmasını sağlayabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.